Derfor filmer Skam-stjerne i Odense

Dansen er i centrum i filmen Battle, og den er tilmed på et højt niveau. Det betyder, at det ikke var realistisk at træne en almindelig skuespiller op til det ønskede niveau, og derfor har blandt andet elever fra Det Kongelige Teaters balletskole i Odense fået statistroller i filmen. Foto: Andreas Bastiansen / FilmFyn

Derfor filmer Skam-stjerne i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den norske filmproducer Pål Røed faldt for stemningen øverst oppe på Brandts - her har man bygget et dansestudio, der sender venlige tanker til 80'er-film som Flashdance og Dirty Dancing, men stadig virker nutidigt.

De gigantiske projektører, der hænger fra to kraner på Brandts Torv, sladrer om, at der er gang i noget usædvanligt indenfor.

Men man skal helt op på fjerde sal i Brandts Klædefabrik, der hvor Det Fynske Kunstakademi holder til lidt endnu, for at opdage, hvad det er - en filmoptagelse til den første nordiske spillefilm om moderne dans, Battle.

I det ene hjørne har håndværkere bygget et moderne dansestudio op til lejligheden. Her stråler lyset ind fra de høje vinduer til den ene side, mens spejle dækker hele den anden væg.

I et hjørne står den danske filmfotograf Jørgen Johansson, der de sidste 25 år blandt andet har været med på Bænken, Flammen og Citronen, Broen og Arvingerne. Han gør sig klar, mens der pumpes lidt røg ind i lokalet for at skabe den helt rigtige stemning. Indspilningslederen er fra Holland, lydmanden fra Fyn, andre på filmsettet er fra Norge og Sverige, og en del af danserne kommer fra balletskolen i Odense.

Det er en af de sidste scener i filmen, så vi har lovet ikke at fortælle, hvad der sker, men skuespiller Karen-Lise Mynster har en hovedrolle som den danselærer, hvis ord betyder så meget.

- And action.

Så er vi i gang, og de unge dansere bliver efter tur kaldt frem.

Dansestudiet i filmen Battle er bygget op på fjerdesal i Brandts Klædefabrik med et særligt blik på nogle af de populære dansefilm fra 1980'erne. Her er Lisa Teige fanget under en af optagelserne. Foto: Andreas Bastiansen/ FilmFyn
Dansestudiet i filmen Battle er bygget op på fjerdesal i Brandts Klædefabrik med et særligt blik på nogle af de populære dansefilm fra 1980'erne. Her er Lisa Teige fanget under en af optagelserne. Foto: Andreas Bastiansen/ FilmFyn

New York-følelse

I kulissen står filmens norske producer, Pål Røed. Og da vi ikke må fortælle noget om handlingen, er det oplagt at høre ham om, hvad der har fået filmholdet til Odense.

- Jeg har et godt forhold til den danske producent Katja Adomeit, som er en af topproducenterne af ungefilm i Norden. Hun havde et tæt forhold til FilmFyn og havde lavet film på Fyn, så derfor begyndte vi at snakke om, hvad der kunne lade sig gøre. På Fyn er der et stort dansemiljø, og derfor gav det også mening for os. Vi fandt en fed location, som vi har bygget om til et dansestudio, som vi vender tilbage til flere gange i filmen. Det cool ved det her sted er, at det har sådan en New York-feeling over sig som en homage til dansefilmene fra 1980'erne, men samtidig virker ægte og nutidig for de teenagere, der ser den, siger Pål Røed.

FilmFyns direktør, Bo Damgaard, er meget tilfreds med samarbejdet:

- Det her er Skandinaviens første dansefilm, og så gør det ikke noget, at den har fantastiske Lisa Teige i en hovedrolle. Den lever op til kriterierne om at skabe omsætning på Fyn og en fin omtale, og så er jeg meget begejstret over, at vi kunne få nogle af de fantastiske dansere fra Amok, Det Kongelige Teater Balletskolen Odense, i spil.

- Når vi investerer i en film som den her, er det primært med det mål, at andre skal kunne kapitalisere på vores investering. Specielt lokale leverandørerne og arbejdskraft til, siger han.

Noget som ikke er lavet før

Den nye dansefilm Battle har - ligesom tv-serien Skam - teenagere som målgruppe.

- Teenagerne er på mange måder et glemt publikum filmmæssigt. De udgør en relativ smal gruppe og er vanskelige at nå, fordi de er meget selektive. Derfor bliver der ikke lavet mange film, som bare handler om dem. Men når du laver film om teenagere, rammer du også andre, for de fleste kan godt huske tilbage på, hvordan det var, siger Pål Røed.

- Vi er inspireret af Skam på den måde, at det her bliver noget, som ikke er lavet før. Vi skal ikke fortælle 13-14-årige, hvordan teenagere skal opføre sig, men lave en fortælling om dem, sådan at de føler, at "det der er min historie".

Hvad har Skam betydet i Norge?

- For de unge har Skam betydet meget identitetsmæssigt. De føler, at der endelig er lavet noget på norsk, som de kan relatere sig til - hvad det vil sige at være norsk. At den også er blevet så populær internationalt har givet os selvtillid. Kunstscenen i Norge har nok også været lidt for konservativ og forsigtig i værdiholdningerne - vi har manglet noget kant. Med Skam har man turde at sprænge nogle grænser, og det er nødvendigt for at komme videre, siger Pål Røed.

Battle får premiere i efteråret 2018.

Derfor filmer Skam-stjerne i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce