De gætter forkert: Unge overvurderer andres drikkeri

Danske unge er fortsat blandt dem, der drikker mest i Europa. Også selv om alkoholdebutalderen faktisk har flyttet sig fra omkring 13 årsalderen til nu at være omkring 15. Arkivfoto: Mads Jensen, Scanpix

De gætter forkert: Unge overvurderer andres drikkeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SSP Odenses årsrapport har vist, at flere helt unge drikker mere trods politiske intentioner om det modsatte. Nu kommer en ny ph.d.-afhandling fra Syddansk Universitet med en forklaring: Teenagere gætter forkert, når de anslår, hvor meget deres kammerater drikker, og det påvirker deres eget forbrug.

Cirka halvdelen af eleverne i ottende og niende klasse overvurderer, hvor mange af deres klassekammerater der nogensinde har drukket over fem genstande på en aften. Og det påvirker deres eget forhold til alkohol og øger risikoen for, at de selv begynder at drikke mere.

Det er en af pointerne i en ny ph.d.-afhandling, lavet af Lotte Vallentin-Holbech fra Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet (SDU). Den er en del af et forskningsprojekt med navnet "Det gode liv", som involverer 38 skoler i Syddanmark.

- Hvis de unge har en forestilling om, at de andre har et bestemt antal øl eller shots med, tager de selv et tilsvarende antal med. Og det er jo ærgerligt, siger hun til bladet Ny Viden fra SDU.

Hun konfronterede efterfølgende de unge med deres forkerte forestillinger om, hvad kammeraterne drikker.

- De blev overraskede. De fleste tog det positivt, og det betød også, at nogle af dem, der drak mest, pludselig opdagede, at de var i klart mindretal. Derfor skal vi huske at tage den åbne debat, fortæller Lotte Vallentin-Holbech.

SSP Odenses nye årsrapport viste, som vi skrev forleden, at flere unge under 16 drikker mere og debuterer tidligere. Her forklarede sekretariatsleder i SSP Odense, Tommy Holst, at en del af forklaringen ligger hos de unges forældre, hvor en del accepterer fester med relativt stort alkoholindtag, når de børnene fylder 15 år.

- Vores erfaring viser, at den slags har meget at gøre med det lokale miljø i klassen og det, vi kalder "flertals-misforståelser". Det vil sige, at mange tror, at det at drikke er det normale - det gør alle - og derfor hopper med på vognen, sagde han.

Alkoholdebuten har flyttet sig

Ph.d.-afhandlingen viser også, at danske unge fortsat er blandt dem, der drikker mest i Europa. Også selv om alkoholdebutalderen faktisk har flyttet sig fra omkring 13-års-alderen til nu at være omkring 15.

Den seneste internationale undersøgelse, som omfattede unge i 42 lande, viser således, at Danmark har den højeste andel af 15-årige, som har været fulde to eller flere gange. Og at de danske unge indtager omkring dobbelt så meget alkohol som gennemsnittet i resten af Europa.

Det bekymrer flere forskere og politikere, da berusede teenagere har en øget risiko for at blive involveret i trafikulykker, slagsmål, blive alkoholforgiftet og have ubeskyttet sex. Ligesom unge, der begynder at drikke tidligt, har også øget risiko for at få alkoholrelaterede problemer senere i livet.

De gætter forkert: Unge overvurderer andres drikkeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce