19. november 1994: Det massive rustfri kunstværk "Camp Fire" foræres til den daværende Odense Tekniske Skole i 150 års jubilæumsgave og opstilles i Munke Mose. De mest tunge lokale erhvervsvirksomheder som Albani og Odense Stålskibsværft stod i spidsen for alle de glade givere. Den verdenskendte kunstner Ingvar Cronhammar, som stod for skulpturen, var i disse år et kendt ansigt i byen, eftersom han var professor ved Det fynske Kunstakademi.

 4. maj 2017: Billedkunstneren Ingvar Cronhammars værk "Camp Fire" skæres i stumper på sin plads ved Syddansk Erhvervsskole i Munke Mose, hvor den har stået siden 1994, da den blev foræret som en gave til den daværende Odense Tekniske Skoles 150 år jubilæum. Opskæringen filmes af en journalist fra Fyens Stiftstidende, der offfentliggør optagelserne på fyens.dk, uden at nogen i første omgang kender baggrunden for ødelæggelserne. Den opsigtsvækkende historie breder sig hurtigt til de fleste af landets medier. 5. maj 2017: Syddansk Erhvervsskole erkender, at skolen på baggrund af misforståelser har bestilt skrotningen og sørget for, at skulpturen har endt sine dage på H.J. Hansens skrotplads på Odense Havn. Samtidig viser det sig, at det er Odense Bys Kunstfond, der ejer skulpturen. Fondens formand, byrådsmedlem Anders W. Berthelsen (S), vurderer i første omgang, at skulpturen ikke er til at redde og nævner, at det kan være nødvendigt med et muligt erstatningskrav. 6. maj 2017: Hos Gæsteatelier Hollufgaard tilkendegiver daglig leder Charlotte Bonde, at der ville være plads til "Camp Fire" i den voksende kunstpark, udstillingsstedet omfatter.8. maj 2017: På et møde mellem Syddansk Erhvervsskole og Odense Bys Kunstfond opnås der enighed om, at en genskabelse af værket skal forsøges.  

25. juni 2017: Det kommer frem, at Cronhammars "Camp Fire" formentlig sættes op ved Stige Ø. Samme dag siger UCL - University College Lillebælt - at det ikke agter at bruge penge på at få kunstværket "As if through a glass and darkly", som fortsat befinder sig på matriklen ved det forhenværende Odense Teknikum, og som oprindeligt blev foræret til teknikum som en gave. 

  

1. juli 2017: Ingvar Cronhammar siger god for Stige Ø.

3. juli 2017: Ingvar Cronhammar udtaler i et interview, at målet må være at genskabe skulpturen så tæt på det oprindelige skulptur fra 1994 som muligt.

19. juli 2017: Debatten om den ødelagte skulptur fortsætter i Fyens Stiftstidende. Blandt andet skriver tidligere biskop Kresten Drejergaard, at han mener, "Camp Fire" har haft sin tid i Odense, og at der bør laves en helt anden skulptur, som fra starten er tænkt til  Stige Ø. 

 

 

  • Michael Bager

    Af:

    Uddannet journalist fra DjH, ansat på Fyens Stiftstidende siden 1997 og senest tilknyttet Kultur- og Odense-redaktionen.

Mere om emnet

Se alle
6
Efter fejl-skrotning: Cronhammarværk vækkes til live på Lindø

Efter fejl-skrotning: Cronhammarværk vækkes til live på Lindø