Daniel har fået ret: Ankestyrelsen underkender Odense Kommune

Hidtil har Odense Kommune ikke ville betale for Daniel Poulsens merudgifter til medicin, som han får på grund af svær astma, allergi og eksem. Begrundelsen har været, at han ikke ville være i livsfare i løbet af "timer til dage", hvis han stoppede med medicinen. Nu har Ankestyrelsen en anden vurdering. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Daniel har fået ret: Ankestyrelsen underkender Odense Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter næsten to et halvt års kamp og to afslag i Ankestyrelsen har den 20-årige Daniel Poulsen nu fået ret. Efter henvendelse fra Ombudsmanden ændrer Ankestyrelsen sin tidligere beslutning og underkender Odense Kommune - Daniel har ret til at få dækket sine merudgifter til medicin på grund af en svær astmalidelse.

Næsten to et halvt års rejse i klagesystemet er slut for 20-årige Daniel Poulsen.

Han er født for tidligt og har siden fødslen haft problemer med svær astma, allergi og eksem. Uden medicin er hans lungekapacitet bare 30 procent, og det betyder, at selv små anstrengelser kan give udtalt åndenød. Med medicin er den på 70 procent, og så kan Daniel klare det meste.

Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune har hidtil nægtet at betale Daniel Poulsens merudgifter til medicin med den begrundelse, at han ikke ville dø i løbet af dage eller uger, hvis han stoppede med at tage medicinen. Man har i stedet argumenteret for, at han var velfungerende. At det så skyldtes den medicin, han søgte tilskud til, betød ikke noget.

Omvendt har eksperter på OUH argumenteret for, at medicinen var livsvigtig.

Ankestyrelsen bakkede i begyndelsen Odense Kommune op med en afgørelsen, som senere er blevet uddybet. Men med den nye afgørelse har styrelsen ændret sin holdning 180 grader. Ankestyrelsen lægger nu til grund, at Daniel Poulsen får det markant dårligere, hvis han holder op med at tage sin medicin, og at tilstanden kan blive varig.

Dermed følger Ankestyrelsen en del af den kritik, som en af landets førende forskere på området, professor Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet, er kommet med i Fyens Stiftstidende. Styrelsen afgør klagesagen til fordel for Daniel Poulsen - imod Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune.

Det handler sagen om
Daniel Poulsens sag handler om Servicelovens paragraf 100 og hvem, der er berettiget til at få dækket "nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse". Serviceloven giver mulighed for at yde dækning til nødvendige merudgifter til folk med "varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne." Udgifterne skal være over 500 kroner om måneden."Med varigt nedsat funktionsevne forstås en langvarig lidelse, hvis konsekvenser for den enkelte er af indgribende karakter i den daglige tilværelse, og som medfører, at der ofte må sættes ind med ikke uvæsentlige hjælpeforanstaltninger", står der i den efterfølgende bekendtgørelse.

Daniel Poulsen er født for tidligt og har som følge deraf en alvorlig astmalidelse og en lungekapacitet på 30 procent. I sådan en situation kan han klare et aktivitetsniveau som en ældre person med svær KOL. Takket været medicin stiger lungekapaciteten til 70 procent, og så kan han klare det meste. Derudover har han akut medicin, hvis der skulle komme et astmaanfald.

Da Daniel Poulsen var under 18 år, fik han hjælp til den dyre medicin fra Børn- og Ungeforvaltningen, men den stoppede, da han blev 18 og flyttede til Beskæftigelses- og Socialforvaltningen. Her mente sociallægen, at han skulle vurderes, når han tog sin medicin - og så var han ikke omfattet af loven.

Den afgørelse bakkede Ankestyrelsen op, også da Ombudsmanden bad styrelsen uddybe sin beslutning efter kritik fra professor Kirsten Ketscher i Fyens Stiftstidende. Ombudsmanden bad derefter Ankestyrelsen se på sagen igen-igen, og næsten to et halvt år efter sagen begyndte, kom Ankestyrelsen så frem til, at Daniel Poulsen er berettiget til at få dækket sine merudgifter. (uss)
20-årige Daniel Poulsen har efter to afslag nu fået medhold i Ankestyrelsen i en sag mod Odense Kommune: - Jeg er selvsagt glad over, at Ankestyrelsen har ændret opfattelse og giver mig medhold. Jeg er kommet på SU, og de penge, jeg nu forhåbentlig kan få i tilskud, betyder meget for min økonomi, siger han. Privatfoto
20-årige Daniel Poulsen har efter to afslag nu fået medhold i Ankestyrelsen i en sag mod Odense Kommune: - Jeg er selvsagt glad over, at Ankestyrelsen har ændret opfattelse og giver mig medhold. Jeg er kommet på SU, og de penge, jeg nu forhåbentlig kan få i tilskud, betyder meget for min økonomi, siger han. Privatfoto

Hjælp fra Ombudsmanden

For Daniel Poulsen betyder afgørelsen, at han nu kan få sine merudgifter til astmamedicin betalt - et standardbeløb på 1.000 kroner om måneden.

Dog med den tilføjelse, at forvaltningen i Odense skal sige god for hans medicinudgifter.

- Jeg er selvsagt glad over, at Ankestyrelsen har ændret opfattelse. Jeg er kommet på SU, og de penge betyder meget for min økonomi, nu hvor jeg står på egne ben, siger Daniel Poulsen.

- Jeg har ikke kunnet forstå, hvorfor man kun kan få hjælp, hvis man vil dø i løbet af timer eller dage. Jeg er i den forbindelse glad for den hjælp, jeg har fået fra Ombudsmanden, som to gange har bedt Ankestyrelsen om igen at se på sagen - efter artiklerne i Fyens Stiftstidende, siger han.

Forvirrende praksis

Præcis hvad det er, som har fået Ankestyrelsen til at skifte holdning, er svært at blive klog på, når man læser den aktuelle afgørelse, og den tidligere uddybning af det afslag, som nu altså er ændret.

Tidligere vurderede Ankestyrelsen ikke, at Daniel Poulsens tilstand uden medicin var så alvorlig, at han skulle have støtte.

- Hvis en borger fungerer i hverdagen med den medicin, borgeren er ordineret, er lidelsen ikke af indgribende karakter i den daglige tilværelse, skrev Ankestyrelsen således i november 2017 i et svar til Daniel Poulsen.

I den nye afgørelse skriver man imidlertid:

- Vi har haft sagen i høring hos vores lægekonsulent, som oplyser, at hvis du ophører med den medicinske behandling, vil dit funktionsniveau blive væsentligt nedsat med risiko for forværring af tilstanden til følge. Lægekonsulenten oplyser endvidere, at det ikke kan udelukkes, at der kan komme et svært livstruende astmaanfald.

Det er næsten fra ord til andet den samme vurdering, som den professor og overlæge fra OUH, som har behandlet Daniel Poulsen, tidligere har udtalt i sagen. En vurdering, der hele tiden har indgået i sagen, men også en vurdering, som blev tilsidesat af sociallægen i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen.

At det nu er Ankestyrelsens egen lægekonsulent, der kommer frem til samme vurdering som astma-eksperten fra OUH, er det nærmeste en forklaring på Ankestyrelsens skifte, man kan komme ved at læse i papirerne.

Professor Kirsten Ketscher er ikke imponeret over Ankestyrelsens arbejdede, og hun opfordrer derfor politikerne til at komme på banen med nogle klare retningslinjer. Det kan man læse om andet sted her på siden.

Daniel har fået ret: Ankestyrelsen underkender Odense Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce