De dødes rige fra Fraugde til Møntergården

Udgravningsarbejdet ved Natskyggen i Fraugde. Foto: Odense Bys Museer

De dødes rige fra Fraugde til Møntergården

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra på tirsdag kan man i Møntergårdens forhal se jernalder-fund fra en udgravning i Fraugde.

Lige syd for motorvejen omkring vænget Natskyggen i Fraugde har arkæologer fra Odense Bys Museer fundet en gravplads fra jernalderen, og fra på tirsdag udstilles nogle af fundene i Møntergårdens foyer. Under titlen: "De dødes rige - Gravfund fra en fynsk gravplads".

I den sidste del af yngre romersk jernalder (ca. 400 e. Kr.) blev tolv personer begravet omkring en naturlig forhøjning i Fraugde sydøst for Odense. Tæt på gravene blev der fundet spor efter en samtidig boplads med flere indhegnede gårde. Her har de afdøde og deres familier levet deres liv, før de blev gravlagt på den lille gravplads.

Efter de mange år i den fynske muld kunne de afdøde kun anes som en mørk aftegning i den gule undergrundsjord. Gravgodset var derimod velbevaret og lå præcis, hvor det var blevet lagt for omtrent 1600 år siden.

Sølv, bronze, glas og rav

I nogle tilfælde har de gravlagte kun fået et enkelt lerkar med sig, mens gravgodset i andre grave var langt mere ekstravagant. Flere af gravene indeholdt blandt andet dragtspænder - også kaldet fibler - af bronze, halskæder af glas- og ravperler samt rester af tekstil fra personernes tøj. I to af gravene blev der desuden fundet små hægter af sølv, der er blevet brugt til at holde tøjet på plads. Der blev desuden fundet flere rigt dekorerede lerkar i forskellige størrelser og forme i gravene.

Gravpladsen ved Fraugde giver eftertiden en sjælden mulighed for at kigge de efterladte over skulderen, ned til de personer, der blev stedt til hvile for 1600 år siden sammen med de ejendele, der skulle følge dem på deres sidste rejse. Der er gratis adgang til museets forhal og udstillingen af fundene, som kan ses til og med søndag 15. maj.

De dødes rige fra Fraugde til Møntergården

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce