En ny opgørelse viser, at der frem til 2022 vil blive investeret 40 milliarder i Odense. Og at antallet af private investorer er på vej op. Det glæder Anker Boye.

Odense: Hvis du er stødt på et vejarbejde, en byggekran eller en lastbil med betonelementer på din vej gennem Odense, så er der en naturlig forklaring.

Faktisk milliarder af naturlige forklaringer. For ifølge en helt ny opgørelse fra Bystrategisk Stab under Borgmesterforvaltningen i Odense Kommune investeres der i byen som aldrig før. Syv milliarder mere, end da man sidst gjorde tallene op i starten af året. Nu viser den nye opgørelse, at der i perioden fra 2012 og frem til 2022 er eller vil blive investeret 40 milliarder kroner i både infrastruktur, nye bydele, nye vand- og afløbssystemer og så videre.

Og det glæder Anker Boye, der blot har en lille uges tid tilbage på borgmesterkontoret.

- Det der glæder mig allermest er, at vi set i det lange perspektiv nu kan sige, vi har fået hul til investorerne. Tidligere var det mest Aarhus eller København, de kiggede efter, når de skulle investere. Men nu kigger de også mod os, og det er jeg utrolig glad for, siger Anker Boye (S).

Det virker

Han kalder de mange investeringer for de største i Odense i nyere tid, og mener blandt andet, at byrådets strategi med langsomt men sikkert at gøre det lettere at være investor, har båret frugt. Blandt andet ved at reducere dækningsafgiften og gøre kommunen mere serviceminded overfor kommende investorer.

At dømme efter opgørelsen, ser det da også ud til at virke.

De private finansieringer af de mange projekter er også stigende, fra 33 til 42 procent siden sidste måling ved årets start, og selv om mange investeringer i blandt andet infrastruktur over og under jorden stadig er for offentlige penge, så er der god økonomi i dem.

- Husk på, at når forsyningsvirkomhederne arbejder med at flytte rør og kabler, så hyrer de private firmaer ind og på den måde giver de investeringer arbejde til rigtigt mange lokale, siger Anker Boye.

Skrålæser man opgørelsen, kan man både se, at projekter som Sukkerrækkerne på Vesterbro, Nordisk Tekstils gamle fabrik på Rugårdsvej, Danske Banks nye finanscenter på Albani Torv, Opus-boligbyggerierne på slagterigrunden og en ny demenslandsby i Højstrup er med. Til gengæld er flere store planlagte projekter, som eksempelvis hele Gasa-området i Bolbro ikke med på listen, fordi projektet først starter i 2017 og ventes at strække sig over 8-10 år. Kommunens egne investeringer på 330 millioner i Lindø eller 20 millioner i lufthaven er heller ikke med på listen.

Letbane er afgørende

Skulle man få den tanke, at gassen på et tidspunkt går af ballonen, når først det nye OUH, letbanens første etape fra Tarup til Nyt OUH, hele TBT-omdannelsen og andre projekter er færdige, så kan man godt tro om. For så er der nye i horisonten.

- Jeg er sikker på, at bølgen kommer til at fortsætte. Kigger man længere ud i fremtiden, forbi 2022, jamen så har vi jo et stort område på det gamle OUH, der skal omdannes til boliger og så videre. Vi har en Dalum Papirfabrik, der også vil komme i spil, som han siger.

Det er også i den sammenhæng, at man skal se den beslutning som et flertal i byrådet vedtog på det sidste møde lige før jul. At man har nikket ja til at gøre letbanens første etape klar, så der kan hæftes en etape to på, der skal gå fra Seden i nordøst til Odense Zoo og Dalum i syd.

- Nogle diskuterer stadig, om det er rigtigt med den letbane. Men det er ikke et enten eller. Det er et både og. Vi har brug for letbanen for at kunne fortsætte den transformation, som Odense er inde i. Letbanens anden etape bliver uhyre vigtig for at kunne udvikle området ved sygehuset og Søndre Boulevard, og man kan jo bare se nu, hvordan investorerne har fået øjnene op for projekter langs med den første etape, siger Anker Boye.

Tietgenbyen 2

Og så er der lige årets største investeringsnyhed fra Tietgenbyen, hvor avisen som de første i efteråret kunne fortælle, at amerikanske Facebook har planer om at opføre en stort datacenter. De planer vil Anker Boye stadig ikke kommentere. Kun at Tietgenbyen på et tidspunkt ude i en måske ikke så fjern fremtid snart er ved at blive fyldt op med mange forskellige virksomheder.

- Så skal vi til at se på et Tietgenbyen 2. Vi har allerede området, og da vi lavede Tietgenbyen, var der ingen der troede, at der nogensinde ville komme noget derud. Men det gjorde der, som han siger med glæde i stemmen.

For han glæder sig - allermest på byens vegne.

  • Thomsen_Erik_(2015)_006

    Af:

    Odenseredaktør på Fyens Stiftstidende Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus juni 1996 Har tidligere skrevet bl.a. bykulturstof og gennem en årrække kriminalstof som kriminalredaktør på avisen. Leder Odense-redaktionens 11 journalister, der hver dag dækker hele Odense Kommune