En international drejning: Østtimor gav diskussion på byrådsmøde

Det var en stille revolution, da FN's verdensmål i 2015 blev vedtaget af verdens stats- og regeringsledere, mener Susanne Crawley Larsen (R). Onsdag bragte hun - igen - verdensmålene ind i Odenses byråd. Arkivfoto: Lasse Hansen

En international drejning: Østtimor gav diskussion på byrådsmøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På radikalt initiativ fik byrådsdebatten onsdag international karakter. Det begejstrede ikke alle partier, men FN's 17 verdensmål kan være på vej ind i Odense Kommunes rammer for investeringer.

Det kan godt være, der både var lokalplaner, ekspropriation og en lånegaranti til Odense Zoo på byrådets dagsorden.

Men det var Østtimor, Sydsudan og FN's 17 verdensmål, der onsdag fyldte debatten i byrådssalen.

Radikales Susanne Crawley Larsen havde bedt byrådspolitikerne om en første vurdering af et forslag om at skrive verdensmålene ind i Odense Kommunes Etiske Investeringsprofil. Altså de retningslinjer, der sætter rammerne for, at der for eksempel ikke investeres kommunale penge i våben- og tobakvirksomheder.

- FN's verdensmål kan synes som noget fjernt, højtideligt og lidt uvedkommende. Noget der mest handler om Afrika og andre lande langt fra Danmark, erkendte Susanne Crawley Larsen.

- Men jeg ser verdensmålene som en verdensomspændende to-do-liste, der skal bringe os frem mod en verden i 2030 med større lighed og velstand, hvor vi har taget ansvaret for fremtidens generationer og kloden. En to-do-liste giver et godt overblik over opgaverne, men nogle skal gå i gang med dem. Det beder jeg nu om, at vi som byråd gør.

Det vedtog de også
1. Et enigt byråd har - uden at knytte et eneste ord - besluttet at give Odense Zoo en kommunal garanti for lån på 7,5 millioner kroner. Pengene skal zoo bruge til at købe det hus, der ligger lige ved indgangen til zoo, og også bygningen, som huser Restaurant Skovbakken. - Det vil medvirke til at sikre havens langsigtede udvikling og øge Odense Zoo's strategiske råderum, lyder begrundelsen blandt andet. Foreløbig bliver den nuværende beboer - Birthe Heilmann Jensen, datter af havens grundlægger - imidlertid i huset, og Restaurant Skovbakken fortsætter også uændret. I 1999 gav byrådet Odense Zoo en lignende lånegaranti. Den var på 50 millioner kroner og blev brugt til byggeriet af Oceanium. Dengang gav det mere politisk diskussion, og SF og Enhedslisten stemte imod. Garantien betyder, at Odense Kommune skal betale renter og afdrag på lånet, hvis ikke Odense Zoo kan. Ud over lånegarantierne giver Odense Kommune et årligt driftstilskud til zoo på tre millioner kroner og et tilskud til blandt andet nye anlæg på syv millioner hvert år.

2. Der tages fire millioner kroner ud af den pulje på i alt 10 millioner, der i budgettet for 2016 blev sat af til at hjælpe støjplagede beboere i Odense. Konservative - hvis mærkesag i valgkampen blandt andet var bekæmpelsen af støj - skældte ud og stemte imod. - Det er rigtig ærgerligt, vi ikke er i stand til at bibeholde det budget. Det er også borgernær velfærd at være i stand til at drikke en øl eller en kop kaffe i sin have uden at have brug for høreværn, sagde Kristian Guldfeldt. Millionerne skal i stedet bruges til at sikre rent grundvand og lovlige miljøforhold hos gartnerierne.

3. Boligselskabet Civica kan nu bygge det tidligere plejehjem Kragsbjergløkke om til ungdomsboliger. - Set udefra vil området ligne sig selv, sagde rådmand Jane Jegind (V). - Det er den eksisterende tre-etagers bygning, der ombygges, og de mest karaktergivende træer på stedet bliver bevaret. Ungdomsboligerne understøtter vores politiske mål om at etablere nye almene boliger målrettet unge og studerende i den udvidede bymidte. Og med placeringen midt mellem universitetet og bymidten er området perfekt til formålet.

4. 15 beboere på Hollufgård Vænget har fået ja til at opføre carporte med integrerede skure. I den forbindelse bemærkede Jane Jegind, at der er nye retningslinjer på vej, der gør, at den slags lokalplaner uden noget stort omfang eller indsigelser ikke behøver forbi byrådet.

Batter i Sydsudan

I efteråret sidste år lykkedes det Crawley at få verdensmålene skrevet ind i det røde flertals budgetforlig, og et midlertidigt, politisk udvalg er ved at blive sammensat, hvis eneste emne er FN's verdensmål.

Men det var ikke alle, der onsdag viste ubetinget begejstring for de radikale tanker.

- Det er i lande som Østtimor og Sydsudan, at verdensmålene virkelig batter, understregede Tommy Hummelmose fra Konservative.

Og Venstres Claus Houden gik ad samme vej med argumentet om, at vi "i Danmark generelt er i hus med verdensmålene".

- I lyder lidt uambitiøse. Vi skal være en progressiv by, bemærkede så Tim Vermund fra Socialdemokratiet. Og fremprovokerede lidt politisk mundhuggeri om ambitioner, om rimelige sammenligninger mellem Østtimor og Odense.

Videre til udvalg

Tommy Hummelmose fastholdt imidlertid, at verdensmålene er skabt og tænkt til at håndtere større og tungere problemstillinger, end en - i den sammenhæng - lille kommunes investeringer.

- Vi har meget svært ved at se, hvordan FN's ukonkrete verdensmål kan brydes ned og kobles sammen med noget så jordnært og konkret som Odense Kommunes investeringsstrategi, konstaterede han.

Og hos Venstre bekymrede Claus Houden sig om, hvorvidt det risikerer at koste arbejdspladser, hvis kommunen trækker investeringer ud af virksomheder.

Til det svarede Susanne Crawley Larsen:

- Jeg synes ikke, verdensmålene er ukonkrete. Og jeg har ikke problemer med at lukke arbejdspladser, der ikke er gode, og hvor der for eksempel sker social dumping eller ikke gives lige løn til mænd og kvinder.

Trods modstanden sendte et enigt byråd forslaget videre til det midlertidige, politiske verdensmåludvalg. Så bliver det udvalgsmedlemmernes opgave der at undersøge fordele og ulemper og vende tilbage til byrådet og en endelig beslutning.

FN's 17 verdensmål blev vedtaget i september 2015 af verdens stats- og regeringsledere og skal frem mod 2030 sikre en bæredygtig udvikling for mennesker og for jord. Målene runder emner som klima, sult og fattigdom, ligestilling, uddannelse, bæredygtig energi og fred og retfærdighed.

En international drejning: Østtimor gav diskussion på byrådsmøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce