Byrådsmøde: I Odense går det fantastisk - for de fleste

Tommy Hummelmose (K) var den, der i en rørstrømsk debat om en meget positiv Odense Kommunes årsberetning 2017 gjorde opmærksom på, at der er en hel del borgere, som ikke rigtig kan se, at det går så godt. Arkivfoto: Vibeke Volder

Byrådsmøde: I Odense går det fantastisk - for de fleste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Årsberetning 2017 for Odense Kommune er positiv læsning. Som gav anledning til en vis debat og eftertanke på onsdagens byrådsmøde.

Flere investorer, færre ledige, bedre velfærd. Og sådan kunne man blive ved.

Årsberetning 2017 for Odense Kommune er opløftende læsning, der handler om en by, som både i tørre tal og i mere luftige begreber som selvforståelse og image er på rette vej.

Netop denne årsberetning var til debat - og vedtagelse - på onsdagens byrådsmøde. Og det skortede ikke på skåltaler, om de var skrevet på rødt eller blåt papir.

Venstres Christoffer Lilleholt hyldede tomme huller og grimme huse, der bliver til fløjt nybyggeri. En tom lufthavn, der er blevet til dronecenter. Højere karakterer til Odenses skoleelever og meget, meget mere.

- Vi er en modig og glad by, der tør tænke stort, og de skingre stemmer er blevet stille, sagde Susanne Crawley (R).

Brian Dybro (SF) så det hele som et tegn på, at vi er kommet gennem krisen, og Tim Vermund (S) benyttede den almindeligt opløftede stemning til at rose dem, der sjældent får ros: De knastørre regnedrenge i forvaltningen for at have styr på tallene.

Efterladt på perronen

Helt så rørstrømsk var det selvfølgelig ikke. Både årsberetningen og flere af politikerne konkluderer, at nok går det fremad, men det kunne godt gå endnu mere fremad. For eksempel er Odense stadig blandt de syv-otte dårligste af landets kommuner, når det gælder ledighed. Men tallene bliver stadigt - omend langsomt - bedre, og det er en decideret sidsteplads, kommunen har lagt bag sig.

Der var også en Tommy Hummelmose (K) til at få det hele lidt ned på jorden:

- Der sidder borgere derude, som ikke synes, 2017 gik godt. Vi har stadig bandekriminalitet. Vi har stadig et uløst skisma mellem høj ledighed og virksomheder, der efterspørger arbejdskraft, vi har stadig for høje udgifter til administration, sagde Tommy Hummelmose.

Det havde den overraskende effekt, at Enhedslistens Brian Skov Nielsen rejste sig fra sin plads og gik hen og gav Tommy Hummelmose noget, der lignede en blanding mellem et kram og et klap på skulderen.

Hvilket Brian Skov senere forklarede med, at han også synes, der er borgere derude, som ikke kan få øje på opsving og optimisme:

- Mens nogle af os kører med 180 i timen på første klasse, er der andre, som er efterladt på perronen.

Og hvad med skatten?

Denne momentane forbrødring mellem blå og røde holdt selvfølgelig ikke så længe. For meget hurtigt udviklede debatten om årsberetningen sig til at handle om skat og den fra valgkampen så berømte velfærdsprocent.

For når nu det går så godt, er det så virkeligt nødvendigt at skatten skal stige, lød det i forskellige versioner fra Christoffer Lilleholt og Tommy Hummelmose med adresse til borgmester Peter Rahbæk Juel. Også fordi regnskabsdelen af årsberetningen viste positive tal med 94,5 mio. kr. mindre brugt på drift end budgetteret og 10,2 mio. kr. mindre brugt på anlæg end budgetteret

- Der kan hurtigt komme en lavkonjunktur, advarede Hummelmose, som synes, at det er en dårlig idé at sætte skatten op, i gode tider.

Det prellede af på borgmesteren, som dels syntes, at det var en diskussion, der hørte hjemme under budgetforhandlingerne og ikke i en debat om en årsberetning. Dels mindede om at skattestigningerne er øremærket velfærd. Og dels pegede på det ukendte dyr i skoven: Den udligningsreform, der er på vej fra Christiansborg.

Den bebudede skattestigning på 0,2 procent i det røde budgetforlig tog et par rituelle runder i byrådssalen, inden Brian Skov Nielsen afsluttede den momentane forbrødring med Tommy Hummelmose ved at foreslå en tredje vej: At få erhvervslivet til at betale mere i skat for at få råd til mere velfærd.

Hvilket ikke vandt det store gehør, men det gjorde til gengæld årsberetningen, som alle i byrådet godkendte.

Byrådsmøde: I Odense går det fantastisk - for de fleste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce