Dansk-indisk dobbeltkoncert: To verdener kolliderer på Posten

Den indiske trio Barmer Boys består af de tre medlemmer Manga, Rais Khan og Magada Khan. PR-foto

Dansk-indisk dobbeltkoncert: To verdener kolliderer på Posten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Onsdag 30. maj afholdes den første af fire uortodokse dobbeltkoncerter på Posten, når det indiske folkband Barmer Boys optræder sammen med det eksperimenterende danske elektro-rockband Himmelrum.

Der venter ikke kun en stor oplevelse for publikum på Posten, når det indiske band Barmer Boys og det danske band Himmelrum deler plakat og scene 30. maj. Carlo Janusz Becker, der spiller på trompet, flygelhorn og trædeorgel i Himmelrum, glæder sig til igen at høre den indiske trios fremmedartede musik.

- Da vi første gang hørte Barmer Boys optræde på den bornholmske festival Honeyland i 2017, var det en vild oplevelse. De har en helt anden måde at være i musikken på, end musikere fra Vesten typisk har. På en måde passer deres tilgang slet ikke ind i det koncertformat, vi benytter på vores breddegrader. Jeg har i hvert fald sjældent set et band, der var så kompromisløst i dets optræden, siger Carlo Janusz Becker.

Især Barmer Boys' forsanger, Manga, var en inspiration i måden, han fraserede sin sang på hen over sit harmonium-spil.

- For de tre medlemmer i Barmer Boys handler det ikke om, hvor mange takter der er gået. Eller om tiden. Det handler om at få sunget eller spillet det, de vil have ud. Man kunne se, hvordan Manga konstant søgte øjenkontakt med publikum. Først, når den var etableret, gik han i gang med at fortælle sin historie. Det var fascinerende at se, hvor få faste rammer bandet var underlagt. Vi fik lov at opleve en sindssyg ur-energi og et sjældent nærvær på tætteste hold, siger Carlo Janusz Becker.

- Det var fascinerende at se, hvor få faste rammer bandet var underlagt. Vi fik lov at opleve en sindssyg ur-energi og et sjældent nærvær på tætteste hold-
Carlo Janusz Becker, medlem af Himmelrum om Barmer Boys
Det danske band Himmelrum består af Carlo Janusz Becker, Casper Munns, Matias Uttenthal Milling og Eigil Pock Steen Jørgensen. PR-foto
Det danske band Himmelrum består af Carlo Janusz Becker, Casper Munns, Matias Uttenthal Milling og Eigil Pock Steen Jørgensen. PR-foto

Skal gribe friheden som musiker

De fem medlemmer fra Himmelrum og de tre fra Barmer Boys mødtes efterfølgende i København, hvor de både jammede sammen på Christiania og tilbragte en dag i et studie på musikkonservatoriet. Det blev et løjerligt, men inspirerende samarbejde, som udmøntede sig i den 16 minutter lange sang "Nagma - Ranji".

- Vi arbejder, taler om og spiller på vidt forskellige måder. Kulturen omkring at øve er også fundamentalt anderledes, så det handlede i høj grad om at jamme og forsøge at finde frem til et sted, hvor enderne nåede sammen. Sangen består derfor af to optagelser, som smelter sammen til ét langt nummer i det, nogen har kaldt en "transkontinental lyksalighed", siger Carlo Janusz Becker.

Selv om samarbejdet har sat mange tanker i gang, mener han ikke, at Himmelrum umiddelbart har ændret tilgang til måden, bandet skaber eller spiller musik.

- Jeg kan ikke komme på noget, som vi har ændret radikalt. Men vi har måske alligevel med i baghovedet, at vi i højere grad skal turde benytte den frihed, vi har som musikere. Det har mødet med Barmer Boys i høj grad æren for, siger Carlo Janusz Becker.

Når Barmer Boys og Himmelrum igen støder sammen, resulterer det uden tvivl i en unik koncert.

- Det bliver med garanti en anden oplevelse, end hvis Himmelrum gav en normal rockkoncert. Vi optræder først og kommer helt sikkert til at tænke meget på, hvordan vi lægger op til Barmer Boys. Hvordan vi giver dem de bedst mulige betingelser. Det bliver forhåbentlig interessant for alle at se forskellene, lighederne og kærligheden mellem de to bands. Og så ser jeg virkelig frem til at se, hvad vi kan skabe sammen på scenen, siger Carlo Janusz Becker.

Booker i sidste øjeblik

Det er den odenseanske koncertarrangør Second to the Left, der samarbejder med Posten og den selvejende institution Tempi om foreløbigt fire dobbeltkoncerter med bands fra henholdsvis et fjernt land og et nordisk land. Hvem, der kommer til at optræde til tre øvrige koncerter, er ikke helt på plads endnu.

- Second to the Left har ikke et stort budget at arrangere koncerter for, så vores tilgang er at booke bands, der i forvejen er på turné i Danmark eller tæt på Danmark. Som kan lokkes til at spille en mandag eller onsdag for et mindre beløb end normalt, siger Marisa Segala fra Second to the Left.

Af samme grund kan hun ikke løfte sløret for, hvem der optræder til de tre efterfølgende dobbeltkoncerter.

- Jeg er i gang med at lægge puslespillet, men der er mange ting, der skal gå op, før vi kan løfte sløret for de tre koncerter til efteråret. Mens spillesteder ofte booker et helt år før, er det ikke usædvanligt, at jeg laver en aftale med et band i sidste øjeblik. Det handler også om, hvorvidt Posten eller Dexter er ledigt de dage, begge bands har et hul, siger Marisa Segala.

Hendes tanke er, at der ud over dobbeltkoncerten skal være noget at komme efter for publikum.

- Til koncerten på Posten kan man også se en udstilling med den italienske billedkunstner Simone Berrini, som er bosiddende i Odense. Det er faktisk ham, der har tegnet vores flyer. Han er også kendt for sin graffiti ved Fisketorvet. At tilknytte ham handler om at tilbyde flere forskellige former for kunst, så vi får lokket så mange som muligt med, siger Marisa Segala.

Dansk-indisk dobbeltkoncert: To verdener kolliderer på Posten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce