Det er farligt i Mogadishu - men ikke farligt nok

En lastbil fyldt med sprængstof detonerede den 14. oktober 2017 i Mogadishu i Somalia og dræbte mere end 500 og sårede over 300. Her ses en af de overlevende løbe fra stedet. Mogadishu regnes dog som sikker nok at sende somaliere tilbage til. Foto: REUTERS/Feisal Omar

Det er farligt i Mogadishu - men ikke farligt nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et flertal i Flygtningenævnet har afgjort, at det er sikkert nok at vende tilbage til Somalia og Mogadishu - også selv om terrororganisationen al-Shabaab i stigende grad angriber civile i storbyerne.

Flygtningenævnet har behandlet sager, hvor omstændighederne minder om dem, Hassan fortæller om.

Et flertal besluttede således i 2016 at inddrage den midlertidige opholdstilladelse til en mandlig asylansøger, som frygter at blive tvangshvervet til terrororganisationen al-Shabaab, hvis han sendes tilbage.

Før han flygtede fra landet var han netop blevet fanget af al-Shabaab, men efter to dage lykkedes det ham at flygte fra den base, han var fanget. Han har haft midlertidig opholdtilladelse i Danmark på grund af en principiel dom fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fra 2011. Men da al-Shabaab senere er blevet fordrevet fra Mogadishu har forholdene "ændret sig væsentligt".

- Al-Shabaab retter nu sine angreb og overgreb mod profilerede personer, herunder personer med tilknytning til myndighederne, de internationale styrker og organisationer, hedder det således i Udlændingestyrelsens fact-finding rapport fra 2015.

Samme år slog Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fast, at den generelle sikkerhedssituation i Mogadishu fortsat er "alvorlig og skrøbelig", men bare det at være i byen ikke i sig selv udgør en krænkelse af menneskerettighederne.

Med i sagsbehandlingen var også observationer fra svenske Lifos (Center för landinformation och landanalys inom migrationsområdet), der i 2016 gjorde opmærksom på, at "al-Shabaab er til stede lige uden for byerne, herunder Mogadishu, hvorfra de infiltrerer byerne, primært om natten". Lifos bemærker også, at den generelle sikkerhedssituation er forværret siden 2015, og at al-Shabaab i stigende grad udfører sine angreb mod civile mål.

Men den slags havde ikke betydning for sagsbehandlingen.

- Flygtningenævnets flertal finder, at en udsendelse ikke længere udgør en krænkelse af Danmarks internationale forpligtelser, herunder artikel 3 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, kan man læse i den nyeste beretning fra Flygtningenævnet.

Lifos iagttagelse var ikke taget ud af det blå. Den 14. oktober 2017 gik en stor lastbilbombe af i Mogadishu og dræbte ifølge nyhedsbureauet Reuters over 500 mennesker og sårede mere end 300. Kun to terrorangreb har i nyere tid krævet flere ofre.

Det er farligt i Mogadishu - men ikke farligt nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce