En følelse af diskrimination og udstødelse. Det var, hvad flere borgere gav udtryk for, da Fyens Stiftstidende mødte dem i Vollsmose og spurgte til regeringens nye ghettoplan, "Et Danmark uden parallelsamfund".

Et skilt på hjørnet til Vollsmose reklamerer for Mette Frederiksen (S). "Lad os samle Danmark igen", står der. Inde i bydelen føler mange, at det modsatte er ved at ske: At Vollsmose bliver skubbet ud af danmarkskortet med de 22 initiativer, der skal afvikle stedet som en ghetto.

Det indtryk efterlader flere, da Fyens Stiftstidende torsdag besøger Vollsmose, umiddelbart efter at regeringen har præsenteret den nye plan ved et pressemøde.

Som den 40-årige førtidspensionist Hussein Hassan, der kommer gående med sin femårige datter ud fra Vollsmose Torv, da avisen møder ham.

- Det er noget vrøvl, siger han straks.

- Hvis jeg bor her og fungerer i samfundet som andre borgere, så skal jeg ikke have dobbelt straf, hvis jeg begår en fejl, siger han og henviser til, at man med den nye plan kan blive straffet dobbelt så hårdt, hvis man begår kriminalitet bestemte steder i Vollsmose.

- Det er uretfærdigt. Det burde ikke være anderledes, bare fordi man bor her, siger han.

Fortjent og på tide

Uden for centret sidder også Suher Samir og venter bag rattet i sin bil. Den 25-årige HF-studerende er som den eneste, avisen møder, positivt stemt over for ghettoplanen. Hun har boet i Vollsmose siden 2006, og hun savner, at der sker noget.

- Vollsmose er jo kendt som et dårligt sted. Men det er ikke alle, der bor her, som skaber problemerne. Ærlig talt synes jeg ikke, at det er i orden, at de unge drenge går rundt og gør, som det passer dem, og laver kriminalitet. Det er fortjent, at der bliver strammet op, siger hun.

- Det er jo dem, folk forbinder Vollsmose med. Da jeg var nede for at købe min bil for en måned siden, sagde bilforhandleren til mig, at han var overrasket over, hvor sød jeg var, når jeg nu kom fra Vollsmose. Og jeg forstår ham godt, fortsætter den unge kvinde.

Helt hen i vejret

Mens Suher Samir er overbevist om, at strengere regler kan være med til at vende udviklingen til det bedre, er mange andre af en anden opfattelse. Heriblandt 78-årige Erna Bjarke, som er på tur rundt i butikscentret.

- Jeg har hørt meget om det, fordi jeg bor i området. Lige i øjeblikket kan jeg ikke se noget godt (ved planen, red.), siger hun og giver et eksempel:

- De der strafforanstaltninger, som planen indeholder, det er jo helt hen i vejret. Det vil jo afskrække ressourcestærke mennesker, som man så gerne vil have til at flytte hertil, at det er sådan et ry, stedet får.

Tæt derved sidder 67-årige Egon Jensen på en bænk. Hans holdning til planen er ikke til at tage fejl af.

Tåbeligt og vanvittigt

- Det er fuldstændig vanvittigt. Det kan især ikke nytte noget, at man laver forskel i strafudmålingen. Straffen for at stjæle en knallert må være den samme, uanset hvem der gør det, og hvor det sker, siger han.

Den pensionerede, tidligere lærer giver i dag børn fra Vollsmose lektiehjælp på biblioteket i Vollsmose Torv. Han tror heller ikke på, at det hjælper noget at øge de sproglige krav for, at et barn kan få lov at gå fra børnehaveklasse til første klasse - som planen lægger op til.

- Det er også tåbeligt, for det er ikke der, de største huller kommer. Med de sprogindsatser vi laver i børnehaverne, så lykkes det rimelig godt i de første klasser, problemerne kommer først, når vi når op i tredje eller fjerde klasse. Så hvis vi skal lave sprogindsatser, så skal vi følge dem hele vejen op. Det tager faktisk op til 10 år at lære dansk, hvis du starter fra nul, siger han.

Livet fortsætter ufortrødent i Vollsmose, men med kulden blander sig en følelse af modløshed torsdag eftermiddag.

  • fyens.dk