Det fejreste træ i byen


Det fejreste træ i byen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En gammel talemåde siger: "Ær'en (Ahorn) er det fejreste træ i skoven". Og hvilket er så det fejreste træ i byen? . Det er egen.

I Odense har vi mange fine og ret karakteristiske egetræer. Selv om der også er mange andre og meget forskellige og flotte træer i byen, så er egen alligevel noget særligt.

Da egen kan opnå en meget høj alder, forekommer der rundt om i landet kendte og navngivne egetræer, der er helt op til 1000 år gamle. På disse kanter er en af disse kendte ege "Ambrosius Stubs Eg" på Tåsinge.

Helt så gamle og landskendte egetræer har vi ikke - endnu? - i Odense. Men der er som nævnt mange på vej.

Tidligere er H.C. Andersen Egen ved Koncerthuset blevet omtalt her. Denne eg er allerede stamfader til adskillige nye egetræer, da der med års mellemrum samles agern fra dette træ, med det formål at dyrke nye små ege, som byen derefter ved særlige lejligheder forærer væk som gave og souvenir.

Herudover står der en anden og meget markant eg på Hunderupvej - lige før krydset Allégade og Læssøegade. Her er der god plads i jorden og i luften, så denne eg har alle muligheder for at vokse sig rigtig stor og smuk og gammel! Allerede nu er træet så stort, at det helt alene fylder denne lille plads helt ud, er et smukt vejtræ, der samtidig skjuler en ellers kedelig gitter-elmast.

Et andet imponerende egetræ står for enden af bassinet i motorbådhavnen på Kanalvej - mellem Næsbyhoved Skoven og Fuglsang. Egen er fredet og er, trods en mistet stor gren, et overordentlig smukt og harmonisk pragteksemplar - virkelig et landemærke.

På Albanigade ud for Domhuset står en ung men livskraftig søjle-eg, der med omhu sagtens kan udvikle sig til et markant og specielt karaktertræ.

Og hvis bare ét af egetræerne - i midterrabatten lidt længere henne af gaden - får lov og rimelige vækstbetingelser, så er her muligheden for at få skabt et helt unikt portal-træ til markering af denne vigtige adgangsvej til byens centrum. Det kan blive ligeså spektakulært som "lys-træet" (ahorn) ved Børnekulturhuset på Thomas B. Thriges gade.

Og der er egetræer på vej i mange af byens parker og langs de større veje. For eksempel i Kongens have, ege-alléen på Hunderupvej og egetræerne på Vollsmose Allé, Niels Bohrs Allé, Otterupvej og Ørbækvej - bare for at nævne nogle af de mest synlige.

Egen er ganske vist en langsom starter, der til gengæld - når det er faldet til - bare kan blive ved og ved; tåler svære vækstvilkår, strengt vejr og stærk beskæring, og alligevel kan ende med at blive smukkere og smukkere.

Det fejreste træ i byen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce