62-årig har vundet retssag og får tilkendt førtidspension med tilbagevirkende kraft. Afgørelse fra Odense Kommune og Ankestyrelsen underkendt.

Har man ret til førtidspension, når man har en skizoid personlighedsforstyrrelse, angst, lider af søvnapnø, lunge- og rygproblemer? Og har været i arbejdsprøvning, som viser, at man kan arbejde mellem 70 og 90 minutter om ugen?

Nej, mente Odense Kommune. Der var behov for yderligere arbejdsprøvning.

Nej, mente Ankestyrelsen.

Det hjalp ikke, at en speciallæge i psykiatri - på kommunens anmodning - vurderede, at den 62-årige ikke ville kunne passe et normalt arbejde, endsige et fleksjob. Den bedømmelse tilsluttede en anden psykiater sig og konkludere, at mandens funktionsniveau var så lavt, at erhvervsevnen reelt ikke var til stede.

Nu har Retten i Odense imidlertid dømt kommunen til at give manden førtidspension - med tilbagevirkende kraft.

Dommen kan få stor betydning for behandlingen af de tunge førtidspensionssager, også selv om den er anket til landsretten, men det er ikke lykkedes at få et bud på konsekvenserne fra Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, selv om Stiftstidende har spurgt.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Odense Redaktionen. Skriver om lidt af hvert, blandt andet socialt udsatte, psykisk sårbare og interessante menneskeskæbner. Kan specielt godt lide fortællende journalistik. Har skrevet to bøger, om Klaus Riskær (2005) og Remee (2010).