Med en far, som tidligere har været professionel bryder, og to brødre, som også går op i sporten, har Sofie Heydari Petersen ikke kunnet lægge brydningen væk. Efter en seks-årig pause trodsede hun lørdag både skader og sin fars råd, da hun st

Odense: Inde i den grå betonbygning på Thorslundsvej udfolder der sig et stort drama i denne weekend. Scenen er en stor blå kvadratisk madras med en gul cirkel og en rød ring omkring, hvor flere end hundrede brydere skal kæmpe om titlen som danmarksmester i brydning. Langt de fleste er mænd eller drenge, men også piger skal bryde med hinanden.

En af pigerne, som lørdag skulle kæmpe i vægtklassen på 63 kilo, var Sofie Heydari Petersen på 19 år. Hun går til dagligt i 3. g på Tornbjerg Gymnasium, men var denne lørdag hoppet i en stram rød dragt for sin klub BK Odin. Hun startede med at bryde, inden hun startede i børnehaveklassen.

DM i brydning

DM i brydning for drenge, piger, ungdom, juniorer og kvinder bliver afholdt lørdag og søndag denne weekend.Det foregår i Odense Sportscentrum på Thorslundsvej i Odense. 

I alt stiller over 150 brydere op. 

Det er den forholdsvis nye odenseanske klub BK Odin, som står for at arrangere det.

Klubben har selv tre deltagere med i forskellige vægtklasser. Det gælder:

Den 19-årige Sofie Heydari Petersen, som lørdag fik en tredjeplads.

Den 13-årige Lucas Andersen, som lørdag også fik en tredjeplads, men som skal bryde igen søndag. 

Den 18-årige Ali Mohammed Al-Thalabi, som først skal bryde søndag.

- Brydning handler ikke kun om at slås, det handler også om motorik og teknikker. Og det kan være en fordel at starte tidligt for at lære at bevæge kroppen anderledes, fortæller hun.

Professionel far

Interessen for brydning har hun dog ikke fra fremmede. Hendes far kommer fra Iran, og inden han flyttede til Danmark for at tage en ingeniør-uddannelse, var han professionel fristilsbryder. Flere gange blev han iransk mester, og det var stort, fordi brydning er Irans nationalsport.

Det var derfor naturligt, at både Sofie Heydari Petersen og hendes to storebrødre startede til brydning med deres far som træner.

Sofie Heydari Petersen måtte dog ofte kæmpe mod drenge, fordi sporten ikke er særlig populær blandt piger. 

I dag er der dog otte kvindelige brydere i den odenseanske klub BK Odin, som i alt tæller næsten 40 medlemmer. 

- Det er ikke en feminin sport, men de piger, som kommer her, gør det, fordi det er sjovt. Piger vil også slås. Det skal man ikke lægge skjul på. Mange slås jo også med deres søskendene, siger hun. 

En af dem, som Sofie Heydari Petersen lørdag skulle bryde mod, hedder Ida Stuhr. Hun har været danmarksmester flere gange, og er en af de bedste kvindelige brydere i Danmark, fortæller Sofie Heydari Petersen.

Seks-årig pause

Selvom Sofie Heydari Petersen startede tidligt med brydningen, er hun dog ikke i topform til dette års danmarksmesterskab. Hun har holdt en lang pause på seks år, hvor hun ikke har været til stævner.

Men for nylig kom en ny ukrainsk træner til klubben, og det gav igen Sofie Heydari Petersen lyst til at bryde. Det var først for cirka fire uger siden, at hun besluttede at stille op.

På forholdvis få uger skulle Sofie Heydari Petersen derfor nå at træne sig op, men ikke alt gik helt som planlagt. 

Uden fortænder

Et forsøg på at nå at tabe to-tre kilo et par uger inden mesterskabet endte med, at den unge bryder besvimede og slog begge fortænder ud. Tandlægerne kunne dog sætte tænderne på plads igen, så under forudsætning af at Sofie Heydari Petersen kæmpede med tandbeskytter, fik hun lov til at stille op. Men fordi Sofie var nødt til at blive indlagt, ødelagde det en stor del af hendes træning. Hendes far holdt da også på, at det var bedre at vente til næste år, men Sofie Heydari ville ikke lytte.

- Jeg regner  ikke med at vinde noget. Jeg skal bare tjekke, hvor jeg står henne i forhold til de andre piger, for de har jo holdt deres træning ved lige gennem årene, siger hun.

Skæbnen ville, at den tidligere danmarksmester Ida Stuhr blev Sofie Heydari Petersens første modstander. Kampen blev dog kort, for endnu inden der var gået et minut, sluttede kampen. Ida Stuhrs arm blev hævet, og Sofie Heydari Petersen havde tabt. 

- Jeg havde forventet, at jeg ville tabe. Men jeg havde faktisk en chance til sidst, men jeg dummede mig, ærger hun sig efterfølgende.

 

 

Bronze til Odense

Sofie Heydari Petersen vandt den næste kamp og var dermed godt på vej til en andenplads. Den allersidste kamp skabte dog en del forvirring, og dommerne måtte diskutere, hvem der skulle have de afgørende point. Det blev dog Sofie Heydari Petersens modstander, som fik sejren, og den odenseanske bryder måtte derfor nøjes med, hvad hun kalder "en sølle tredjeplads". 

- Jeg har ikke været til kamp i seks år og kun trænet en smule, og så har jeg også nogle skader, så jeg er egentlig ret godt tilfreds. Men jeg kan godt mærke, at jeg for eksempel skal arbejde med min kondition.

Hun har dog ikke fortrudt, at hun stillede op. 

- Nu har jeg fået indblik i, hvordan mine modstandere er, og hvad der skal til for at vinde. Vi har filmet mine kampe, så nu skal vi hjem og analysere dem. Så næste år vinder jeg over dem alle sammen, siger hun selvsikkert.

  • Af: