En ud af hundrede snyder i bussen: Snydeprocenten ligger lavt på Fyn

Fynbus har siden nytår øget kontrollen i busserne. Men generelt er snydeprocenten på Fyn ikke høj. Foto: Michael Bager

En ud af hundrede snyder i bussen: Snydeprocenten ligger lavt på Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fynbus' otte kontrollører holder styr på, at kunderne ikke kører uden billet. Noget tyder på, at de fleste fynboer er ærlige folk, for snydeprocenten er generelt lav, viser Fynbus' egne tal. En bybusrute i Odense stikker dog negativt ud.

Cirka 1,3 millioner passagerer sætter sig i løbet af en gennemsnitlig måned ind i en Fynbus. I gennemsnit snyder cirka én procent af dem med billetten.

De tal oplyser Fynbus selv adspurgt af Fyens Stiftstidende, og det er - til sammenligning med andre steder med større byer - en lav snydeprocent.

Som eksempel har Fynbus indhentet tal fra Midttrafik, der blandt andet kører i Aarhus, og her ligger snydeprocenten i 2018 på 1,58. Martin Krogh, kommunikationschef hos Fynbus, erkender, at tallene isoleret set er statistisk usikre, men billedet er det samme set over en længere periode, og derfor tør han godt sige, de er udtryk for tingenes tilstand.

- Historisk set har snydeprocenten altid ligget lavt på Fyn, siger han og forklarer det først og fremmest med noget så diffust som mentalitet.

- Det kan godt være, det lyder naivt, men jeg tror ikke, fynboer bryder sig om at snyde. Jeg har ikke noget videnskabeligt belæg for at sige det, men jeg kan bare se det ud af tallene gennem mange år. Vi kontrollerer lige så meget som andre steder, men snydeprocenten ligger bare lavere, siger han.

Hvis du får en afgift
Rejser i bus uden billet kan medføre en afgift, hvis man bliver taget i kontrollen. Afgifter kan for eksempel gives, hvis kunden:- Rejser uden billet (ikke har købt billet eller ikke har checket rejsekortet ind).

- Rejser på en billet, der er udløbet.

- En voksen rejser på en barnebillet.

- En person rejser på en anden persons personlige kort.

Kontrolafgiften lyder på 750 kroner for voksne og unge, og 375 kroner for børn og hunde. For cykler er afgiften 100 kroner.

Der er historisk set aldrig udstedt en eneste afgift til en hund, oplyser Fynbus.

Er kunden uenig i kontrolafgiften, kan der gøres indsigelse. Det skal ske skriftligt senest 10 dage efter udstedelse af kontrolafgiften.

Hvis FynBus afviser en klage over en kontrolafgift, kan kunden klage til Ankenævnet for bus, tog og metro. Trafikselskabet følger afgørelsen.

Kilde: Fynbus

Svag stigning i snyd

De relativt set få snydere i de fynske busser til trods, så har tendensen med snyderi på det seneste været en anelse opadgående, bekræfter Martin Krogh.

- Vi kan godt se en udvikling i den dårlige retning inden for det sidste halve til hele års tid, siger kommunikationschefen.

Han peger på, at en ny form for billettering, der blev indført ved årsskiftet, kan være en forklaring. De nye regler har medført, at man nu må stige ind via alle bussens døre, hvis man har billet, mens alle passagerer førhen skulle ind foran og dermed forbi chaufføren.

- Det var ikke én, der gik forbi buschaufføren uden at vise billet, siger Martin Krogh.

Så det er potentielt nemmere at snyde i dag, end det var tidligere?

- Ja, det er det. Og det er også derfor, vi har øget kontrollen og er gået fra seks til otte kontrollører.

Martin Krogh oplyser, at hvis chaufførerne får en mistanke om særlige problemer med snyd på de ruter, de kører, skal de ikke selv gribe ind. De kan i stedet anmode om at få udført ekstra kontrol.

- Lidt som hvis folk beder om at få udført fartkontrol der, hvor de bor, fordi man oplever, at for mange kører for stærkt, siger han.

Hjælp udefra

Som noget nyt har Fynbus introduceret udvalgte dage med særlig grundig kontrol. Det sker i samarbejde med Sydtrafik, som udlåner sine kontrollører til kollegaerne på Fyn.

- Så kommer der dobbelt så mange kontrollører som normalt, og så tager vi en festlig formiddag ovre i busterminalen, hvor der pludselig er 12 eller 16 kontrollører i gule veste.

- Det med de gule veste er helt bevidst, fordi folk gerne må bemærke, at vi er mange ude. Vi ønsker at sende et signal om, at selv om der er fri ind- og udstigning, så er der kontrol. Så man risikerer at blive opdaget, hvis man snyder.

I januar og februar måned i år gennemførte Fynbus cirka 22.000 kontroller. I januar blev der udstedt 118 afgifter og i februar 186.

Én rute stikker ud

Mens der generelt ikke snydes meget, er der en rute, hvor snyderiet er mere markant end på de øvrige.

Det er bybusrute - eller rettere bybusruterne - 31/32 mellem Skt. Klemens/Sanderum via OBC syd og Vollsmose til endestationen Seden syd.

- Uden at sætte tal på, er erfaringen den, at på denne linje uddeles der flest afgifter, oplyser Martin Krogh.

Han tilføjer, at der er meget langt mellem voldelige episoder overfor kontrollørerne.

- Cirka 10 til 12 gange om året opstår der dog mere alvorlige situationer, men det er sjældent mere alvorlige end skubben og puffen.

Ifølge Martin Krogh er der ingen bestemte ruter, hvor der oftere er ubehagelige episoder end på de øvrige.

En ud af hundrede snyder i bussen: Snydeprocenten ligger lavt på Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce