E-sporten buldrer frem - med plads til forbedringer

Jens Martinus Pedersen tror så meget på e-sporten, at han har startet eget firma, JUMP eSport ApS, der hjælper start-up-virksomheder inden for e-sport med deres mål og visioner. Desuden er han med i Odense Esport, der ligger lige under den absolutte danske top i e-sport. Foto: Lasse Skov

E-sporten buldrer frem - med plads til forbedringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ikke mindst uddannelessteder har succes med at lade e-sport være en del af skemaet, og der er store forhåbninger til e-sportens fremtid i Odense.

Odense: E-sport er mere end stort anlagte turneringer. I Odense er den også en del af skolehverdagen for adskillige elever på ungdomsuddannelser. For eksempel har VUC Fyn en hf-e-sport-linje med 25 elever. Og Kold College har også en e-sport-linje i teknisk gymnasium-regi - med 10 elever.

For begge uddannelsesinstitutioner gælder det, at det er deres første år med e-sport på skemaet. Og fra VUC Fyn og Kold College er der enslydende meldinger om, at det indtil nu har været en succes, og at det bliver større til næste skoleår.

Andre steder sker der også noget. Den tidligere Marienlyst-direktør, Jens Martinus Pedersen, åbnede i august et iværksættermiljø for e-sports-interesserede, og samtidig er han med til at tegne Odense Esport, som har det højst rangerede fynske Counter-Strike-holdpå eliteplan. Jens Martinus Pedersen ser masser af potentiale til en fortsat eksplosiv vækst i e-sport i Odense. Men samtidig peger han dog på visse områder, ikke mindst organisatorisk, hvor der er plads til forbedringer.

Hos en af byens helt store elite-idræts-aktører, OB, er udviklingen dog gået den anden vej. Her har man nemlig delvis valgt at sparke e-sports-satsningen til hjørne. Indtil videre.

Intet frafald

Da dette skoleår begyndte, var 25 håbefulde elever - heraf to af hunkøn - klar til som de første at gå på VUC Fyns e-sports-linje. Her snart fire måneder efter går alle 25 der endnu. Og det er i sig selv en succes, fortæller afdelingsleder på HF + VUC Fyn, Mikkel Winther. Idet de 25 kursister i høj grad er rekrutteret blandt folk, der ellers ikke ville have valgt en hf-uddannelse. I det segment har man erfaringsmæssigt et frafald på 20 procent på nuværende tidspunkt, men på e-sports-linjen er frafaldet altså et rundt nul.

Mikkel Winther har en tro på, at man næste skoleår vil tage dobbelt så mange elever ind på e-sports-hf'en, og alene det faktum, at HF + VUC Fyn er i gang med at investere i egne e-sports-faciliteter frem for at leje sig ind ude i byen, viser, at troen på en fremtid med e-sport som en del af undervisningen er massivt til stede.

Det samme gælder Kold College, hvor man var så sent ude med at udbyde e-sport til dette skoleår, at det faldt efter den officielle ansøgningsfrist til gymnasiet. Derfor er de 10 elever, der går på teknisk gymnasiums e-sports-linje udelukkende nogen, der har valgt andre linjer fra. Rektor på Kold College, Thomas Asmus Pedersen, fortæller at de 10 elever først lige har været det obligatoriske grundforløb på tre måneder, som er fælles for alle linjerne på det tekniske gymnasium, så selve e-sports-delen er stadig ny på Kold College. Men troen på e-sportens fremtid som en del af uddannelses-tilbuddene på Kold College er absolut til stede.

Fælles for de to uddannelsessteder er, at man arbejder intenst med at indkorporere computerspillenes verden i undervisningen. For eksempel ved at man i matematik bevæger sig fra level til level eller i engelsk arbejder med forfatteren Tolkiens verden, der har været til inspiration for mange computerspil.

Faldgruber

Fidusen ved uddannelser som dem på VUC er at de kombinerer dygtiggørelse i det e-sportslige med almindelig skolelærdom, sådan at det giver de unge noget at falde tilbage på. Og det er nok en meget god idé, hvis man spørger en mand som Jens Martinus Pedersen. Han står organisatorisk i spidsen for Odense Esport, hvis hold i Counterstrike rangerer som nummer 10 i Danmark.

- Toppen er ekstrem smal i Danmark. Det, vores spillere kan tjene på sporten, er blot et supplement til SU'en. Det svarer nok til niveauet hos en 2. divisionspiller i fodbold. Der er måske 25 spillere i Danmark, der kan leve af e-sport og heraf 15, der lever godt, siger Jens Martinus Pedersen og peger dermed på, at drømmen om at tjene de store summer, som det danske hold Astralis har gjort, er tæt på være urealistisk, fordi der er for lidt bredde i sporten.

Jens Martinus Pedersen mener også, at der er en tendens hos spillerne til at være rigeligt pengefiskerede, hvilket blandt ses i det faktum, at spillerne ifølge Jens Martinus Pedersen skifter hold i et væk. Og at de ikke går så meget op i æren ved at vinde en stor turnering som i størrelsen af præmiechecken.

Jens Martinus Pedersen kunne godt ønske sig at noget af ånden og dygtigheden udi organisering, som kendes fra traditionel idræt, kom med over i e-sporten.

Til gengæld har e-sporten enorm potentiale for sponsorer, når det gælder om at ramme 15-35-årige og ramme dem præcist, fortæller Jens Martinus Pedersen.

Sparket til hjørne

Det enorme potentiale i e-sporten har man også forlængst fået øje på i OB. Her var man blandt de første professionelle fodboldklubber til at bevæge sig ind på markedet, men i dag er OB ikke del af e-sporten på udøver-siden, efter at FIFA-spilleren Lasse Bækkelund i sommer skiftede til et amerikansk hold.

OB er stadig del af e-sporten på arrangør-siden - blandt andet som med-arrangør af weekendens store CS:GO-turnering i Arena Fyn. Men ellers er e-sporten sparket til hjørne - indtil videre. Det fortæller kommerciel chef i OB, Jack Jørgensen.

- Vi fandt ud af, at e-sporten ikke har den store interesse blandt vores fans, siger Jack Jørgensen. Så derfor er det vedtaget, at OB frem over skal holde sig til det, man er kendt for: Fodbold. Altså klassisk analog fodbold på græs og ikke på computerskærmen.

Til gengæld vil Jack Jørgensen slet ikke udelukke, at man i fremtiden atter går ind i e-sport. Men så skal det være i Odense Sport & Events regi og ikke i OB's regi, fortæller Jack Jørgensen, der ligesom de andre e-sports-aktører i Odense ser et stort potentiale i e-sporten.

E-sporten buldrer frem - med plads til forbedringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce