En ommer: Biogasanlæg måtte ikke udvide

Fangel Bioenergi fik i 2016 tilladelse til at øge antallet af transporter. Den beslutning har klagenævnet netop ophævet. Arkivfoto: Kim Rune

En ommer: Biogasanlæg måtte ikke udvide

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense Kommune gav i 2016 biogasanlægget i Fangel tilladelse til blandt andet at øge antallet af transporter til og fra anlægget. Den beslutning ophæver Miljø- og Fødevareklagenævnet nu.

- Det viser bare, at vi har haft ret i, at Odense Kommune kun har gjort deres arbejde halvt. At det ikke er gjort ordentligt.

Sådan lyder det fra Kenneth Minck, som er nabo til biogasanlægget Fangel Bioenergi, der ligger mellem Fangel og Skt. Klemens. I 2016 vedtog Odense Kommune et tillæg til anlæggets miljøgodkendelse, der blandt andet gav anlægget lov til at etablere en reaktortank, en gasmotor og en blegejordshal og til at øge antallet af transporter med gylle og slagteriaffald, som kører til og fra anlægget. Et tillæg, som Miljø- og Fødevareklagenævnet netop har ophævet. Begrundelsen lyder blandt andet, at tillægget ifølge nævnet er "mangelfuld(t) på en række væsentlige punkter".

Klagenævnet fremhæver eksempelvis, at der ikke er fastsat vilkår for reaktortanken, og at vilkårene for transporterne er uklare. Om selve kommunens afgørelse skriver nævnet, at den efter nævnets vurdering ikke "opfylder de almindelige forvaltningsretlige krav til bestemthed og klarhed. Det er uklart, hvad der er vilkår, og hvad der blot er faktuelle oplysninger. Afgørelsen er dermed ikke egnet til at håndhæve."

Fangel Bioenergi
Fangel Bioenergi er ejet af Bigadan og ligger mellem Fangel og Skt. Klemens. Biogasanlægget blev bygget i 1988.Anlæggets miljøgodkendelse er fra 2013. I 2016 vedtog Odense Kommune et tillæg til miljøgodkendelse, som blandt andet gav tilladelse til en reaktortank, en gasmotor og en blegejordshal. Desuden fik biogasanlægget lov til at øge antallet af transporter til og fra anlægget.

Det er dette tillæg, som Miljø- og Fødevareklagenævnet har ophævet med virkning fra et år efter nævnets afgørelse. Nævnet hjemviser desuden sagen til fornyet behandling.

Fangel Bioenergi har i 2017 ansøgt om en udvidelse af anlægget, så det fremadrettet kan modtage 250.000 tons biomasse om året fremfor de nuværende 132.000 tons. Ansøgningen er på vej gennem systemet, hvor der blandt andet foretages en VVM-undersøgelse. Den forventes færdig til sommer, hvorefter det er op til byrådet at beslutte, om anlægget må udvide.
Fangel Bioenergi fik i 2016 tilladelse til at øge antallet af transporter. Den beslutning har klagenævnet netop ophævet. Arkivfoto: Kim Rune
Fangel Bioenergi fik i 2016 tilladelse til at øge antallet af transporter. Den beslutning har klagenævnet netop ophævet. Arkivfoto: Kim Rune

Lang nabostrid

Det er blandt andre naboerne Kenneth og Ina Minck, som har klaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet. De har igennem flere år ligget i strid med biogasanlægget, fordi de mener, anlægget ligger forkert placeret i en landzone, og at anlægget derfor ikke bør have lov til at udvide.

De var også imod tillægget fra 2016, hvor 164 naboer skrev under på deres utilfredshed med tillægget. Underskriftindsamlingen blev personligt overdraget til by- og kulturrådmand Jane Jegind.

- Hvis bare Odense Kommune havde gjort deres arbejde fra starten, så var det måske afgjort nu, og så stod vi ikke her. Det kan man selvfølgelig kun spå om, men jeg føler, at kommunen tager hele området her som gidsler, siger Kenneth Minck.

Kommende udvidelse

Kenneth og Ina Minck er derfor glade for, at klagenævnet har ophævet tillægget.

- Men vi står ikke med armene i vejret og jubler, siger Kenneth Minck.

Fangel Bioenergi ansøgte nemlig for godt et år siden om at øge mængden af biomasse, som det modtager. I dag modtager anlægget 132.000 tons om året, men i fremtiden ønsker anlægget at modtage 250.000 tons. Ansøgningen er i øjeblikket på vej gennem det politiske system.

- Jeg tror ikke, at klagenævnets afgørelse betyder det store. For jeg tror bare, at anlægget inkluderer vilkårene fra tillægget i deres nye ansøgning, siger Kenneth Minck, der dog ikke opgiver kampen.

- Vi mener stadig, at biogasanlægget ligger helt forkert.

Sindsro hos Bigadan

Karsten Buchhave, direktør hos Bigadan, der ejer Fangel Bioenergi, tager Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse med sindsro.

- Vi kan kun tage den til efterretning, siger han.

- Fakta er, at officielle miljømålinger har vist, at anlægget efter udvidelsen ikke har øget sin udledning eller miljøpåvirkning negativt. På den måde kan man sige, at virkeligheden har dokumenteret, at det ikke har påført omverdenen yderligere gene. Men det er praktikken i det. Så er der også noget jura, og det vil jeg ikke forholde mig til.

Klagenævnets ophævelse af tillægget træder i kraft efter 12 måneder. Men inden da regner Karsten Buchhave med, at den nye ansøgning om udvidelse inklusiv en ny VVM-undersøgelse er afgjort.

- Så har man vendt alle sten i sådan en sag, og så burde grundlaget være i orden, og det er efter min opfattelse det, som klagenævnet stiller krav om, siger han.

En ommer: Biogasanlæg måtte ikke udvide

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce