Dagens ret: Frisk fakta og tørre tal

Per Hallundbæk er en af de nyeste restauratører i byen. Den kendte kok åbnede tidligere på måneden Franck A sammen med Claus Skovsted og Palle Jensen. Foto: Klaus Knakkergaard

Dagens ret: Frisk fakta og tørre tal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der har længe været talt om et restaurationsboom i Odense, men hvordan ser mad-scenen ud i tørre tal - og hvordan placerer Odense sig ved siden af landets andre store provinsbyer.

Dybest set handler det vel om udbud og efterspørgsel. Alle undersøgelser viser det samme: vi spiser ude som aldrig før. Og du skal ikke gå mange skridt i Odense centrum, før du ser effekten lokalt.

Alene i området omkring Ove Sprogøes Plads ser man tre store markante restaurationer skyde op: Vivaldi, Franck A og Mikkeller. Og fortælling om et restaurant-boom i Odense har de seneste været fortalt flere gange end historien om H.C. Andersen.

Men hvordan ser det egentlig ud i Odense i forhold til andre sammenlignelige byer? Det forsøger vi at blive klogere på her.

Når vi taler sammenlignelige byer, har vi taget udgangspunkt i Odense, Aalborg og Aarhus. Det er de byer, der ligger tættest i indbyggertal og kulturelt momentum lige nu. Ikke overraskende har Aarhus med sine 284 det største antal restauranter af de tre byer. Men sætter man det antal overfor indbyggertallet ligger den jyske hovedstad og landets andenstørste by faktisk i bunden af de tre byer.

Her er det nemlig Aalborg, der suverænt har flest restauranter pr. indbygger. Således er de i det nordjyske blot 651 indbyggere pr. restaurant, mens vi i Odense er 915 og i Aarhus 947. Det viser tallene fra henholdsvis Virk.dk og Danmarks Statistik.

 

 

Fakta
Antal restauranter.Aarhus: 284

Odense: 193

Aalborg: 174

Indbyggere pr. restaurant

Aarhus: 947

Odense: 915

Aalborg: 651.

 

Ifølge brancheorganisationen Horesta blev 2016 et rekordår for restaurationsbranchen. Den samlede omsætning blev på over 42 milliarder kroner.

Ifølge Horesta er antallet af restauranter på landsplan også vokset markant siden krisen i 2009. Det samlede antal arbejdssteder i branchen steg i 2015 med 430, og der er cirka 1500 flere restauranter end før krisen i 2009. Det er især restauranter og caféer, værtshuse og diskoteker, der er blevet flere af, mens man oplever en nedgang i antallet af pizzeriaer og grillbarer.

 

Kilder: Virk.dk, Danmarks Statistik og Horesta

Størst omsætning i Odense

Aalborgs dominans i antal restauranter vidner om, at der også i det nordjyske er gang i et større restaurantionsboom. Og det kan måske være med til at forklare, at Aalborg i den seneste udgave af White Guide, Den Danske Spiseguides oversigt over de bedste restauranter i landet, har otte restauranter med, mens Odense må "nøjes" med fire plus vinbaren Lalou. I Aarhus har de 11 restauranter og en vinbar med i guiden.

Til gengæld er det de odenseanske restauranter, der gennemsnitligt omsætter for mest. Det viser de seneste tal fra virk.dk (2015-tal). Her har en odenseansk restaurant en gennemsnitlig momsomsætning på 4.433.805 kroner. Aalborg følger efter med en gennemsnitlig omsætning på 3.680.427 kroner, mens Aarhus har tegner sig for en gennemsnitlig omsætning på 3.039.633 kroner.

Dagens ret: Frisk fakta og tørre tal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce