Håndværkerne har travlt i den gamle handelsskole på Nonnebakken. Merkursalen får lov at stå, mens eleverne får nye lokaler til naturfag og hjemkundskab.

De får byens bedste udsigt, de ældste elever på Giersings Realskole: Mod syd ligger Hunderupkvarteret med spiret fra det gamle Sct. Joseph Hospital på Hjallesevej, og mod nord skyder domkirken sin irgrønne ryg mod himlen. Her bliver højt til loftet i mere end en forstand.

- Vi havde en unik chance for at købe bygningen, og rammerne giver os mulighed for at løfte fag og undervisning. Vi kaster meget i luften for at udvikle fagene og arbejde på en ny måde efter sommerferien, siger skoleleder Poul Haahr Pedersen.

Det dufter af maling i lokalerne på den gamle handelsskole. En kvindelig maler lægger hvide strøg på en radiator, og på øverste etage er en tatoveret håndværker med solide underarme ved at rykke tre lag gulvmateriale. Bygningen er fra 1954 og har huset handelskoleelever fra Tietgenskolen, hvis direktør Annette Vilhelmsen skrev under på slutsedlen med Giersings Realskole i efteråret. Nonnebakken 9 skiftede ejer for et større antal millioner, og købet løber ifølge skoleleder Poul Haahr Pedersen op i nærheden af 40 millioner kroner med bund i realkreditten plus det løse fra skolens likvide beholdning.

- Det første år går i nul, år to ser fornuftigt ud. Vi har lagt budgetter frem til 2020, selv om det er svært at spå om fremtiden. Men vi har fået meget for pengene, siger han begejstret.

Han glæder sig til at tage imod de 150 nye elever til august. Børnene i 0. til 4. årgang får klasselokaler i den klassiske hvide bygning, mens de ældste fra 5. til 10. årgang rykker ind i den nyrenoverede bygning til højloftede, lyse lokaler og nye møbler. Renoveringen løber op i 15 millioner kroner plus en del omkostninger til nyt inventar, og elevrådet har været med til at bestemme alt fra møbler til indretningen af de nye legepladser.

- Vi blev overraskede, for gammeldags hinkeruder var et kæmpe ønske, og de ville også have flere klatrestativer. Eleverne er ufatteligt fornuftige, når de vælger stole, inventar og toiletter - de er med, for det er jo dem, der skal bruge det, forklarer Poul Haahr Pedersen.

Statuen af Merkur troner over indgangen, og skolelederen ved ikke endnu, om den romerske gud for handel bliver på sin plads eller skal videre til den merkantile uddannelsesinstitution. Han ved til gengæld, at Merkursalen inden for døren til højre får lov at stå i sin nuværende form med træpaneler og en akustik, hvor det talte ord på scenen når ned til bagerste række. De nuværende elever på Giersings Realskole kender den allerede fra de musicals, som 6. klasserne hvert år leverer for en sal af kammerater og forældre.

- Merkursalen kan bruges til morgensang for hele banden næste år, siger Poul Haahr Pedersen med begejstring i stemmen.

- Mange af forældrene har i øvrigt gået her, noterer skolelederen på vej ind i Tietgenskolens gamle auditorium.

Det kan rumme tre klasser, men de gamle billedrørs-fjernsyn i loftet ryger ud. Kælderen bliver indrettet med madkundskabslokale, som også kan bruges ved fester - det ligger over for kantinen med industrikøkken. Længere oppe i bygningen har indretningsarkitekten og Poul Haahr Pedersen rykket ungemiljøerne ud på gangene, hvor eleverne kan hygge sig og nyde udsigten til Absalonsgade og Fredensgade-kvarteret gennem høje og ikke mindst nye vinduer. De får nye naturfagslokaler og to musiklokaler, som kan slås sammen til et stort på 100 kvadratmeter. Hele den nye afdeling bliver lyddæmpet med træuldsplader i loftet, og det er ifølge Poul Haahr Pedersen afgørende for et godt indeklima, når det gælder akustik.

Den sidste periode frem til 1. august bliver hektisk, for det er i sommerferie-perioden, at både den gamle og den nye afdeling af Giersings Realskole står tom.

- Vi må se, om de 14 dages sommerferie, jeg har planer om, bliver til noget, konstaterer Poul Haahr Pedersen og lyder som en mand, der kender svaret på forhånd.

- Men håndværkerne har skrevet under på, at de bliver færdige ...

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på avisen Danmark. Skriver nyheder og står for avisens mad- og vinsider. Madredaktør med ansvar for restaurantanmeldelser. Tidligere formand for foreningen Danske Madanmeldere, som står bag Årets Ret. Født 1967.

Mere om emnet

Se alle
9
Privatskole har fyldt nye klasser: Ansætter otte nye lærere

Privatskole har fyldt nye klasser: Ansætter otte nye lærere