SØGEN: Faderen begik selvmord, da Kent var 24 år. Siden blev Kent munk i Hare Krishna, inden han juledag for to år satte ild til et bordel i Odense og blev dømt til behandling
37-årige Kent sidder roligt i en hjørnesofa i sin beskedne lejlighed i byens østlige del.

- Nu tager jeg den med med ro, siger ungkarlen, hvis ansigt blev landskendt, da han juledag for to år siden stak ild til et bordel på Reventlowsvej i Odense, efter at han var raget uklar med den lokale massøse.

Ingen kom noget til, da han hældte ni liter benzin ned i kælderhalsen til massageklinikkens hoveddør og strøg en tændsstik. Forinden havde han sikret sig, der var en flugtvej, og desuden kastede han en sten gennem vinduet til klinikken for at advare.

Men fotografiet, som overvågningskameraet på Shell-tanken på Ejbygade forinden tog af den rødhårede og ranglede fyr med briller, blev et par dage efter trykt på forsiden af Ekstra Bladet og bragt i de landsdækkende tv-nyheder.

- Da jeg trådte ind i en kiosk og så mit eget ansigt på forsiden, blev jeg sådan lidt paranoid. Det gjorde jeg sgu', siger Kent.

På den lukkede

Efter brandattentatet flygtede han til København, hvor han blev pågrebet, da han forsøgte at stjæle en bil fra en kvinde. Kent troede, han kunne lokke kvinden ud af bilen ved at sige til hende, at bilen var punkteret på det ene bagdæk.

Trods den massive efterlysning i de nyhedsfattige juledage fandt betjentene først ud af, at den anholdte var efterlyst for forsøg på mordbrand, da de kom tilbage på politistationen.

Efter godt tre måneder i Odense Arrest blev han i april 2000 dømt til psykiatrisk behandling, som begyndte på den lukkede afdeling på Middelfart Sygehus.

I dag, knap to år efter brandattentatet, er han stadig knyttet til distriktspsykiatrien, men han har svært ved at vurdere, hvor syg han er.

- Jeg tager kun en halv pille om ugen, det er alt. Men psykiaterne testede mig, da jeg var varetægtsfængslet. Bagefter slog de fast, at jeg er skizofren, og når man får sådan en diagnose, begynder man selv at tro på det. Den diagnose slipper jeg vist aldrig af med, siger Kent, som derimod har besluttet sig for, at hans sindssygdom ikke skal skade ham fremover.

- Den skal ikke forhindre mig i at leve et aktivt liv, selv om jeg skal passe på ikke at gabe over for meget. Jeg har nok mine begrænsninger, men de viser sig sikkert først, hvis jeg en dag får et 37-timer job. Jeg har også lidt svært ved at se mig selv med kone og børn, selv om jeg da har haft de tanker. Børn kræver stabilitet i pressede situationer. Derfor vil jeg ikke tænke så langt nu, siger førtidspensionisten, som ikke længere vil leve med samme seksuelle afholdenhed, som han gjorde i de fire år, han var munk i Hare Krishna.

Kæreste på 53 år

- Jeg har haft et par kærester, siden jeg lavede det dér nede på Reventlowsvej, siger Kent, som ikke kan lide at sige, at han satte ild til en massageklinik.

- Det er ingen hemmelighed, at det var mig, men det kan virke lidt voldsomt på folk, jeg lige har mødt, hvis jeg siger, at jeg har forsøgt at brænde et bordel ned. Så vil jeg hellere sige: "Det dér nede på Reventlowsvej", fortæller Kent, som for et par måneder siden mistede en kæreste, da hun hørte om hans fortid.

- Men hun var også lidt gammel. Hun var 53 år, siger den 37-årige mand, som nu forsøger at leve et liv i kontrast til det, som han hidtil har levet.

- Jeg læser meget nu, mødes med andre psykisk syge og træner nede i et fitness-center fire gange om ugen, siger Kent, hvis lejlighed er præget af orden.

På sofabordet ligger hans mobiltelefon, kalenderen, fjernbetjeningen og flere bøger fra biblioteket parallelt med hinanden.

I reolen står en filosofisk bog af David Favrholt, Hare Krishna-biblen "Bhagavad-Gita", "Midt I En Klunketid" af Benjamin Jacobsen om 1900-tallets København. Og "Lommeguide I Sex".

- Jeg forsøger at finde en fast struktur i mit liv. Det har jeg ikke haft før. Jeg har måske haft for megen frihed og for få forpligtelser, siger Kent, som ingen uddannelse har.

- Jeg fik aldrig taget en, måske fordi jeg manglede støtte hjemmefra. Min mor og far motiverede mig ikke eller holdt mig fast, siger Kent.

De bedste år i mit liv

Han blev født i Sønderborg, men flyttede med sin søster og forældre til Odense som syv-årig, hvor han begyndte at gå på den katolske privatskole i centrum, Sct. Albani Skole.

