Der skal unikke varer på hylderne

Anna Likova i sin butik Likova Shoes. Åbnede i maj i år. Ligger på Falen 18. Sælger kvindesko og snart også herresko fra Italien, Frankrig, Spanien og Brasilien. På sigt også russiske sko. Du kan besøge butikken på internetadressen: www.likovastyle.com
Foto: Christian Brandt

Der skal unikke varer på hylderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To østeuropæiske kvinder har åbnet hver sin butik og støtter hinanden i deres mission: At tilbyde odenseanerne noget helt unikt.

ODENSE: Det er nærmest som at træde ind i en helt ny verden, en helt ny sanselig oplevelse.

En russisk sangerinde stryger ud af stereoanlæggets højttalere, så lyden danser for ørene Og duften, den liflige duft der kærtegner næseborene, men som er svær at placere.

Måske fordi hylderne hverken bugner af buko-ost eller saltet lurpak-smør, men i stedet har brandy fra Armenien og kødpølser og creme fra Rusland.

En anderledes verden. Og så alligevel ikke. For i loftet er malet et stort hvidt kors og fire røde rektangler i den lille russiske butik i Skt. Jørgens Gade.

- Som armensk kristen betyder korset rigtig meget for mig, og nu er vi i Danmark, derfor var det oplagt at male Dannebrog, forklarer 54-årige Shogakat Akhverdian.

I et år har hun nu haft butik Matrjoshka, hvor hun har solgt armenske og russiske specialiteter.

- Men det er ikke kun en butik for russisktalende. Det er en butik, hvor jeg viser noget fra de baltiske lande til danskerne, og det er en stor smagsprøve fra mit hjemland, siger hun.
Shogakat Akhverdian i sin butik Matrjoshka.  Åbnede sidste år den 9. maj 2007. Ligger i Skt. Jørgens gade 131. Sælger alt lige fra russisk kaviar, russiske pølser til creme og religiøse ikoner. Du kan besøge butikken på internetadressen: www.matrjoshka.dk
Shogakat Akhverdian i sin butik Matrjoshka. Åbnede sidste år den 9. maj 2007. Ligger i Skt. Jørgens gade 131. Sælger alt lige fra russisk kaviar, russiske pølser til creme og religiøse ikoner. Du kan besøge butikken på internetadressen: www.matrjoshka.dk
Foto: Christian Brandt

Tålmodighed hjælper

Shogakat Akhverdian flygtede fra Armenien i 1993 af politiske årsager. Hun er uddannet cand.mag i sit hjemland og har i flere år arbejdet som tolk i Danmark. Hun er i dag gift og har fire børn, der bor i Odense.

Men hjemveen har altid kradset lidt, specielt når der skulle kokkereres i køkkenet. Og da hendes bror åbnede en lignende butik i Holland, fik han overtalt hende til at gøre det samme.

- Det var lidt af en tilfældighed. Min bror havde to store kurve fyldt med forskellige produkter fra østeuropa med til min 50 års fødselsdag, og jeg var solgt. Det er varer, man savner rigtig meget, når man bor i et andet land, forklarer hun.

Selv om butikken nu har været åbent i et år, så går det dog stadig lidt trægt med salget. For danskerne bider helt på, som Shogakat Akhverdian havde håbet.

- Danskerne er meget forsigtige, men så snart de har smagt eller prøvet noget nyt, så åbner de sig, lyder det fra Shogakat Akhverdian, der ikke er i tvivl om, at det alligevel var den helt rigtige beslutning.

- Det er en af de bedste ting, som jeg har lavet, og jeg har aldrig fortrudt. Man skal bare have lidt tålmodighed, siger hun

Høje hæle til kvinder

Måske er det derfor, at hun rådede én af sine kunder i Odense, russiske Anna Likova, til åbne en butik med unikke højhælede sko i den anden ende af byen.

Det er i hvert fald forklaringen fra ejeren af den netop åbnede Likova Shoes på Falen.

- Vi kom tilfældigt til at snakke om, at jeg havde overvejet at starte en butik, og Shogakat sagde, at jeg skulle gøre det med det samme, og hun har støttet mig mentalt, forklarer 40-årige Anna Likova, der også får opbakning fra sin danske mand og svigerfamilien.

Ligesom Shogakat Akhverdian ønsker hun også at tilbyde odenseanerne noget anderledes. Og at det blev en skobutik er slet ingen tilfældighed.

- Jeg elsker bare duften af læder, når jeg åbner en ny skoæske, og jeg har en lidenskab for unikke højhælede sko. Så det her er en drøm fra min skoletid, der bliver til virkelighed, siger Anna Likova, som er født og opvokset ved Uralbjergene og uddannet som økonomiingeniør i Rusland.

Men mens Shogakat Akhverdian i et år har udfordret de odenseanske smagsløg, så prøver Anna Likova nu at udfordre borgernes stil.

- Danske kvinder er lidt kedelige med deres klip-klapper og flade sko. De bruger mange penge på tøj, men glemmer, at også skoene tiltrækker mænd, og gør én til en flot kvinde, siger hun.

- I Rusland går kvinder i højhælede på arbejde, og de går gerne i de højhælede sko, selv om der 15 kilometer til det nærmeste busstoppested, fortsætter hun.

En smule bekymring

Anna Likova kom til Danmark i 1993 som flygtning og tilbragte først et par år i asylcentre, hvorefter hun begyndte som indkøber i en virksomhed på Fyn. Sidenhen købte og solgte hun sko til butikker, der tjente godt på dem.

- Og så kunne jeg ligeså godt starte mit eget, siger hun.

Nu står hun så med en butik fyldt med franske, spanske italienske og brasilianske i alskens former og farver. Og de russiske er på vej, forsikrer hun og fortæller, at forretningen går over al forventning indtil videre.

- Jeg har kun små partier af samme sko, for kvinder skal eje højhælede, som andre ikke har. Men flere kommer ind for at købe flere par sko. Det er helt uventet, siger hun.

Bekymringer er der da også nogle af.

- Her i starten er man lidt nervøs, og jeg har tænkt på, om det nu går, siger hun og er enig med Shogakat Akhverdian.

- Det bedste hjælpemiddel lige nu er tålmodighed, siger Anna Likova.

Der skal unikke varer på hylderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce