En fin dag for rets- sikker- heden


En fin dag for rets- sikker- heden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er nok de færreste, der vil bemærke det. Men i dag tager man på Fyn hul på en helt ny retstilstand, når den første nævningesag behandles i byretten. Det har der været mulighed siden årsskiftet, men først nu er en sag klar til at blive behandlet. Og hvad er der så stort ved det, kan man spørge.

Det er stort, fordi det med den nye domstolsreform er blevet muligt at afskaffe sager, der kun blev afgjort i 1. instans. Tidligere skulle drabsmænd, brandstiftere og ikke mindst narkobagmænd folde hænderne ekstra hårdt, når deres sag blev behandlet ved et nævningeting. For når det skete i landsretten, var det populært sagt med et skud i bøssen. Blev man kendt skyldig, var der kun en anke af selve straflængden tilbage. En retspraksis der lugter mere af bananstat end et moderne demokratisk samfund.

For uanset hvem man er, har man vel krav på en ekstra chance. Og den får han nu, den odenseanske mand, der i dag og resten af ugen er genstand for opmærksomheden ved Fyns første nævningesag i byretten i Odense. Falder den ikke ud som han eller anklagemyndigheden ønsker (for man kan jo også blive frikendt ved et nævningeting), så har begge parter et ekstra skud i bøssen.

Noget forsvarerne i terrorsagen fra Vollsmose for eksempel gerne ville have haft, da et nævningeting i Østre Landsret kendte tre ud af fire skyldige i forsøg på terror.

Netop terrorsagen satte fokus på et helt andet problem for retssikkerheden, som vi trods retsreformen stadig må slås med. Rekrutteringen af nævninge og domsmænd.

De skulle repræsentere et bredt udsnit af befolkningen, dig og mig, men som det eksempelvis var tilfældet i terrorsagen, så var der en overvægt af midaldrende og tæt på pensionsmodne mænd og kvinder og derudover danske mænd og kvinder med dansk baggrund.

Og hvis meningen med helt nævninge og domsmænd er at sikre, at borgernes retsfølelse nu ikke krænkes i forbindelse med straffesager, er det måske tid til at overveje, om der skal rekrutteres på en anden måde, så vi får flere unge af begge køn samt flere med en anden etnisk baggrund ind.

Men i dag er grund til at glæde sig over det første store skridt på vejen

En fin dag for rets- sikker- heden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce