Rolf Jackson er blevet akut ekskluderet af Alternativet og er dermed ikke længere byrådskandidat i Odense.

Han har været med til at tænke de allerførste politiske tanker. Han har været medlem af bestyrelsen for Storkreds Fyn og del af partiets inderkreds i det såkaldte Politisk Forum. Og så stod hans navn på listen over kandidater til novembers byrådsvalg i Odense.

Men alt det er nu fortid, for Rolf Jackson er blevet smidt ud af Alternativet.

Ifølge Nilas Bay-Foged, der er forperson for partiets hovedbestyrelse, skyldes eksklusionen, at Rolf Jackson "ikke har levet op til det udvidede ansvar, han har som politisk kandidat og tillidsvalgt".

- Af hensyn til de implicerede parter kan jeg ikke komme det nærmere end det, siger han.

Nilas Bay-Foged anerkender, at en eksklusion er et alvorligt skridt. Og der er højt til loftet hos Alternativet, understreger han.

- Vi er en rummelig og mangfoldig bevægelse - som de fleste andre partier - men især til politiske kandidater og tillidsvalgte medfølger et udvidet ansvar, der blandt andet handler om, at enkeltpersoner ikke må skade det større fællesskab. Og i pågældende sag har hovedbestyrelsen og den politiske ledelse vurderet, at det var tilfældet.

Hvordan Rolf Jackson har skadet fællesskabet, afviser Nilas Bay-Foged at uddybe.

Hykleri og mangel på respekt

I en pressemeddelelse forklarer Rolf Jackson selv, hvordan han har været kritisk over for partiets ledelse, fordi han ikke altid oplevede, at de agerede i overensstemmelse med Alternativets fundament.

- Min centrale interne kritik af ledelsen har hovedsageligt været for hykleri og manglende respekt for vedtægterne. Helt centralt for mig er integritet: At vi gør, som vi siger, skriver han.

- Uffe Elbæk skabte en drøm i os alle om en ny politisk kultur, og jeg deltog fra dag ét med stor passion og glæde over at have fundet et ståsted som borger og kommende politiker. Det er naturligvis en kæmpe opgave at skabe en ny politisk kultur. Det kræver blandt andet tid og en udpræget villighed til at se på de magtspil, som så let opstår i politik - også i Alternativet. Men min oplevelse har været, at ledelsen i stedet for at se ærligt på disse ting igen og igen har fejet konflikterne ind under gulvtæppet - med frustration og mistillid til følge, forklarer Rolf Jackson, der erkender ind imellem at have ladet sig rive med "og derfor fra tid til anden leveret min kritik på uheldige måder".

- Jeg er meget ked af situationen og berørt rent personligt. Men på trods af vanskelighederne er det fortsat min drøm at være med til at skabe en ny politisk kultur, understreger han.

Akut ekskluderet

Rolf Jackson er blevet såkaldt akut ekskluderet, hvilket betyder, at der ikke har været nogen konfliktmægling eller involvering af baglandet. Det er alene hovedbestyrelsen og partiets politiske ledelse, der har truffet beslutningen.

Nilas Bay-Foged kan umiddelbart komme i tanke om to tidligere tilfælde af eksklusion i Alternativets korte historie.

- Det er heldigvis en sjældenhed, konstaterer han.

Det ene tilfælde var erhvervsmanden Klaus Riskær Pedersen, der i marts 2015 - efter otte dages medlemsskab - blev ekskluderet af Alternativet på grund af "modarbejdelse af Alternativets idé- og værdigrundlag samt politik".

Rolf Jackson er den anden byrådskandidat i Odense, der på kort forlader såvel opstillingsliste som parti.

I sidste uge var det Jens Brixtofte, der efter racistiske opslag i hans navn på sociale medier blev bedt om at trække sig fra Socialdemokratiet.

  • Ahlmann-Jensen_Camilla_(2015)_013

    Af:

    Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg de fleste dage skriver om børne- og ungepolitik. Jeg blev uddannet journalist fra Syddansk Universitet i 2006 og har skrevet ord i aviser som Politiken og Nyhedsavisen, inden jeg i 2007 tog fat på Fyens Stiftstidende. Jeg bor i Odense sammen med min kæreste og vores to døtre.