De almindelige helte fra Fraugde


De almindelige helte fra Fraugde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ENGANG FOR mange år siden var jeg på langtur i Fjernøsten.

Den eneste historie hjemme fra Danmark, som jeg hørte om i det halvår, kom fra en lille notits i en indonesisk avis:En mand i København havde ligget død i sin lejlighed i mange måneder. Uden at naboer, pårørende eller andre havde reageret.

Ufatteligt, især i Asien, hvor familien altid er nummer 1. Og det var sikkert derfor, at den københavnske tragedie rejste med nyhedsstrømmen helt til til Java.

JEG TROR ikke, at Stiftstidendes historie fra i lørdags om naboers protest over manglende lægehjælp til en psykisk syg mand i Fraugde når om på den anden side af jordkloden.

Det burde den ellers gøre, selv om også den endte ulykkeligt:Den syge mand endte med at tage sit eget liv.

Men det skyldtes ikke manglende omsorg fra folk omkring den syge.

Tværtimod.

Mandens naboer tog sig af ham, fulgte ham til læge, forsøgte forgæves at få ham indlagt på psykiatrisk skadestue. Naboerne står nu magtesløse tilbage, fordi de føler, at lægerne ikke hørte efter. Og fordi den syge mand gik hjem og begik selvmord efterfølgende.

MAN HØRER SÅ tit om fremmedliggørelsen i vores samfund. Om, hvordan vi kun interesserer os for os selv og overlader al omsorg til det offentlige.

Sagen fra Fraugde er eksempel på det modsatte, hvor helt almindelige mennesker gjorde langt mere, end man kunne forvente over for et svagt medmenneske, som havde brug for hjælp.

Jeg forstår Fraugde-folkenes frustration over den fornemmelse af manglende medfølelse, som de føler, at de fik af det offentlige behandlersystem forrige weekend.

Midt i sorgen og harmen kan de måske finde trøst i i deres sobre optræden over for den syge nabo. Fraugde-sagen må også få de involverede læger til at tænke over, hvorfor den endte så ulykkeligt, som den gjorde.

Det skyldtes i hvert fald ikke de helt almindelige helte fra Fraugde.

Esben Seerup er Odense-redaktør.

De almindelige helte fra Fraugde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce