Denne uge tjekker færdselspolitiet, om de bløde trafikanter overholder reglerne. Manglende lygter og kørsel for rødt lys, er de største syndere. Vi tog med torsdag eftermiddag.

- Goddag hr. Vil du lige stige af cyklen og trække herhen?

Mogens Pedersen fra færdselspolitiet springer frem fra sit skjul bag en stor reklamesøjle, hvor han kan stå uden at blive set af cyklister og knallertkørere.

For det er lige nøjagtigt dem, der er i fokus denne uge. Og allerede få minutter efter, at han har taget plads i krydset ved Rødegårdsvej og Østerbæksvej i Odense, bliver der over walkie-talkien meldt fra kollegaen, der holder i en civil bill på parkeringspladsen på den anden side af krydset, at der er bid.

En cyklist er kørt over i lyskrydset, hvor der endnu ikke var skiftet til grønt lys.

Cyklist: kender krydset

Christoffer Lestrup på 21 år, kørte fra Syddansk Universitet og ind mod byen ad Rødgårdsvej, da han stødte på Mogens Pedersen.

- Jeg vidste egentlig godt, at der var rødt, da jeg satte i gang, men jeg vidste også, at lyset ville skifte to sekunder senere, siger han.

Dagligt tager han turen fra universitet til centrum på cykel, og efterhånden har han lært lyskrydsene og deres lysskift at kende.

- Jeg er ved at skrive eksamensopgave og skulle skynde mig hjem. Så jeg var vel utålmodig, siger han.

Og utålmodighed koster. Af Mogens Pedersen får han en seddel og en bøde på 1000 kroner med hjem. Den kan han dog halvere, da han er studerende. Det, at mange kører overfor rødt lys, er en lovovertrædelse Mogens Pedersen ofte.

- Nogle ser det som en bagatel, når de er på cykel. At køre overfor rødt på cykel, er ikke så slemt som i bil, tænker mange. Men grovheden er den samme. Et rødt lys er et rødt lys, understreger han.

Færdselsuheld falder, men ikke cykeluheld

Antallet af færdselsuheld med cyklister, hvor personer er kommet til skade er på fem år steget fra 740 til 838. Fra 2010 til 2014 er det en stigning på 13 procent. På samme tid er antallet af færdselsuheld faldet med 23 procent.

Det er noget både Vejdirektoratet og Rådet for Sikker Trafik undersøger, hvordan de kan komme til livs.

- Det eneste område, hvor der ikke er fald i antal af ulykker, det er hos cyklisterne. Og det er ofte deres egen uhensigtsmæssige adfærd, der er medvirkende til det, fortæller Mogens Kjærgaard Møller, direktør for Rådet for Sikker Trafik.

Han planlægger derfor, at de aktivt i 2016 vil gribe ind overfor cyklisters adfærd. Han peger på, at kampagner og undervisning ikke kan stå alene. En aktiv indsats fra politi er også nødvendigt for at ændre cyklisternes adfærd i trafikken.

- Det er hammer-farligt

Ifølge færdselsbetjent Mogens Pedersen hjælper det at kontrollere de bløde trafikanter.

- Vi ser en effekt af det, for eksempel da vi lavede kontrol i gågaden. Men det er som regel i en begrænset periode, at det holder. Vi skal holde et vist tryk hele tiden, for at folk overholder reglerne, siger Mogens Pedersen.

Han og kollegaerne flytter sig ofte, når de laver kontrol, for rygtes spredes hurtigt. Torsdag eftermiddag var der givet bøder til otte cyklister, hvoraf fem havde cyklet med håndholdt telefoner.

- Fortsat god dag og pas på derude i trafikken. Det er hammerfarligt, hvis man ikke passer på, siger Mogens Pedersen, inden han lader den studerende fortsætte sin cykeltur.

Du kan finde alle bødetakster for cykelister her.

Cyklister i færdselsuheld

Fra 2010 til 2014 blev 142 cyklister dræbt i trafikken.

Personskader for cyklister i færdselsuheld er generelt steget. I 2010 var der 740 personskader, i 2014 var tallet 838.

Syv ud af ti dræbte på cykel er mænd.

Fire ud af fem alvorligt tilskadekomne cyklister forulykker i byen.

Tallene for 2015 er endnu ikke gjort op endnu.

Kilde: Vejdirektoratet og Rådet for Sikker Trafik

  • fyens.dk