Po Hunderupvej ligger et fristed for dem, hvor livet kan være en kamp. Her har de muligheden for at bygge et liv op igen gennem snak, grin og aftensmad med andre, der forstår dem.

Odense: Lanternerne blinker for enden af den lille trappeskakt. Op fra den kommer lyden af en støvsuger, der glider frem og tilbage hen over det bejdsede trægulv. Snak og latter sniger sig op, imens tre kvinder sætter kaffe og småkager på spisebordet. På Café ODA føles det som et hjem - med alt hvad det indebærer af støvsugning, snak og kærlige tanker.

Café ODA er en social café for folk, der kæmper med angst, depression og OCD. Her er man fælles om at have det vanskeligt, men mest af alt om at have det hyggeligt - sammen. Det sociale er omdrejningspunktet, og caféen giver folk mulighed for at komme ud af døren og skabe sig en omgangskreds. 

Personer med angst, OCD og depression kan uden at lade sig registrere komme, når de vil og har overskud til det. To dage i ugen er der mulighed for at mødes til en snak om det store spisebord.  

Denne tirsdag aften er knap ti mennesker mødt op til tre timer i frirummet på Hunderupvej.

Café ODA

Det estimeres, at 20.000 mennesker i Odense-området lider af angst, OCD (tvangstanker og/eller tvangshandlinger, red.) eller depression. En stor del af disse kunne få gavn af at komme på Café ODA. Ved caféens start i 2014 modtog de fondpenge fra Odense Kommunes §18 midler fra udviklingspuljen samt penge fra Trygfonden. I løbet af de tre år er der registreret 200 nye besøgende. Cafe ODA har åbent tirsdage fra 17.00 til 20.00 og torsdage fra 14.00 til 18.00. En gang om måneden arrangerer Café ODA ture. Tidligere har de været på sejltur og restaurantbesøg. Derudover har de en månedlig spilaften. Adressen på Café ODA er Hunderupvej 31, 5000 Odense C.Læs mere på www.cafeodaodense.dkTo lignende caféer, Café ODA Aarhus og Café Blom, eksisterer i Aarhus og København.

- Det var simpelthen så fedt i England, siger kvinden på den ene side af spisebordet med begejstringen lysende ud af hende, imens hun fortæller om sin ferie.

- Åh, jeg er simpelthen så misundelig. Jeg skal kun til Svendborg på søndag, siger en af de andre.

Resten af gruppen rundt om bordet bryder ud i grin.

- Svendborg er nu også flot, siger projektlederen, Pia Nørgaard, og smågriner lidt igen.

På Café ODA bliver der snakket om alt fra svære tanker til couchsurfing. Her behøver det ikke handle om sygdom. Men det må det godt. Hvis man selv har lyst. Den fleksibilitet og åbenhed er ifølge projektleder Pia Nørgaard vigtig for at skabe den hjemlige følelse og afslappethed, som præger Café ODA:

- Det uformelle skaber en form for tryghed for gæsterne. Det bliver lidt som en familie her, siger hun.

 

Caféen gør en forskel

 Mellem voksduge og grønne veloursofaer har Pia Nørgaard i tre år stået i spidsen for den hjemlige café. Og hun ser, hvordan fællesskabet i caféen gør en forskel for gæsterne. - Når de er kommet i caféen lidt og er blevet en del af det sociale, ændrer deres måde at agere sig. Vi ser, at de begynder at tage initiativ selv og får mere selvtillid, siger Pia Nørgaard. Forandringerne kan også ses i de helt små ting. Det mere åbne blik. Det hyppigere fremmøde. At nogle pludselig kommer med makeup på. Dét giver Pia Nørgaard følelsen af, at deres arbejde gør en forskel.

- Det er jo fantastisk at se. Jamen altså. Så bliver man jo varm langt ned i storetæerne. Det er jo dejligt at se, at det, man går og arbejder for, virker, siger hun.

Det er arbejdet værd

Café ODA Odense startede for tre år siden, fordi der manglede tilbud for netop folk med OCD, angst og depression. Og at opstarte en social café tager tid. Pia Nørgaard har et job ved siden af caféen, og sammen med de ni frivillige kører hun stedet to dage hver uge.  

- Jeg arbejder mere end de 15 timer, jeg er ansat til. Men det arbejde, vi laver, er ikke en stor ofring i forhold til det, der kommer ud af det og den gavn, det har for den enkelte, siger Pia Nørgaard. Caféen lever af fondspenge, og når de løber ud den 1. januar 2019, skal de igen ud og søge.

- Så vi ved jo egentlig ikke, om vi overlever til den tid. Men der er stadig mange ting, jeg ikke har nået, men som jeg gerne vil med Café ODA, siger Pia Nørgaard.

Og håbene for fremtiden er store. Pia Nørgaard drømmer om at udvikle caféen i samarbejde med gæsterne, så den i fremtiden kan tilbyde flere aktiviteter og workshops. Derved håber hun, at de fremover kan hjælpe endnu flere omkring det runde spisebord, hvor de nu er ved at rydde af efter aftensmaden.

Aftenens ti fremmødte bærer tallerkenerne ud i køkkenet, som hurtigt fyldes af grin og opvaskevand. I et andet hjørne sidder to og har en stille snak. Lyset i lanternerne udenfor døren pustes ud og en frivillig løfter dem indenfor - klar til næste møde.

  • fyens.dk