Bid for bid forsvinder en af Odenses mest omdiskuterede bygninger - Cinemaxx-ejendommen på hjørnet af Rugårdsvej og Vestre Stationsvej

Betonstøvet hvirvler rundt i luften. Lyden af sønderrevet beton og metal skærer sig gennem luften. Cyklister og forbipasserendes stopper op og gør store øjne.

Nedrivningen af Cinemaxx-bygningen på hjørnet af Vestre Stationsvej og Rugårdsvej er for alvor blevet synlig ude fra gaden de seneste dage, og i øjeblikket må cyklister og biler, der kører ind mod byen via Rugårdsvej, udvise en smule ekstra tålmodighed, da cykelstien og en vejbane er afspærret.

Det er nødvendigt for at gøre plads til de store maskiner, der arbejder med nedrivningen, forklarer maskinfører Henrik Johansen, der selv betjener "grabben" - en slags forvokset klo, som han bruger til at flytte rundt på bunkerne af beton-skrald.

"Langarmen" - en anden maskine med en lang arm og gribetang - river bygningen i stumper og stykker, og et andet sted på nedrivningsområdet er en såkaldt "smasher" i gang. Den knuser de store betonstykker i mindre bidder, så de kan køres væk fra området på lastbiler.

- Vi regner med, at der i alt vil være 3000 ton betonaffald, når vi er færdige, siger Henrik Johansen.

Et tilløbsstykke

Arbejdet med et fjerne den omdiskuterede og mere årene mere og mere forfaldne og forhadte Cinemaxx-bygning tiltrækker sig i disse dage stor opmærksomhed.

På p-pladsen ved Viva-grunden på den anden side af Rugårdsvej holder biler med fronten parkeret mod nedrivningsområdet, og inde i bilerne sidder folk og følger med på tryg afstand.

- Det er fint, at det forsvinder, for det har ikke været kønt, siger Claus Larsen, som sidder i en af bilerne sammen med hustruen Birthe Larsen. I bagagerummet sidder en hidsig lille hund og bjæffer - heldigvis er den i bur.

Parret bor i Nyborg, men Claus Larsen arbejder i Odense, og i dag har han taget fruen med til Odense for at se nedrivningsarbejdet.

- Hun har aldrig set det før, siger Claus Larsen.

- Det er spændende, siger Birthe Larsen fra passagersædet.

Maskinfører Henrik Johansen forstår godt, at arbejdet tiltrækker sig opmærksomhed. Også for ham er det spændende at være med til at fjerne den store bygning.

- Det er en stor opgave, og det er midt i byen, hvor vi skal tage hensyn til trafikken og omgivelserne. Og så arbejder vi oven på en parkeringskælder, som vi skal bevare. Så det er et udfordrende job, og det er også det, som gør det spændende, siger han.

Efter planen skal bygningen være helt væk og området ryddet senest 1. juni.

- Til den tid vil pladsen være "slikket", siger Henrik Johansen.

Han oplyser, at afspærringen, som generer trafikken på Rugårdsvej, vil være der tre-fire uger endnu. Herefter rykker arbejdet om på Vestre Stationsvej-siden, hvor trafikafviklingen også vil blive påvirket i tre-fire uger, mens den side af bygningen rives ned.

Når grunden er ryddet, opføres et nyt Rema1000-supermarked med fire etager nye boliger ovenpå.

  • Blichfeldt_Rune

    Af:

    Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2004. Samme år ansat på Fyens Stiftstidende. Siden 2005 på Odense-redaktionen. Har siden 2007 især dækket byudvikling. herunder emner som Odense Letbane og ombygningen af Thomas B. Thriges Gade.

Mere om emnet

Se alle
Se video: Natarbejdere fjerner stævnen på Vesterport

Se video: Natarbejdere fjerner stævnen på Vesterport

1
Snart er den endelig væk: Meter for meter forsvinder Vesterport

Snart er den endelig væk: Meter for meter forsvinder Vesterport

2
Vesterport: Nu tager "Langarmen" den sidste side

Vesterport: Nu tager "Langarmen" den sidste side