Dræbte 77-årig i Vollsmose: 49-årig dømt til anbringelse på psykiatrisk afdeling

Det var her i Østerhøj-bygningen hos den dømtes mormor, at den 77-årige blev fundet død en aften i juni. Foto: Birgitte Carol Heiberg.

Dræbte 77-årig i Vollsmose: 49-årig dømt til anbringelse på psykiatrisk afdeling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En 49-årig mand blev af Retten i Odense tirsdag fundet skyldig i drab. Manden lider af skizofreni og blev derfor ikke idømt fængsel, men anbringelse på en psykiatrisk afdeling.

Den 49-årige Mohamad Abdulwahab Salem er tirsdag formiddag blevet dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling på ubestemt tid for drabet på en 77-årig mand i Østerhøj i Vollsmose den 15. juni i år.

Retten i Odense fandt ham skyldig i drabet, men fordi gerningsmanden er sindssyg som følge af skizofreni, straffes han ikke med fængsel.

Den 77-årige dræbte har tidligere været gift med den dømtes mormor, og det var i hendes lejlighed i Vollsmose, at et skænderi udviklede sig kort før klokken 18. I løbet af sagen har den 49-årige nægtet sig skyldig, men over for politiet erkendte han at have slået den ældre mand i hovedet med hænderne og en tang, ligesom han tog kvælertag på ham og til sidst holdt hænderne over mund og næse, til han døde. Den 49-årige gemte sig på badeværelset, indtil politiet kom og anholdt ham.

- Han skulle dø. Han har altid været efter mig. Alle er glade for, at han er død, sagde drabsmanden til politiet under afhøringen samme dag om aftenen.

Sindssyge straffes ikke
Straffelovens paragraf 16 slår fast, at personer, som i gerningsøjeblikket var utilregnelige på grund af sindssyge eller lignende tilstande, ikke straffes.Det samme gælder personer, der er mentalt retarderede i høj grad.

I stedet kan sådanne personer idømmes en foranstaltningsdom.

Det kan være ambulant behandling, en tidsbegrænset behandlingsdom med indlæggelse, eller som i dette tilfælde en anbringelse på en psykiatrisk afdeling på ubestemt tid.

Ved anbringelse indlægges den dømte og udskrives ikke, før retten ændrer foranstaltningen.

Dødsårsag uvis

I retten tirsdag vidnede en retsmediciner om de talrige skader på den afdøde. Hvad der præcis kostede den ældre mand livet, kunne hun ikke fortælle, men det var enten vold mod hoved, hals eller spærring for luftvejene. Offeret led af hjerte-kar-sygdomme og havde svagt hjerte, men det var selve volden, og ikke bare et chok som følge heraf, der var dødsårsagen, slog retsmedicineren fast,

- Det er højst sandsynlig en kombination af de tre ting, men man kan ikke udelukke, at en af delene i sig selv har medført døden, forklarede hun.

Under grundlovsforhøret kort efter drabet vidnede den 49-åriges mormor om, at hendes barnebarn havde slået eksmanden adskillige gange. Kvinden befinder sig nu et ukendt sted i Libanon, og det var ikke muligt for politiet at få hende til at vidne i selve retssagen.

Den 15. juni havde hun råbt om hjælp ud ad vinduet, og en ung mand var kommet til og havde, efter at have fået mormoren ud, sørget for, at ingen forlod lejligheden eller gik ind i den, indtil politiet tog over.

Også dna-spor under den 49-åriges negle og på tangen belastede ham.

Lang historik i psykiatrien

Domsmandsretten valgte at følge anbefalingen fra både mentalundersøgelsen, retslægerådet og fra anklageren om anbringelse på ubestemt tid på psykiatrisk afdeling.

- Han har begået vold flere gange, og denne gang endte det med drab. Han er så farlig, at der kun er en udvej: Anbringelse på en psykiatrisk afdeling, sagde anklager Kirsten Flummer.

Forsvarer Sten Møller lod det være op til retten, om en behandlingsdom var nok, men sagde også, at det ikke tydede på, at det var tilfældet.

I retten kom det frem, at den dømte allerede som 18-årig, hvor han som statsløs palæstinenser kom til Danmark fra en flygtningelejr i Libanon, blev indlagt på en psykiatrisk afdeling på grund af skizofreni-sygdommen.

Siden er han adskillige gange blevet idømt behandlingsdomme for vold eller trusler - senest i 2010. Hverken medicin eller behandlingen har afhjulpet problemerne for manden, hvis sindssygdom ifølge den seneste mentalundersøgelse fra august er blevet kronisk. Den normaltbegavede mand er delvist behandlingsresistent, stod der i undersøgelsen, som anklageren læste op.

Der stod også, at den 49-årige hører hallucinationer og har vrangforestillinger af bizar karakter - som for eksempel at han har været overbevist om, at han har været gravid og født flere børn.

Forsvarer Sten Møller gjorde det efter domsafsigelsen klart, at manden accepterede dommen.

Fyens Stiftstidende bringer navnet på personer, der idømmes et års ubetinget fængsel eller mere. I dette tilfælde straffes manden ikke, men blev idømt anbringelse i psykiatrien for en forbrydelse, der normalt ville blive straffet med en langvarig fængselsstraf. Derfor bringer vi navnet.

Tidligere på året undersøgte Fyens Stiftstidende sammen med JydskeVestkysten i serien "Syg, overset og farlig" en række tilfælde, hvor psykiatriske patienter begik drab eller vold. Læs artiklerne her.

Dræbte 77-årig i Vollsmose: 49-årig dømt til anbringelse på psykiatrisk afdeling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce