Efter kunstakademiet: Byens bedste udsigt bliver snart for alle

Mads Damsbo, der til marts kan fejre at have været direktør for Brandts i fem år, kan glæde sig over, at museet til sommer bliver samlet på én adresse. I den forbindelse vil han gerne vende indgangspartiet om, så museet igen får front ud med Amfipladsen. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Efter kunstakademiet: Byens bedste udsigt bliver snart for alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brandts melder klar til at åbne 4. etage hurtigt efter, at Det Fynske Kunstakademi er rykket ud.

Det er et gammelt ønske om at kunne samle alle sine aktiviteter på én adresse, der går i opfyldelse, når museet Brandts med udgangen af juli i år rykker den faste samling ud af Brandts 13 i Jernbanegade og ind på hovedmatriklen på Brandts Torv.

Og ifølge direktør Mads Damsbo kommer der derfor heller ikke til at gå lang tid, før museet vil slå dørene op til de 1500 kvadratmeter, Det Fynske Kunstakademi samtidig fraflytter.

Et område, han kalder Brandts' nye udsigtsetage.

- Det er en af byens smukkeste udsigter, og der vil nok være mange odenseanere, som er interesserede i at se både udsigten og lokalerne, så det vil vi lynhurtigt sikre, at de kan komme til, siger han.

Indtil nu har vi skullet tage hensyn til, at kunstakademiets studerende skulle have lov at komme i huset 24 timer i døgnet, og det har da begrænset os. Fra efteråret kan vi for eksempel udvide timerne med aftenåbent, som vi længe har ønsket.
Mads Damsbo, direktør fro Brandts
Sagen kort
Den 1. august 2018 overtager Brandts 4. etage fra Det Fynske Kunstakademi og indretter de 1.500 ekstra kvadratmeter til publikumsområde.

Senere i 2019 frigives halvt så mange kvadratmeter, når Mediemuseet fraflytter. Dermed har Brandts i alt 6.000 kvadratmeter. Til sammenligning har Aros 9.000.

Planen er at ombygge det 30-årige museumsbyggeri til et mere moderne museum efter planer, Brandts har fået lavet. Byggeriet koster 200 millioner kroner og er endnu ikke finansieret.

Efter planerne skal museet indrettes som familieafdeling på 1. salen, med sin store satsningsudstilling, skiftende udstillinger (eksempelvis den nuværende Lars von Trier-udstilling, red.) på 2. salen, klassiske udstillinger (f.eks. udsnit af museets store samling, red.) på 3. salen og ny, fremadskuende kunst på 4. salen.
Det Fynske Kunstakademi holder til på den øverste etage på Brandts. Med byens bedste udsigt. Når akademiet flytter ud til etagen inddrages til publikum. Arkivfoto: Kim Rune
Det Fynske Kunstakademi holder til på den øverste etage på Brandts. Med byens bedste udsigt. Når akademiet flytter ud til etagen inddrages til publikum. Arkivfoto: Kim Rune

Slut med nabohensyn

Mads Damsbo planlægger i første omgang at bruge lokalerne som samlingssted eller auditorium i forbindelses med ferniseringer og større forsamlinger. Blandt andet er flere ferniseringer fundet sted på amfiscenen for at kunne rumme de mange besøgende.

Men på 4. etage vil der også være mulighed for at vise mindre fotoudstillinger øverst oppe, mens museet venter på at få samtlige af bygningens 6.000 kvadratmeter for sig selv. Det sker, når Mediemuseet ifølge planen rykker ud af bygningen og til Overgade, hvor det i løbet af 2019 smelter sammen med Odense Bys Museer.

- For os er der en meget bedre synergi i at være samlet på én adresse. Vi får ikke flere driftsmidler, men vi kan bruge dem, vi får, bedre, siger Mads Damsbo.

Det sker blandt andet ved at skulle nøjes med at drive et billetkontor i stedet for to og bruge mange kræfter på at flytte værker mellem de to adresser.

Mads Damsbo påpeger også, at det at sidde på den samlede bygningsmasse betyder, at museet Brandts i højere grad selv kan bestemme, hvordan åbningstiderne skal være, men også hvordan publikumsfaciliteterne skal indrettes.

- Indtil nu har vi skullet tage hensyn til, at kunstakademiets studerende skulle have lov at komme i huset 24 timer i døgnet, og det har da begrænset os. Fra efteråret kan vi for eksempel udvide timerne med aftenåbent, som vi længe har ønsket, siger han.

Hovedindgangen flyttes

200 millioner kroner koster den store ombygningsplan, som Brandts har fået udarbejdet, men der er endnu ikke søgt penge til at gennemføre den for.

- Vi begynder med de små ændringer, og i første omgang vil vi gerne flytte hovedindgangen tilbage til Amfipladsen og blive mere synlige som det levende kraftcenter, vi gerne vil være, siger han.

Ikke før tidligst sommeren 2020 vil publikum mærke de store indvendige omrokeringer, der skal sikre en ny og mere moderne opdeling af museet.

Efter kunstakademiet: Byens bedste udsigt bliver snart for alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce