ET NYT LIV: Hun er født ind i medieverdenen, hun elsker den, og hun opnåede at blive chef for Radio Fyn. Men forkælede journalister, en ægteskabelig krise og et gammelt løfte fik hende til at bryde ud
Efter mere end 20 år på en lang række danske aviser og regionalradioer som både journalist og chef, sidder den 46-årige Hanne Sørud i dag på toppen af Tigergården midt i Odense.

Hun er også på toppen af Ungdomsringen, som sidste år udnævnte hende til generalsekretær.

Men hun er ikke på toppen af sin hidtidige karriere.

- Hvad angår prestige er det helt sikkert et trin ned ad stigen. Men det har aldrig interesseret mig. Det var en tilfældighed, der gjorde, at jeg blev chef på Radio Fyn. Det har aldrig indgået i mine planer, siger hun, mens vi sidder i det meget sparsomt møblerede kontor på 6. sal.

Det er kun dag 2 i Ungdomsringens nye gemakker, hvor Hanne Sørud skal fungere som øverste chef for et sekretariat med 16 medarbejdere.

Chef ved et tilfælde

Cheftitlen kunne hun første gang skrive på sit visitkort for fire og et halvt år siden, da hun pludselig røg fra at være menig medarbejder på Radio Fyn til at være chef for samtlige kanalens 40 medarbejdere.

Den tidligere chef, Lars Vesterløkke, var blevet forfremmet i Danmarks Radio, og Hanne Sørud blev af nogle kolleger motiveret til at søge jobbet som hans afløser.

Dermed trådte hun i sin fars fodspor. Nu afdøde Kurt Sørud var ansvarshavende chefredaktør på Fyens Stiftstidende fra 1975-1981.

Men efter tre og et halvt år i chefstolen havde Hanne Sørud fået nok.

- Jeg løb ind i en del skuffelser og sammenstød med medarbejderne. Jeg havde svært ved at skabe forståelse for, at tingene kunne være på en anden måde, og jeg havde svært ved at forstå, at de ikke havde det samme engagement som jeg. Det kulminerede, da de gennemførte en arbejdsmiljøundersøgelse, som konkluderede, at Radio Fyn var en meget farlig arbejdsplads på grund af et dårligt psykiske arbejdsmiljø, og hovedårsagen var dårlig ledelse. Det billede havde jeg meget svært ved at genkende. Jeg var rasende, da de fremlagde den for mig, og jeg gik hjem i vrede - et hidsigt temperament er en af mine svagheder.

Træt af journalister

- Jeg var skuffet over, at de tog den undersøgelse så alvorligt, når man burde kunne se, at den lå langt fra virkeligheden. Og jeg følte, at det var et angreb på min person. Det er en anden svaghed, jeg har. Jeg lægger så meget i jobbet, at jeg ikke kan se, hvordan det ikke kan være et angreb på min person.

Men opgøret om arbejdsmiljøet på radioen var kun strået, der fik ryggen til at brække.

- Jeg var i det hele taget blevet træt af journalister. Det var ikke smart at være glad for sit arbejde. Masser af brok over hvor hårdt, man havde det. Og stress var ikke noget, man selv havde ansvaret for - det var altid andres skyld.

- Jeg har altid syntes, at der var meget klynk, også før jeg selv blev chef. Sandheden er, at journalister har et spændende job, er godt lønnede og har ekstrem stor indflydelse på eget arbejde. Men mange af dem glemmer at se på, hvordan andre mennesker har det. Faktisk er det deprimerende, at journalister, der lever af at fortælle, hvordan virkeligheden ser ud, selv er så dårligt funderet i den.

Til trods for de skarpt og præcist formulerede sætninger strømmer ordene ud af munden på Hanne Sørud, som var det dagligdags trivialiteter, hun havde på læberne.

Krise på hjemmefronten

Allergien over for journalist-standen - i hvert fald den del af den, der råber højest - var ikke den eneste årsag til, at hun for et år siden brød med den medieverden, hun ellers taler varmt om. Hun beskriver reporter- jobbet som en gave, og hun elsker tempoet, intensiteten, den daglige deadline og at være tæt på, hvor tingene foregår.

Også en krise i hendes lange ægteskab med sin journalist-mand Niels Erik Kjær-Larsen, med hvem hun har tre børn, spillede ind.

- Det er klart, at et ægteskab også lider under det, hvis man kommer hjem og er sur. Eller hvis man sidder derhjemme ved computeren og arbejder i flere timer hver dag. Til sidst så jeg ingen anden udvej end at flytte, og gennem et halvt år boede jeg ikke sammen med resten af familien. Jeg trængte til frisk luft på flere måder, hvis vores ægteskab skulle overleve.

De to måtte gøre op med sig selv, om de ville hinanden, og derefter komme i dialog om deres problemer.

Jobsamtale i enrum

Projektet lykkedes, og Hanne Sørud er sikker på, at jobskiftet hjalp til, fordi hun blev en gladere person.

Også et løfte, som Hanne Sørud havde aflagt sig selv for mange år siden, gav hende sparket til at søge nye veje.

- Jeg havde sagt til mig selv, at når jeg rundede de 45 år, ville jeg sætte mig ned og holde en jobsamtale med mig selv. Over 20 år er længe at være i den samme branche. Jeg har altid godt kunnet lide at læse om mennesker, der bryder med gamle mønstre. Og så har jeg altid læst jobannoncer, og det gør jeg stadig, fordi jeg synes, at man ud fra dem kan se, hvad der rører sig i samfundet.

- At jeg så endte med at søge netop dette job, selv om jeg intet kendte til Ungdomsringen, skyldtes, at jeg gerne ville lave noget med mening i. Og det synes jeg i høj grad, at der er i at skabe et bedre fritidsliv for børn og unge - nok også fordi jeg selv har tre af dem.

Vil åbne skobutik

Jargonen og kulturen er en ganske anden på hendes nuværende arbejdsplads end de tidligere, og uden hun vil sige, at den ene er bedre end den anden, så føler hun, at det er sundt at få noget at sammenligne med.

Men Hanne Sørud har ikke vendt medieverdenen ryggen for evigt. Hun savner adrenalinkicket, når deadline nærmer sig, og hun savner at kunne se et konkret resultat af sit arbejde for eksempel i form af en avis, man kan sidde med mellem hænderne. Resultaterne af hendes nuværende arbejde er betydeligt mere abstrakte.

Samtidigt er hun ansat på en tidsbegrænset kontrakt, der udløber om fire år, og til den tid kan det meget vel være at hun vender tilbage til det fag, som hun har haft tæt inde på livet hele livet.

- Det er ikke sikkert, at det bliver som chef, for jeg er ikke blevet afhængig af, at jeg skal bestemme. Jeg kan også godt finde på at springe ud i noget helt andet. Måske åbner jeg en skobutik, hvor nogen står og spiller jazz i det ene hjørne og der bliver serveret god mad i et andet hjørne.

- Både økonomisk og tidsmæssigt bliver vi mere og mere frit stillet, som børnene bliver ældre, og det giver bedre muligheder for at tage nogle chancer, siger Hanne Sørud.
  • fyens.dk