Der er gang i den gastronomiske revolution i Odense

Klavs Styrbæk mener, at det er vigtigt at udvide folks gastronomiske horisont. Her serverer han røget blæksprutte. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Der er gang i den gastronomiske revolution i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi har fået større fokus på lokale råvarer og bæredygtighed. SPIS! Odense Food Festival samler de fynske pionerer indenfor moderne lokal kogekunst. Til festivalens åbning blev der både talt om og serveret mad med historie og høj kvalitet.

I Albani-bryggeriets eventlokale er der mandag stillet op til åbningen af Spis! Odense Food Festival. I rummet står stande med repræsentanter fra fynske virksomheder og restauranter. De arbejder med vidt forskellige råvarer, alt fra vandmænd til øl og videre til græskar. Fælles er de dog i opfattelsen af, at der i Danmark og på Fyn er gang i en gastronomisk bevægelse. En bevægelse, der handler om, at vi får større fokus på kvalitet, bæredygtighed og lokale råvarer.

Ved den ene stand står Martha Maria Jensen og Camilla Varming Nielsen. Den 1. januar 2018 startede de virksomheden "Fynsk Økologi", som leverer lokale fynske råvarer til restauranter.

- Vi så en tendens til, at folk og restauranter er begyndt at gå op i, at råvarerne er lokale, bæredygtige og af høj kvalitet. Restauranterne vil for eksempel meget gerne skrive "økologisk fynsk hokkaido græskar", da de ved, at kunderne søger den slags, siger Martha Marie Jensen. Hun uddyber:

- Vi tror på, at der er gang i en ændring i tankegangen omkring fødevarer. Vores koncept havde ikke klaret sig for fem år siden, men i dag vil folk gerne have de små lokale nicheprodukter.

Matha Marie Jensen (tv) og Camilla Varming Nielsen har stiftet
Matha Marie Jensen (tv) og Camilla Varming Nielsen har stiftet "Fynsk Økologi" De tror på en fremtid med større fokus på kvalitet. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Vandmænd og blæksprutter

I den anden side af lokalet er en stand, der med sin opsætning er noget opsigtsvækkende. Parterede vandmænd og blæksprutter lagt på is vises frem af Klavs Styrbæk, indehaver af restaurant Styrbæks. Også han tror på den gastronomiske revolution:

- For ti år siden sagde man, at det var godt, hvis bare det var mørt, sådan er det ikke i dag. Folk vil have udvidet deres horisont, og de vil have det med gode bæredygtige råvarer, hvor måltidet i sig selv er en rejse. Det er selv den store industri ved at få øjnene op for nu.

Klavs Styrbæk mener, at forbrugere og leverandører i fællesskab skal være med til at føre bevægelsen videre:

- Jo flere forskellige ting folk smager, des større kritisk sans får de, og det er den veludviklede kritiske sans, som skal være med til at bære den her bevægelse. Vi skal kunne lave gulerod på 60 forskellige måder, og hvis vi ikke kan lave det, så du kan lide det, så har vi fejlet.

Konditor Ronnie Holmen skal være dommer i konkurrencen om at lave Danmarks bedste brunsviger. Det er lørdag klokken 11.00 på rådhuset. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Konditor Ronnie Holmen skal være dommer i konkurrencen om at lave Danmarks bedste brunsviger. Det er lørdag klokken 11.00 på rådhuset. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Konditor og smagsdommer

En af arrangementets gæster er chefkonditor hos Odense Marcipan og dommer i tv programmet "Sukkertoppen", Ronnie Holmen. Han har også lagt mærke til bevægelsen inden for konditorbranchen:

- Man kan mærke, at der er kommet en efterspørgsel på produkter, der fortæller en historie. Det skal på en måde være en kulturel oplevelse, hvor ingredienserne er unikke og 100 procent i orden.

Ronnie Holmen er selv fra Odense, og han er sikker på, at en begivenhed som Spis! Odense Food Festival er med til at sætte skub i bevægelsen:

- Festivalen er med til at prøve grænser af. Den udvider vores horisont, og samtidig med at der er konkurrence mellem de enkelte virksomheder, er der også et fællesskab på den måde, at alle deler opfattelsen af, hvad god madlavning og gode råvarer skal være.

Han skal lørdag være med til at kåre Danmarks bedste brunsviger.

Der er gang i den gastronomiske revolution i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce