ODENSE: Han kom sjældent i skole, og når han var der, lavede han ballade. I fritiden gik han sammen med andre unge indvandrere, som lavede kriminalitet.

- Det bliver sådan et gruppepres: Hvis du ikke gør det, så er du ikke en mand. Og så er man jo nødt til at gøre det for at vise, at man er en mand. Bagefter får man mere at sige i gruppen, og man kan prale med, at man har lavet noget kriminelt. Og så bliver de andre også pressede til at gøre det, fortæller Amer El-Jahim.

Amer blev landskendt, da han for fem år siden medvirkede i journalisten Jørgen Flindt Pedersens dokumentarudsendelse "Drengene fra Vollsmose".

Faste rammer

Amer gik dengang i 10. klasse, men et stykke inde i skoleåret blev han smidt ud og startede i stedet i erhvervspraktik hos herreekviperingshandler Jørn Tvedskov i Kerteminde.

De faste rammer og kravene fra arbejdsgiveren skabte mening i Amers liv.

Samtidig fik han en dansk kæreste, Sandra, hvis familie tog godt imod ham og var med til at hjælpe ham videre.

Arbejde hjælper

Det blev begyndelsen til et nyt liv for Amer. Han kom ud af det dårlige selskab i Vollsmose, hans sprogkundskaber blev væsentligt bedre, og han fik respekt for sig selv og sin omverden.

- Det hjalp mig meget at komme ud på arbejdsmarkedet. Og så har det betydet utroligt meget for mig at flytte væk fra Odense. Så får man en anden omgangskreds og er ikke sammen med vennerne 24 timer i døgnet, siger han.

Amer blev handelsstudent og bor i dag i Greve på Sjælland. Han er elev i Jysk og er på alle måder kommet videre på trods af sin skæve start.

Problemet er ghettoer

Amer har en meget klar holdning til, hvorfor flere indvandrere end danskere bliver kriminelle.

- Det er ghettoerne, der er problemet. Når man tager en masse mennesker, der ingen penge har, og som ikke kan læse og skrive, og bare smider dem i en stor bunke, hvad får man ud af det, spørger han og svarer selv:

- Man får en kriminel bande.
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Hårdere straffe hjælper ikke

Hårdere straffe hjælper ikke