- På den skole havde jeg mange og gode venner, og jeg lærte en masse. Det var en beskyttet tid, ja, det var de bedste år i mit liv. Men mine forældre blev skilt, og i 8. klasse flyttede jeg med min mor til Næsby, hvor jeg begyndte at gå i en anden skole. De næste tre år blev forfærdelige. Jeg røg i puberteten, mistede de gamle skolekammerater og fik ingen nye. De år på Næsby Skole har ødelagt en del, siger Kent, som blev ved med at se meget til sin far, der var voksenunderviser, men som begyndte at drikke tæt i de år.

Efter folkeskolen flagrede Kent rundt på forskellige skoler blandt andet en ungdomshøjskole, en Tvind-skole, en kristen rejsende højskole og to folkehøjskoler.

- Jeg var meget søgende og indadvendt, husker Kent, der som 23-årig flyttede til Munkebo hjem til sin far, hvis alkoholmisbrug i mellemtiden var accelereret.

- Han blev en smule utilregnelig, når han drak, men jeg har aldrig lidt fysisk overlast. Måske psykisk, det vil jeg ikke afvise. Han kunne godt blive lidt højrøstet, men han var for det meste stilfærdig, siger Kent, der på sin 24-års fødselsdag var taget ud for at handle.

Stor svulst i hovedet

- Da jeg kom hjem, fandt jeg ham i køkkenet. Han havde han skåret halsen over på sig selv, snittet sig i håndleddene og forsøgt at skære sig i brystkassen. Han var ikke længere ved bevisthed og døde en måned senere, siger Kent, som fortæller, hans far havde følt sig forfulgt den seneste tid op til sin død.

- Han nåede aldrig at komme i kontakt med det psykiatriske behandlingssystem. Efter hans død fandt man en stor svulst i hans hoved, som havde trykket på hans hjerne, siger Kent, som stadig tænker meget på sin far.

- Jeg var meget ked af det dengang, og jeg savner ham stadig, for han var også en god far. Han havde sine problemer, men gjorde sit bedste, og hans druk havde ikke noget med mig at gøre, siger Kent.

Tilbage til Odense

Nogle år efter sin fars død, da kontakten til den øvrige familie var blevet meget ringe, mødte Kent en dag en munk i Otterup, som han købte en Hare Krishna-bibel af.

-Jeg blev hurtigt rebet af religionen, flyttede over i bevægelsens kollektiv på Sjælland, hvor jeg levede i fire år, indtil religionen blev for meget for mig. Hare Krishna fylder meget, og det nærmede sig nærmest hjernevask. Jeg måtte væk, og det accepterede de, siger Kent, som forlod bevægelsen i 1997.

Da han kom ud, flyttede han tilbage til Odense og begyndte at indhente det forsømte inden for de aktiviteter, der var forbudt i Hare Krishna, blandt andet alkoholindtagelse og seksualliv.

- Men jeg kunne ikke rigtigt få gang i nogle damer, så i slutningen af 1999 begyndte jeg at gå en del på massageklinik. Både for at dyrke sex, men også for at tale med kvinderne, siger Kent, som i måneden op til brandattentatet måtte låne penge i banken for at finansiere sit forbrug af prostituerede.

Følte sig snydt

-Jeg tror, at jeg brugte 10.000-12.000 kroner på den konto i løbet af december. Da jeg så følte, hende luderen nede på Reventlowsvej ville snyde mig, blev det hele bare for meget, siger Kent, som forlangte pengene tilbage, fordi den prostituerede efter hans mening blev en anden person i samme sekund, hun fik de 600 kroner i forskud.

- Men det nægtede hun. I stedet hentede hun to fyre, som smed mig ud. Så blev jeg for alvor gal. Det er meget ydmygende at blive smidt ud fra en massageklinik, når man er ensom og lige har betalt 600 kroner. Hun var så sød at snakke med, lige indtil hun havde fået pengene. Så blev hun kold som is. Derfor bestemte jeg mig for, at de kunne skride ad helvede til, siger Kent, som tog ud på Shell-tanken og købte en reservedunk med benzin. Kort efter fortrød han imidlertid handlen, men vendte tilbage og fuldførte sit indkøb.

Ikke på bunden endnu

- Jeg var så sur på hende, de to udsmidere, ja, hele branchen, at jeg var ligeglad med konsekvenserne. Man skal ikke finde sig i alt! Men hvis der var sket dem noget, så havde jeg ikke haft det så godt, derfor smadrede jeg en rude for at advare dem, og jeg havde forinden sikret mig, der var en bagdør, de kunne komme ud af, siger Kent, som stadig kalder sig en enspænder.

- I mange år har jeg rejst rundt uden at have et netværk. Nu vil jeg forsøge at vende en negativ spiral og i stedet komme ind i en positiv. Og jeg er da ikke havnet på bunden endnu. Jeg er jo hverken blevet narkoman eller er havnet i fængsel, griner Kent, som stadig tror på den store gevinst, selv om han ikke spiller.

- Min situation er ikke permanent. Jeg er lige så meget værd som alle andre, og jeg må ikke blive en outsider på grund af min diagnose. Jeg vil ikke bare være ham den sindsforstyrrede mand, der lavede det dér nede på Reventlowsvej, siger Kent.
  • fyens.dk