DF: Tag millioner fra København og giv dem til fynsk og jysk akademi

Hvis DF får et forslag om øget støtte til Det Jyske Kunstakademi og Det Fynske Kunstakademi vedtaget, kan den fynske institution få 1,7 millioner mere i årlig støtte fra 2019. Foto: Kim Rune

DF: Tag millioner fra København og giv dem til fynsk og jysk akademi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk Folkepartis kultur- og skoleordfører, Alex Ahrendtsen, har foreslået, at man tager fire millioner kroner fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i København og giver til Det Jyske Kunstakademi og Det Fynske Kunstakademi.

Mens Det Kgl. Danske Kunstakademi i København modtager 48,1 millioner kroner om året i støtte, får kunstakademierne i Aarhus og Odense henholdsvis 3,3 og 3,1 millioner kroner. Det kan ikke være rigtigt, mener Dansk Folkepartis kultur- og skoleordfører, Alex Ahrendtsen, der netop har udsendt et forslag om at omfordele en portion af støttekronerne.

- Det jyske og fynske kunstakademi har i stigende grad svært ved at leve op til de mange krav, der kommer fra staten. De skal afrapportere, de skal internationalisere undervisningen og skaffe kompetente undervisere. Det er svært for dem at følge med, og derfor giver det ikke mening, at kunstakademiet i København modtager så meget mere i støtte, siger Alex Ahrendtsen.

Forslaget om omfordeling ligger helt i tråd med DF's fokus på at skabe mere balance i Danmark.

- Vi kan ikke forstå, at alle kunststuderende skal sendes til København. Sådan kommer det til at gå, hvis ikke vi foretager os noget. Det ender med at skabe en enorm ensretning af kunstnere, som ikke er optimal, siger Alex Ahrendtsen.

Han tror, at de ekstra 2,3 millioner til Aarhus og 1,7 millioner kroner til Odense kan få afgørende betydning.

- Det er en regulær saltvandsindsprøjtning, som gør akademierne i Aarhus og Odense i stand til at opgradere rammerne og tiltrække kompetente fagkræfter. Det ville få kolossal betydning, siger Alex Ahrendtsen.

Alex Ahrendtsen kalder det vigtigt for den kulturelle mangfoldighed, at det jyske og fynske kunstakademi har gode kår. Arkivfoto:  Peter Leth-Larsen
Alex Ahrendtsen kalder det vigtigt for den kulturelle mangfoldighed, at det jyske og fynske kunstakademi har gode kår. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Mangfoldighed er nødvendigt

Så vidt Alex Ahrendtsen ved, er det første gang, der stilles forslag om at omfordele midlerne mellem de tre kunstakademier.

- Jeg har i hvert fald ikke hørt om det, hvis det er diskuteret tidligere. Jeg er med på, at dette forslag bare er en lille brik i det store billede med at omfordele kulturmidler, men jeg er sikker på, at det ville få enorm betydning, siger Alex Ahrendtsen.

Selv om Det Kgl. Danske Kunstakademi kan miste fire millioner kroner i årlig støtte, hvis forslaget vedtages, tror kulturordføreren, at institutionen kan se fornuften.

- Hvis de tænker sig lidt om, tror jeg, de kan se, at de er nødt til at være solidariske med resten af Danmark. I dag bruger vi 48 ud af 56 millioner kroner på kunstakademiet i hovedstaden. Netop inden for kunsten må man kunne se, at mangfoldighed er nødvendigt. Jeg vil helst undgå, at det ender som med scenekunsten, hvor der kun er et akademi tilbage, siger Alex Ahrendtsen.

Forslaget bliver forment taget op i folketinget første gang til marts.

- Herrens veje er uransagelige, når det kommer til kunst og kultur. Men mit bud er, at forslaget bliver førstebehandlet i marts, andenbehandlet inden sommerferien, omsat til lov og forhåbentlig besluttet til efteråret. Jeg er overbevist om, at regeringen vil fortsætte med at skabe bedre balance i Danmark, siger Alex Ahrendtsen.

Venstre bakker op

Alex Ahrendtsens tidligere kollega i det odenseanske byråd, venstres by- og kulturrådmand Jane Jegind, kalder DF's forslag for oplagt.

- Jeg anerkender fuldt ud, at Det Kgl. Danske Kunstakademis har nogle opgaver og et omfang, der retfærdiggør en større bevilling. Men der er i alle tre tilfælde tale om længerevarende, videregående uddannelser, og det er trods alt en statslig opgave, siger Jane Jegind.

Hun noterer desuden, at Odense Kommune ikke blot betaler 1,3 millioner kroner i årlig støtte, men også betaler husleje samt forbrugsudgifter for Det Fynske Kunstakademi.

- Det virker lidt mærkeligt, at vi i Odense skal bruge et relativt stort beløb på vores kunstakademi, mens man i København modtager hele beløbet fra staten. Når man har besluttet at have tre institutioner, ville det give mening, at vilkårene ikke var så forskellige. Det Fynske Kunstakademi er sårbart og trængt for tiden, så jeg kan kun bifalde DF's forslag, siger Jane Jegind.

DF: Tag millioner fra København og giv dem til fynsk og jysk akademi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce