Derfor søger fem byrådspolitikere mod Christiansborg

Foto: Michael Bager

Derfor søger fem byrådspolitikere mod Christiansborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvofor stiller de op til Folketinget, når de allerede har en plads i Odense Byråd? Vil de være begge steder, hvis de bliver valgt? Og hvad vil de egentlig helst? Læs her svarene fra de fem medlemmer af Odense Byråd, der stiller op til det folketingsvalg, der venter lige om lidt.

1. Pernille Bendixen, Dansk Folkeparti. Har siden 2010 siddet i Odense Byråd og været folketingsmedlem siden 2015.

- Af princip er jeg faktisk imod dobbeltmandater, fordi jeg synes, man skal tage valget. Dobbeltmandater er tit en rød klud i hovedet på folk, fordi det kan virke grådigt - og det har jeg ikke lyst til at være del af.

Hvorfor vælger du så ikke mellem byrådet og Folketinget?

- Byrådsarbejdet er et fritidsjob, og jeg havde også et fuldtidsarbejde som dagplejer. Nu har jeg skiftet fuldtidsarbejdet ud og har fået plads i Folketinget. Politik er et holdspil mellem mig, partiets ledelse og det lokale bagland, og der er brug for mig i den nye byrådsgruppe, efter Alex Ahrendtsen trådte ud.

- Jeg er glad for lokalpolitik, fordi det er det borgernære og der, hvor jeg ser beslutninger blive til virkelighed. Men det landspolitiske er lige så fascinerende bare på en anden måde, fordi det er de store dagsordener, man har indflydelse på. Og jeg er ikke færdig med noget af det.

Hvad har du oplevet af ulemper ved at være begge steder?

- Man kan være nødt til at vælge mellem to møder. Selv om Christiansborg er mit faste faste job, er det ikke altid de møder, jeg prioriterer. Det afhænger af, hvad der er væsentligt lige på det tidspunkt. Der er også fordele ved at have dobbeltmandat og som byråd have en direkte kontakt til Christiansborg. Og selvfølgelig kan det lade sig gøre - især i en stor folketingsgruppe som vores. Det handler om at give hinanden lidt line.

2. Kristian Guldfeldt, Konservative. Blev første gang valgt ind i Odense Byråd i 2013 og stiller nu for første gang op til Folketinget.
Foto: Vibeke Volder

- Noget af det fantastiske ved at være byrådsmedlem er, at man kan stikke hovedet ud ad vinduet og se, om en beslutning har været god eller dårlig. Men løbende har jeg også oplevet at støde på problematikker, der skal op på Christiansborg-niveau for at finde de bedste løsninger. Det gælder for eksempel hele spørgsmålet omkring klima og miljø, hvor vi kan gøre noget i kommunerne, men hvor der er brug for en national dagsorden for at nå i mål. Og derfor stiller jeg op til Folketinget.

Hvorfor så ikke droppe byrådet?

- Vi har i Odense Byråd set flere eksempler på, at det kan lade sig gøre at være valgt ind begge steder, men det er da en udfordring. Det kræver, man har styr på hjemmefronten, og at der er en forståelse for, at det giver noget at være begge steder. Jeg synes, der mangler en bedre sammenhæng mellem landets byråd og Christiansborg.

Hvor vil du helst have en plads?

- Det er svært. Det vil jeg ikke være i stand til at vælge imellem, for det kan noget forskelligt. Det vil svare til at spørge, om det er bedst at have en håndværksuddannelse eller en akademisk uddannelse. Begge dele er jo vigtige. Derfor er min helt klare ambition at være både i byrådet og Folketinget.

3. Marlene Ambo-Rasmussen, Venstre. Blev valgt ind i byrådet i 2017 og stiller op til Folketinget for anden gang.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Det var faktisk Folketinget, jeg først stillede op til, så jeg har taget den lidt omvendte vej i forhold til mange andre. Men det er ubetinget Folketinget, jeg altid har drømt om politisk. Jeg sagde også nej, første gang jeg blev spurgt, om jeg ville stille op til byrådet, men så blev jeg valgt ind, og nu er jeg virkelig blevet grebet af kommunalpolitik og især børne- og ungeområdet.

- Skulle jeg på et tidspunkt komme i Folketinget, kan jeg derfor ikke sige, jeg ville droppe byrådet. Der er mange holdninger til dobbeltmandater, og alle skal selvfølgelig ikke have dem, men jeg synes, det er positivt, at nogle har. På den måde kan der laves en god kobling mellem byråd og Christiansborg, og det kan jeg godt savne nogle gange. For eksempel i den debat, der er om minimumsnormeringer.

Men hvis du nu skulle vælge?

- Det er et virkelig svært spørgsmål. Men jeg vil gerne gøre en forskel og give det bedste samfund videre til mine børn, og det er på Christiansborg, man har allermest at skulle have sagt. Fordi det er der, lovgivningen bliver til.

4. Reza Javid, Enhedslisten. Fik en fast plads i byrådet, da Brian Skov Nielsen i slutningen af 2018 trådte ud. Er folketingskandidat for anden gang.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Da jeg meldte mig som kandidat til folketingsvalget, var jeg ikke kommet i byrådet endnu, men var kun suppleant. Der er nogle landspolitiske emner, jeg er meget interesseret i - det er for eksempel socialpolitik, integration og udenrigspolitik - og så har jeg oplevet, hvordan der i kommunalt regi er problemer, der kommer fra Christiansborg.

- Jeg er også glad for byrådet, men en plads i Folketinget vil give andre muligheder for at præge lovgivningen.

Men Enhedslisten tillader jo ikke dobbeltmandater?

- Hvis jeg skulle være så heldig at blive valgt, skal jeg trække mig fra byrådet. Men vi har partiliste, jeg står nummer tre på listen, og sandsynligheden for at få tre mandater på Fyn er ikke så stor. Men hvis vi får to, kan jeg blive suppleant, og det vil være rigtig godt.

Betyder det, at du bare er listefyld?

- Nej, jeg tager det meget seriøst og er med i valgdebatter. For mig er det Folketinget, der trækker mest. Nu giver jeg det en chance denne gang, og så må vi, hvad der sker.

5. Mark Grossmann, Venstre. Har siddet i byrådet siden 2010 og stiller op til Folketinget for anden gang.
Foto: Vibeke Volder

- Som kommunalpolitiker har jeg fundet ud af, hvor ofte man støder på, at tingene kun kan løses landspolitisk. Det er jeg blevet træt af, og derfor vil jeg gerne i Folketinget.

Vil du have dobbeltmandat og blive i byrådet, hvis du bliver valgt?

- Christiansborg er min førsteprioritet, og det er det, jeg i så fald senest vil være valgt til. Man skal være parat til at tage konsekvensen og måske slippe det andet.

- Men i og med jeg skal stoppe i politiet (Mark Grossmann er politiassistent ved Fyns Politi, red.), hvis jeg kommer i Folketinget, vil det give mig tid til at have et dobbeltmandat og blive i byrådet. Men det afhænger af, hvordan rollerne og opgaverne bliver fordelt i partiet begge steder.

Er byrådet et springbræt for dig?

- Jeg ser det som mesterlære. Jeg fristes til at sige, at det næsten burde være et krav for at stille op til Folketinget, at man har været kommunalpolitiker. Ellers er man jo spejlblank, når man skal sidde på Christiansborg og lovgive. Jeg kan trække virkeligheden med fra kommunen og har en bedre indsigt i, hvilken effekt beslutningerne har i kommunerne.

Derfor søger fem byrådspolitikere mod Christiansborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce