De har været væk i syv år: Stjålne malerier vender hjem til Odense

Kunstneren Jens Galschiøt er ifølge Fyns Politi meget glad for det imponerende arbejde, som anklagere og politifolk i Danmark og USA har udvist i forsøget på at få fat i otte stjålne malerier. Foto: Claus Fisker/arkiv/Ritzau Scanpix

De har været væk i syv år: Stjålne malerier vender hjem til Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Otte stjålne malerier er ved hjælp af internationalt samarbejde fundet i USA og klar til at blive bragt hjem til Odense-kunstneren Jens Galschiøt.

For syv år siden fik kunstneren Jens Galschiøt fra Odense stjålet 16 malerier. Det skete, da han i sommeren 2011 sendte malerierne fra Danmark til Mexico. Gerningsmændene efterlod ingen spor, og Jens Galschiøt regnede aldrig med at se sine malerier igen.

Men nu vender otte af malerierne hjem. Det sker, efter kunstneren opdagede, at et af malerierne var sat til salg på en amerikansk netauktion.

Auktionen var tidsbegrænset til 25 dage, så uret tikkede. Sagen blev indbragt for Retten i Odense, som udstedte en ransagningskendelse på auktionshusets adresse i Salt Lake City i Utah i USA.

Herefter blev opgaven overdraget til politi og anklagemyndighed i USA, fordi maleriet befandt sig på amerikansk jord.

Et godt samarbejde mellem politiet, anklagemyndigheden og Rigsadvokaten i Danmark og FBI samt det amerikanske justitsministerium i USA gjorde det muligt at få ransaget auktionshusets adresse kort efter auktionens udløb. Ransagningen bar frugt, og FBI fandt og beslaglagde maleriet.

Flere malerier dukkede op

Men der var stadig 15 forsvundne malerier. Fordi man fandt det ene maleri på auktionssiden, blev der oprettet en efterlysning af de øvrige malerier, der alle var af kunstneren Alberto Aragon Reyes.

Efter flere måneders efterforskning og dialog mellem danske og amerikanske myndigheder lykkedes det de amerikanske myndigheder at finde og beslaglægge yderligere syv af de stjålne malerier.

Nu vender malerierne altså hjem til Odense, og det er den odenseanske kunstner glad for.

- Det er bare så fantastisk, at jeg nu får en del af mine malerier tilbage. Både i Danmark og i USA har politi og anklagemyndig virkelig gjort et imponerende stykke arbejde. De er bare blevet ved og ved, selv om det virkelig er svært at få kunst tilbage til den rette ejer, når den først er forsvundet.

- Jeg havde faktisk aldrig regnet med at få mine malerier tilbage. Så det her er da bare helt fantastisk, og jeg glæder mig rigtig meget til, at mine billeder er hjemme i Odense igen, siger Jens Galschiøt.

Anklager Stephanie Reby, der har beskæftiget sig med sagen, roser den store indsats, som amerikanske FBI har lagt i at hjælpe med at finde malerierne.

- Sagen er et fantastisk eksempel på et vellykket internationalt samarbejde. Den viser, at selvom Danmark er et lille land, så har vi et meget stort netværk af gode samarbejdspartnere ude i verden, som er klar til at hjælpe, når vi har brug for det, siger anklager Stephanie Reby fra Fyns Politi.

De har været væk i syv år: Stjålne malerier vender hjem til Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce