Efter afsløring: Borgerlige vil sætte specialenhed ind mod parallelsamfund

Venstre og Konservative ønsker en særlig kommunal enhed, der skal få flere indvandrere til at lære dansk og komme i arbejde. Parallelsamfund - som de for eksempel ses i Vollsmose - skal væk, mener de to partier. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Efter afsløring: Borgerlige vil sætte specialenhed ind mod parallelsamfund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Både Venstre og Konservative vil have en taskforce med sagsbehandlere dedikerede til at gøre op med parallelsamfund. Rådmand kalder forslaget konstruktivt.

Der er brug for mere viden, for flere kræfter og en mere dedikeret indsats for at opløse Odenses parallelsamfund.

Det mener både Konservative og Venstre, der politisk vil have vendt muligheden for at etablere en taskforce, en specialenhed, der skal kortlægge omfanget af parallelle samfund i for eksempel foreninger og boligområder og ikke mindst finde formlen til at nedbryde den slags samfund.

Konservatives Tommy Hummelmose forklarer:

- Baggrunden er selvfølgelig først og fremmest indslaget om de somaliske kvinder i Vollsmose, der ikke kan dansk og ikke er i job. Men det handler ikke kun om somaliere, og det er ikke farven på passet, der er afgørende. Det handler om parallelsamfund, hvor den danske samfundsstrukturs normer og regler ikke bliver overholdt.

- Børn skal ikke se, at man ikke behøver at arbejde, at det ikke er nødvendigt at lære dansk, at far taler på mors vegne, og at mor sidder bagerst i caféen. I vores samfund er mænd og kvinde lige, vi har tillid til hinanden, og alle skal bidrage. Vi skal yde for at kunne nyde, siger Tommy Hummelmose.

Sagen kort
Det har skabt stor debat, at TV 2 i weekenden bragte et indslag fra Vollsmose om en flok somaliske kvinder, der angiveligt ikke taler dansk og ikke er i job. En af dem fortæller via en tolk, at hun har været på kontanthjælp i 19 år.

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik er somaliere blandt de indvandrere, hvor færrest har job: 21 procent af de somaliske kvinder og 34 procent af mændene er i arbejde.

Flere politikere - også på Christiansborg - mener, der er brug for at stille større krav og i højere grad bruge muligheden for at trække folk i kontanthjælp, hvis de ikke lærer dansk og står til rådighed for arbejdsmarkedet.
- Børn skal ikke se, at man ikke behøver at arbejde, at det ikke er nødvendigt at lære dansk, at far taler på mors vegne, og at mor sidder bagerst i caféen, siger Tommy Hummelmose (K), der vil have et opgør med parallelsamfund. Foto: Vibeke Volder
- Børn skal ikke se, at man ikke behøver at arbejde, at det ikke er nødvendigt at lære dansk, at far taler på mors vegne, og at mor sidder bagerst i caféen, siger Tommy Hummelmose (K), der vil have et opgør med parallelsamfund. Foto: Vibeke Volder

Klar til at investere

Også Christoffer Lilleholt fra Venstre er optaget af at komme parallelsamfundene til livs.

- Det er dyrt for kommunekassen, når folk står udenfor arbejdsmarkedet. Vi vil i Venstre ikke se på, at folk lever i en afsondret verden uden at kunne tale dansk, og at der findes tredjegenerations-kontanthjælpsmodtagere, siger han.

- Udfordringen er, at nogle af de her mennesker bliver lagt nederst i bunken, fordi de er dem med flest udfordringer. Og man plukker jo de lavest hængende frugter. Derfor er der brug for en specialenhed, hvor vi tager et antal sagsbehandlere, der kun skal arbejde med integration, job, sanktioner, danskundervisning af et antal borgere, som efter mange år i landet ikke er integreret. Ligesom med bandeenheden. Det skal være en fokuseret indsats, foreslår Christoffer Lilleholt.

Tommy Hummelmose er enig.

- Der skal gøres mere, end der bliver gjort i dag. Og vi må se på, om Beskæftigelses- og Socialforvaltningen selv har den viden, der skal til, eller om vi skal finde den viden et andet sted. Men nu skal vi have en politisk drøftelse, og så må vi se, om de andre partier også er klar til at tage hårdere fat. Med hensyn til økonomien vil jeg afvente et udspil fra forvaltningen, men vi er klar til at investere i det her.

Boldene skal gribes

Det er Brian Dybro, SF's beskæftigelses- og socialrådmand, også.

- Jeg synes, Venstre og Konservative kommer med et konstruktivt forslag, som jeg meget gerne vil være med til at diskutere. Vi har store problemer, og selv om der bliver gjort meget i dag - det gør der faktisk - så er der brug for, at vi gør endnu mere, mener han.

Brian Dybro foreslår, at idéen bliver diskuteret på det politiske møde, borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har varslet snart bliver afholdt med Vollsmose - og altså parallelsamfund - på dagsordenen.

- Det vil give god mening, synes Brian Dybro.

- Så kan alle partier få mulighed for at fremsætte deres forslag, og vi kan vurdere, hvad vi vil gå videre med. Der er mange bolde i luften, og på sådan et møde kan vi sidde rundt om et bord og finde ud af, hvordan vi griber dem.

Efter afsløring: Borgerlige vil sætte specialenhed ind mod parallelsamfund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce