Alex Ahrendtsen (DF) vil ikke støtte idéen om en stadsarkitekt, for han har endnu ikke set en by, der af den grund har undgået grimme bygninger.

Det er en idealistisk tanke at tro, at man får en smukkere by, hvis man ansætter en stadsarkitekt, mener Alex Ahrendtsen (DF).

For dem, der i sidste ender bestemmer resultatet, er alligevel hverken de kommunale embedsfolk eller politikerne alene. Det er dem, der har pengene, siger han:

- Tag for eksempel et byggeri som det nyopførte Carlslund. Her holdt det hårdt, at byrådspolitikerne fik lov at bestemme, at det skulle bygges op i samme stil som før. Og det trods klart skriftligt mandat forud for konkurrencen.

Alex Ahrendtsen har mange eksempler på byggerier, han synes misklæder en by. For eksempel nævner han bygningen Blox, der er ved at blive opført af Realdania ved Vester Voldgade og Frederiksholms Kanal i København, som han betegner som et "glasrumskib smidt lige ned i det historiske kvarter tæt på Christiansborg".

-  København har ikke undgået at blive grimmere, selv om kommunen har en stadsarkitekt ansat. Det er, fordi arkitekter synes, at den slags byggerier er vidunderlige. De har sjældent forståelse for byens historiske rum men ofte opfatter de sig som kunstnere og ikke bygmestre. 

Tre at vælge imellem

Alex Ahrendtsen mener ikke, arkitekters holdninger skal tilskrives særlig værdi på samme måde som andre fagpersoner.

- I det offentlige rum er vi alle eksperter. Vi er alle borgere, der møder byen og skal være i den, og vi har alle ret til en mening om den. Derfor vil den mest rimelige måde at udvikle byen på være gennem folkeafstemninger, siger han.

Rent praktisk forestiller Alex Ahrendtsen sig, at afstemningen skal foregå ved, at borgerne får tre forskellige byggerier at vælge imellem, inden det sættes i gang.

Ingen danske byer har endnu praktiskeret den form for borgerinddragelse, men i Schweiz er der ifølge Alex Ahrendtsen glimrende eksempler på, at borgere er blevet gladere for et nyt byggeri, fordi de har haft indflydelse på det.

- Alene debatten inden afstemningen er meget vigtig for mig, for det får sat holdningerne i gang hos dem, der bor i og bruger byen. Derfor er det også udmærket at diskutere det her emne, siger han.

  • Michael Bager

    Af:

    Uddannet journalist fra DjH, ansat på Fyens Stiftstidende siden 1997 og senest tilknyttet Kultur- og Odense-redaktionen.

Mere om emnet

Se alle
4
Stadsarkitekt i Odense?: Byrådet er positivt

Stadsarkitekt i Odense?: Byrådet er positivt

7
Ønske: Rådmand vil have en stadsarkitekt i Odense

Ønske: Rådmand vil have en stadsarkitekt i Odense

3
Øjebæ: Jegind bakker op om at ansætte stadsarkitekt

Øjebæ: Jegind bakker op om at ansætte stadsarkitekt