SØDT: Fyn får sit eget bolsjekogeri, der på mandag slår dørene op lige ved siden af Flakhaven
ODENSE: I gamle dage lå der stribevis af bolsjekogerier på Fyn. Sådan ca. 25 af slagsen var der på øen. Men det er mange år siden.

Nu lysner det for bolsje-elskerne, og der er allerede fyret op under kogekarrene på øens eneste bolsjekogeri, som åbner mandag.

- Jeg har fået maskinerne lidt forsinket, så nu har vi travlt med at få lavet de første bolsjer, fortæller Mads Peder Nordbo, som åbner Eventyr Bolcher.

Cand.bolsj.

At han sådan lige skulle gå hen og blive bolsjekoger i Odense har ikke altid ligget i kortene.

- Jeg er uddannet cand.mag. i dansk og har arbejdet som tekstforfatter og idémand i et reklamebureau på Bornholm, siger Mads Peder Nordbo.

- En af mine gode venner er Thomas Ibsen, der har lavet Svaneke Bolcher i en over 200 år gammel købmandsejendom på torvet.

- Hos ham blev jeg fascineret af bolsje-fremstillingen, og da jeg er gammel fynbo, synes jeg, det er bedst at åbne et bolsjekogeri her, hvor der ikke er andre.

Prøver sig frem

Fra butikken er der adgang til baglokalet, hvor selve bolsje-produktionen foregår. Her er kunderne velkomne til at følge produktionen men fra sikker afstand bag et lille stakit.

- Egentlig er det ikke særlig sjovt at lave bolsjer, lyder det lidt overraskende fra Mads Peder Nordbo. - Man brænder sig, og det er tungt.

Men hele processen - også med at finde den rigtige smag frem - tiltaler ham.

- Vi prøver mange forskellige smage af. Er det for eksempel lakridsbolsjer, forsøger jeg at tilsætte lidt cayenne.

- Lige nu slås vi med at få den rigtige konsistens på bolsjemassen, siger Mads Peder Nordbo.

Når der bliver lidt mere luft i produktionen til efteråret, vil Mads Peder Nordbo også lave en afdeling, hvor børn selv kan forsøge sig med bolsjelavningen.
  • Fyens Stiftstidende