Du har selv et ansvar for din by

Eva Pasgaard, manager for Brandts Passage. Foto: Lasse Hansen

Du har selv et ansvar for din by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forleden faldt jeg over et opslag på Odense Cityforenings Facebookside, hvor de reklamerede med, at der den første søndag i måneden var søndagsåbent i udvalgte butikker. Opslaget, som egentlig var ret uskyldigt i sig selv, gav en livlig debat på siden.

Der var flere, som kom med en hård kritik omkring, at det langt fra var alle butikker, som holdt åbent om søndagen. Andre beklagede sig over, at der ikke var mange detailhandelsbutikker tilbage i Odense City. Især Kongensgade fik en hård kritik med på vejen.

Jeg er selv igennem de seneste år gået hen og er blevet en aktiv bruger af city. Jeg elsker byen og de muligheder den giver. Jeg elsker livet, stemningen, menneskene, specialbutikkerne og de mange oplevelser byen tilbyder. Ligesom de mange som kommenterede på opslaget er jeg ærgerlig over, at der er er tomme butikker i byen, og over, at ikke alle butikker holder åbent indenfor cityforeningens åbningstider.

Til gengæld mener jeg, at vi selv som borgere i Odense har et ansvar for, at vi har en aktiv og levende by.

Fakta
Den uges klumme skrives af Eva Pasgaard. Hun er passagemanager i Brandts Passage, hvor hun får synlige og usynlige ting til at ske. Derudover er hun blandt andet også initiativtager til den kommende Roséfestival i Odense. Klummerne i Pindle Odense skrives hver uge af en person fra eller med tilknytning til Odense, som har noget på hjerte i forhold byen og dens udvikling. Er du interesseret, så skriv en mail til klkn@pindleodense.dk

Vil du have en by, så skal du også handle i den

Det, som primært slog mig, da jeg læste de mange kommentarer på det omtalte facebookopslag var, at de, som var utilfredse med at butikkerne ikke holdt søndagsåbent eller at antallet af detailbutikker i city faldt, også skrev, at de måske handlede i butikkerne en gang om året. Én havde sågar ikke været inde city i flere år. Hvordan skal butikkerne kunne overleve, hvis du kører i Rosengårdscenteret eller handler på nettet?

Hvis du vil have mulighed for at handle om søndagen, og du vil have en levende midtby, hvor du kan shoppe i hyggelige og unikke butikker, så skal du selv gøre noget aktivt. Hvis du handler lokalt i dag, så er butikkerne der også i morgen. Jeg mener, at vi alle er nødt til at tage et ansvar for, at vi også i morgen har butikker i midtbyen.

Alternativet er, at vi står tilbage med en by, hvor man kun kan handle i centre og i store outlets udenfor centrum. Jeg tror, at det er de færreste, som ønsker sig dette scenarie. Men mange lægger ansvaret over på "de andre", for så at beklage sig over udvalget, de få gange de så vælger at handle lokalt. Jeg har et ansvar, det har du også.

Det handler også om de lokale arbejdspladser - dine og mine Når du handler på nettet, er du ikke blot med til at lukke de lokale butikker, du er også med til at lukke lokale arbejdspladser. Her mener jeg også, at vi alle har et ansvar. For hvem ønsker ikke et job tæt på, hvor de bor. Problemet er, at disse arbejdspladser ikke skaber sig selv.

Går du på nettet for at spare 5 minutter eller 5 kroner, fjerner du også denne omsætning fra din by. Den omsætning som gør, at jobbene overlever. Alt for mange tænker i min optik for kortsigtet og for egoistisk, når de handler. Mange lægger en meget stor andel af indkøbene på nettet, ofte i udenlandske butikker, og samtidig forstår de ikke, at der er butiksdød og mangel på arbejdspladser lokalt. Tingene hænger sammen, og handling har konsekvenser.

Når man snakker om city, falder snakken ofte på parkering. Kritikken går på, at det er for dyrt og for svært at finde en parkeringsplads. Jeg mener simpelthen ikke, at dette holder. Odense Kommune har lavet et parkeringshenvisningssystem, så uanset hvilken indfaldsvej du kommer fra, så er der skilte med hvor du kan parkere, og hvor der er ledige parkeringspladser.

App'en "Odense Rundt" guider dig også til ledige parkeringspladser. Jeg holder personligt altid i parkeringskælderen i Pantheonsgade, og har endnu ikke oplevet, at jeg ikke har kunne få en plads. Det koster selvfølgelig lidt, men ikke mere end den fragt, som mange gladelig betaler for at få pakkerne leveret, når de handler på nettet.

Der er også pladser lidt udenfor centrum, hvor man kan holde gratis og så gå de sidste 5 minutter ind til gågaden. Der findes også en city-bus, som kan fragte dig rundt i city. Den er både gratis og kører ofte i butikkernes åbningstid. Byen forsøger at hjælpe dig herind, du skal bare tage imod.

Det er januar. Et nyt år og nye muligheder

Vi er stadig i januar, og januar er jo nytårsforsætternes måned. Der er ét eller andet over januar. Vi tager hul på et helt nyt og frisk år, og vi kan gøre med det, præcis som vi vil. Alt står åbent, og vi bestemmer selv hvad vi vil have ud af året. Rigtig mange ønsker et sundere liv, med tanke på kosten. Hvad med et sundere byliv?

Det kunne derfor være en anledning til, at vi alle reflekterer lidt over hvad vi selv kan gøre, og hvad vi gerne vil have ud af vores by. Vil vi gerne have en spændende, levende, sprudlende og aktiv midtby, så skal vi huske at tage ind og bruge den, og handle i de lokale butikker. Hvis vi alle blot handler nogle få gange mere i byen, så bliver det til rigtig mange ekstra besøg, og det vil give det livsnødvendige kundegrundlag til butikkerne. Gør vi ikke det, så lukker butikkerne, og så vil der slet ikke være nogle butikker eller søndagsåbningstider tilbage at beklage sig over på Facebook.

Du har selv et ansvar for din by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.