Efter hård kritik: Rødt forslag vil lade børnene slippe for millionbesparelser

På et pressemøde lagde borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) onsdag deres alternative spareplan frem. I stedet for hos børnene er det på administration og ledelse, der skal findes millioner. Foto: Erik Thomsen

Efter hård kritik: Rødt forslag vil lade børnene slippe for millionbesparelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det skal være ledelsen og administrationen, der skal levere den største bid af de varslede besparelser på børne- og ungeområdet. Det foreslår Socialdemokratiet, Radikale og SF nu, og umiddelbart er der opbakning fra Venstre.

Børnene skal alligevel ikke tidligere i skole. Børnehusene bevarer deres åbningstider og holder fast i pædagogerne, ligesom skolerne ikke mister lærere. Og så får folkeskolerne i både Lumby og Stige lov at beholde alle deres klassetrin.

Langt størstedelen af elementerne i det sparekatalog, der netop har været i høring blandt forældre og medarbejdere, foreslår Socialdemokratiet, Radikale og SF at pille ud - få dage før de syv politikere i Børn- og Ungeudvalget skal træffe de endelige sparebeslutninger og finde for 43,6 millioner kroners besparelser og omprioriteringer.

De tre røde partier har de seneste dage flittigt talt sammen og altså nu fundet en anden vej.

- Vi vil holde besparelserne væk fra børnene og i stedet finde pengene på ledelse og administration. Sparekataloget er uacceptabelt, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S), mens børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) kalder det "ret glædeligt" nu at kunne lægge et andet spareforslag frem.

- Det er et godt eksempel på, hvordan demokratiet virker. Mange har haft noget på hjerte, og det er nået frem til vores hjerter og vores forstand, forklarer hun.

Her vil røde partier finde penge
Socialdemokratiet, SF og Radikale foreslår at droppe tæt på hele det fremlagte sparekatalog på børn- og ungeområdet.Her er et udpluk af de steder, de foretrækker at finde pengene i Børn- og Ungeforvaltningen:

- Mindre ledelse og administration: 11 millioner kroner

- Færre eksterne konsulenter: 2,5 millioner kroner

- Mindre kompetenceudvikling: 1,5 millioner kroner

- Bedre indkøb og digitalisering: 2,5 millioner kroner.

Derudover skal forvaltningen i 2020 spare 18 millioner kroner på de såkaldte sammenhængende borgerforløb, mens hullet i kassen næste år fyldes med engangsbeløb fra for eksempel ansættelsesstop i administrationen og en reduktion af kontorartikler, mødeforplejning og efteruddannelse.

Kun fire forslag fra forvaltningens sparekatalog ønsker rådmanden, SF og Socialdemokratiet at gøre til virkelighed: Det gælder blandt andet en central vikarpulje og en fællesfinansiering af langtidssygdom. Derudover skal der hentes millioner på bedre indkøb og digitalisering, mens det nye spareoplæg primært vil ramme ledelsen og administrationen, hvor der skal skæres 11 millioner kroner.

Peter Rahbæk Juel, det er ikke mange dage siden, du sagde, at alt ikke står og falder med forvaltningens sparekatalog. Nu kalder du det uacceptabelt og lægger andre forslag frem. Hvorfor blander du dig nu?

- Velfærdsdagsordenen er vigtig for mig, og derfor har jeg kigget på, hvordan vi bedst kan forcere det her bump på vejen. Nu bliver det op til udvalget at træffe beslutningen og finde en måde at implementere den på.

Susanne Crawley Larsen sætter selv ordene "et stort beløb" på omfanget af besparelser på ledelse og administration.

- Og der udestår et arbejde med at finde ud af, hvilke opgaver der ikke skal løses. Men det er en politisk prioritering, og alle ledere i Børn- og Ungeforvaltningen er sat i spil, siger hun.

En engangssum

Desuden skal hun og forvaltningen i løbet af det kommende år nå i mål med det projekt, der hedder sammenhængende borgerforløb, og som er en af byrådet tidligere vedtaget spareøvelse, der alene i Børn- og Ungeforvaltningen skulle sikre 18 sparede millioner.

Det er imidlertid aldrig lykkedes - og er en af grundene til behovet for børnebesparelser - men ved at finde en sum engangspenge i næste års budget har forvaltningen fået et år ekstra til arbejdet, som borgmesteren foreløbig ikke har været imponeret af:

- Derfor har jeg bedt stadsdirektøren om, at vi i Økonomiudvalget frem mod sommerferien løbende får opfølgninger.

Det tager Susanne Crawley Larsen med ro.

- Så længe det ikke forstyrrer vores arbejde, siger hun.

- Det er en kæmpe opgave, og vi må erkende, det tager længere tid at løfte den dagsorden. Men der er sat en god bevægelse i gang, fortæller hun om projektet, der på tværs af flere forvaltninger skal sikre en mere koordineret - og altså også billigere - kommunal plan for de borgere, der har komplekse sagsforløb og får hjælp og indsatser fra for eksempel både Børn- og Ungeforvaltningen og Beskæftigelses- og Socialforvaltningen.

Unødig bekymring

Såvel rådmanden som borgmesteren håber at kunne samle et enigt Børn- og Ungeudvalg om det røde og alternative sparekatalog, når udvalget mødes tirsdag.

Og umiddelbart er der opbakning fra Venstre, siger Jane Jegind.

- Det er da glædeligt, at de nu er enige med os i, at der er en anden og bedre vej end det skrækkatalog, der er lagt frem. Det var jo det, vi ville gøre opmærksom på med vores opfordring til at genåbne budgettet. Men de burde have startet der, hvor de nu er endt, og undgået at gøre så mange børn, forældre og medarbejdere utrygge og bekymrede, mener hun.

Ud over Venstre, Socialdemokratiet og Radikale har også Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet pladser i Børn- og Ungeudvalget.

Efter hård kritik: Rødt forslag vil lade børnene slippe for millionbesparelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce