Die Antwoord: Sindssygt sydafrikansk syretrip

Die AntwoordFoto: Michael Nørgaard

Die Antwoord: Sindssygt sydafrikansk syretrip

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hiphop- og elektrogalningene Die Antwoord var ultra-freaky i bizart og medrivende show

Der gik et stykke tid, før jeg fandt ud af, at to af hovedrollerne i den sublime science-fiction film "Chappie" spilles af de to rappere Ninja og Yo-Landi Visser.

Når man betragter de to aparte personager på scenen, konkluderer man hurtigt, at de tilsyneladende ikke spiller en rolle i filmen. De er begge født på en anden planet. I en anden galakse.

Allerede 10 minutter inden koncertstart begynder en dragende rytme at dunke som et inviterende pulsslag. En skræmmende keyboard-skabt violin indikerer, at det her bliver en koncert forbudt for børn.

I den seneste uge har jeg skamhørt Die Antwoords skizofrene sange, der er et miks af hiphop, elektronisk musik, afrikanske stammemusik-referencer og rendyrket rave. Hvis et band skiller sig ud på dette års Tinderbox-plakat er det Die Antwoord.

Sjældent har jeg set så bizar og samtidig intens en koncertåbning, som da dj'en Hi-Tek indleder et bombardement, der må kunne høres helt til Cape Town.

Den kvindelige rapper Yo-Landi Visser rapper og synger med en spinkel røst, der vækker minder om japanske geishaer. Stemmen er lige så kælen som en kat i løbetid, og den får brutalt mandligt modspil af Ninja, der i flere sange leverer et dræbende flow.

Fordelingen med en mandlig rapper og en kvindelig sanger emmer af eurodance, og der er bestemt også musikalske elementer fra den æra. Det hele har bare fået en bane speed, sydafrikansk galskab og talrige kostumeskift.

"Banana Brain" føles som at få stød, og der skrues kun op for strømmen, efterhånden som Die Antwoord og de to twerkende dansere går grassat.

 

Frådende pitbull

Hittet "Ugly Boy" er det nærmeste, trioen kommer på en ballade. Yo-Landi er konstant hviskende og mystik dragende som den "kitty" hun rapper om i "Cookie Thumper", hvor der rappes på afrikaans. Det sydafrikanske sprog egner sig glimrende til denne musikalske niché, da det har en særlig nerve i mikset mellem tysk, hollandsk og elementer af afrikanske sprog.

Mens Yo-Landi er en kattekilling, er Ninja en frådende pitbull. Med hundehalsbånd med pigge om halsen og en skræmmende maske kaster han sig nådesløst ud over publikum under netop "Pitbull Terrier" fra gruppens seneste album "Made by God". Gud vil formodentlig se ned fra de mørke skyer med en vis skepsis.

Koncerten er nemlig smækfyldt med vulgært sprog, tusindvis af sædceller og stive pikke på storskærmen. Men publikum i front sluger det hele råt. Og tigger om mere.

Selv om det regner undervejs, sætter det maniske makkerpar hele pladsen i brand med "Baby's on Fire". Det er efterhånden cementeret, at Die Antwoord er ekstremt freaky. Publikum er enig og skråler med for fuld hals på "I Fink U Freaky" med omkvædet "I fink u freaky, and I like you a lot". Bedre kan det ikke siges.

Die Antwoord er en strakt langemand til alle dem, der har kaldt programmet på Tinderbox for mainstream. Det er noget nær den koncert i Tusindårsskoven til dato, der har været mest udflippet og ekstravagant.

Det er ikke alle sange, som har samme kvalitet, og midt i virvaret går rapperene også galt af hinanden flere gange. Det er dog kun et lille skvæt malurt i et fladtrampet ølkrus.

Det ultrasmittende engagement betyder, at man står komplet overrumplet tilbage. Tak skæbne for en lussing.

Om koncerten:Tinderbox, torsdag, Rød Scene: Die Antwoord

Die Antwoord: Sindssygt sydafrikansk syretrip

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce