De sidste krummer er spist: Brunsvigeren er en del af den fynske identitet

Fyn har H.C. Andersen, Kim Larsen og brunsvigere. Således blev der sagt til brunsvigerens dag hos DR Fyn. Foto: Nils Svalebøg.

De sidste krummer er spist: Brunsvigeren er en del af den fynske identitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brunsvigerens dag hos DR Fyn tiltrak 1500 mennesker. De ville være med til at hylde den snaskede folkespise, der betyder så meget for mange fynboer.

- You have to try this one too, fortæller en ung dame sin udenlandske følgesvend.

De står ved et bord spækket med brunsvigere af alle slags. Nogle er snaskede, nogle er med den tørre men sprøde top, og andre er med marcipan eller slik.

Jeg er lige trådt ind ad svingdøren til brunsvigerens dag, og jeg kender ikke den unge dame, men jeg kan se på hende, at hun er stolt af disse kager. I hende, i mig, og i mange andre fynboer findes der en følelse af ejerskab over brunsvigeren.

Hun vil så gerne have, at han kan lide den, for det vil betyde en anderkendelse af meget mere end bare brunsvigeren.

Hun betragter med spænding sin udenlandske følgesvend, da han tager en bid. Jeg kigger med, og håber ligeså.

De besøgende klistrer rundt i hinanden i forsøget på at undgå brunsvigersnask på ærmerne. De skal rundt og smage is, øl, grød og sandwich - alt sammen med brunsvigersmag vel at mærke.

Det var nemt at følge
Det var nemt at følge "Brunlovens" §5 (Man må gerne tage flere stykker) for der var brunsviger i overflod. Foto: Nils Svalebøg.

Piller ved en klassiker

Ved tv-kokken Claus Holms bord skuler nogle skeptisk, når han tilbyder dem en "brunsviger sandwich" med hummus, salami, syltede rødløg og brunsviger, men det er han ligeglad med. Han er ikke bange for at provokere:

- Det er klart, at man skal passe på, når man piller ved en klassiker som brunsvigeren. Men jeg er her for at give folk en smagsoplevelse, og det må man nogle gange skubbe til nogle grænser for at gøre, siger han.

Ifølge Claus Holm er det især de 60-70 årige, det ikke huer, når han eksperimenterer med brunsvigeren:

- Jeg har fået af vide, at jeg skulle stoppe med at pille ved deres brunsviger, for den var faktisk ligesom den skulle være, fortæller han grinende.

Om brunsvigersandwichen nogensinde bliver en succes, kan jeg ikke udtale mig om. I stedet går jeg i kantinen, hvorfra der sendes radio i dagens anledning.

Det var nemt at følge
Det var nemt at følge "Brunlovens" §5 (Man må gerne tage flere stykker) for der var brunsviger i overflod. Foto: Nils Svalebøg.

En hyldest til den fynske identitet

- Du er min sukkermås, og jeg er din sukkergris, synger Holmen Hustlers live til radioen. Som teksten antyder handler deres hyldestsang "Snask" om mere end "bare" brunsviger.

Også de har fanget, at brunsvigeren kan bruges som symbol på noget større.

I kantinen møder jeg radiovært og bagmand til brunsvigerens dag, Erik Nielsen. Han sætter ord på det, jeg har haft på fornemmelsen, siden jeg ankom:

- Brunsvigeren er personificeringen af den fynske identitet. I realiteten hylder vi det at være fynbo. Brunsvigeren rammer den fynske folkesjæl, på en måde som andre ting ikke kan.

På vejen ud tager jeg et stykke med. et godt snasket et.

Det handler måske overhovedet ikke om brunsviger, tænker jeg.

Så tager jeg en bid og ændrer mening.

De sidste krummer er spist: Brunsvigeren er en del af den fynske identitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce