Løber fjernet fra HCA-resultatliste

Løbsleder Torben Simonsen, H.C. Andersen Marathon, opfordrer Anti Doping Danmark til oftere at komme på besøg for netop at komme karantæneramte løbere til livs. Arkivfoto: Kim Rune

Løber fjernet fra HCA-resultatliste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

H.C. Andersen Marathon har fjernet polsk løber, efter det viser sig, at hun deltog i løbet trods doping og karantæne. Løbsleder slår fast, at det er svært at forhindre, og mener, at Anti-doping Danmark må se at vågne op

Odense: En kvindelig løber, som i 2012 deltog i H.C. Andersen Marathon i Odense, er blevet slettet fra resultat-listen.

Det drejer sig om polske Wiolette Kryza, som sikrede sig en fjerdeplads i maratonløbet, men forleden kom det frem, at hun havde karantæne, da hun alligevel stillede op til start og gennemførte.

- Hun er den eneste, vi har været nødt til at slette fra listen. De øvrige løbere, som har været nævnt, er først taget senere for doping, så det ikke har haft betydning for vores løb, siger løbsleder Torben Simonsen, H.C. Andersen Marathon.

Karantæneramte løbere

Det er dagbladet Politiken, som for nylig beskrev, hvordan en række udenlandske eliteløbere trodser karantæner og alligevel stiller op i blandt andet danske løb og vinder store pengepræmier.

Bladet har kendskab til mindst seks løbere, primært kenyanere, der har vundet penge i lande som USA, Canada, Indien, Malaysia og Mexico, mens de har været udelukket på grund af doping.

Når løberne trods karantæne alligevel kan stille op skyldes det, at løbsarrangørerer som f.eks. H.C. Andersen Marathon ikke har mulighed for at tjekke, om udøvere er idømt karantæne, eller de i andre tilfælde stiller op under et andet navn.

At det sker og at det har været nødvendigt at ændre resultatlisten irriterer Torben Simonsen.

- Vi har ikke ret mange muligheder for at tjekke løberne. For at lade kenyanere stille op i Odense skal de godkendes af det lokale kenyanske atletikforbund. I min optik er det derfor dem, der skal stoppe det og gøre os opmærksom på det, mener Torben Simonsen.

Korrupt kenyansk forbund

Hvis det kenyanske atletikforbund godkender en løber forventer Torben Simonsen, at vedkommende er ren og ikke under karantæne.

- Den falder tilbage på et korrupt kenyansk atletikforbund, som også vil have penge for at sende atleter ud i verden, forklarer løbslederen.

Ud fra de oplysninger, der nu er kommet frem, har det dog kun været nødvendigt at fjerne den polske elite-løber fra resultatlisten, og få pengepræmien på 10.000 kroner betalt tilbage.

- Det er jo en umulig opgave. Jeg kan lige så godt slå hovedet ned i en sten, for de penge får vi aldrig tilbage, mener Torben Simonsen.

Flere dopingkontroller

Som løbsarrangører synes han derfor ikke, han kan gøre ret meget mere, end det der sker nu.

- Nu har vi fået Dansk Atletikforbund til at vågne op, for de har adgang til oplysninger, vi ikke har som løbsarrangør, siger han videre.

En anden måde at komme doping til livs i maratonløb er at få flere besøg af Anti Doping Danmark.

- Allerede inden det første H.C. Andersen Marathon skrev jeg til dem og opfordrede dem til at komme. Kun to gange på 16 år har de været på besøg for at tage dopingkontrol. Det ene år tog de dopingtest af udlændinge, det andet år af deltagerne i DM. Det er alt for lidt, siger Torben Simonsen.

Ingen blev de to gange testet positiv.

Løber fjernet fra HCA-resultatliste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce