Byrådet banker til banderne: Forebyggelse og hjælp til ofre og udsatte

Adskillige gange har politiet haft razziaer mod Black Armys klubhus på Nyborgvej. Sidste år valgte bandegrupperingen at lægge rygmærket og lukke klubhuset, men alligevel vil kommunen med 10 millioner kroner til tre konkrete tiltag fortsat holde banderne nede i byen. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Byrådet banker til banderne: Forebyggelse og hjælp til ofre og udsatte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pengene er allerede besluttet af et flertal i byrådet, og onsdag handler det så om, hvad pengene skal bruges til. Det gælder om at styrke forebyggelse og hjælp til ofre og udsatte for bandekriminelles hærgen.

Selv om Odense ikke længere er plaget af bandekriminelles åbenlyse hærgen i gaderne er presset mod dem fra kommune, politi og andre myndigheder langt fra stoppet. Tværtimod.

- Vi har en situation, hvor Black Army har smidt rygmærkerne og lukket klubhuset. Det er godt, men vi må ikke tro, at de bare er væk, fordi de prøver at gå under radaren. De er der stadigvæk, og når de ligger ned skal vi blive ved med at holde presset på dem, siger Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense.

Derfor ventes byrådet på dets møde onsdag at vedtage tre konkrete indsatser, som et flertal i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2018 allerede har besluttet at bruge 10 millioner kroner på.

De tre indsatser handler om at forebygge, at børn og unge kommer i kontakt med banderne, støtte til socialt udsatte borgere, og en bedre hjælp til ofrene for bandekriminelles trusler og hærgen.

For et år siden blev tatovører i Nørregade truet og afpresset beskyttelsespenge af tre Black Army-medlemmer, og dén sag er endnu ikke afsluttet i landsretten. Det har haft store konsekvenser for tatovørerne, som igen skal vidne ligesom de gjorde det i byretssagen.

Også den hjemløse Nicolai Hansen har mærket på egen krop, hvordan han blev presset af bandekriminelle og måtte flygte til en anden by.

- Jeg har aldrig fortrudt, at jeg vidnede mod de bandemedlemmer, der overfaldt og truede mig, men det har været en meget hård periode i mit liv. Derfor er jeg meget glad for den støtte, jeg har fået undervejs, og derfor synes jeg også, det er en god idé, at Odense nu tager en række nye initiativer for at tage hånd om udsatte, ofre og vidner, siger Nicolai Hansen.

De tre tiltag
For at styrke indsatsen yderligere mod rocker- og bandekriminalitet besluttede et flertal i byrådet i Budget 2018 at afsætte 10 millioner kroner til Odense Kommunes bandeindsats.Midlerne er afsat til tre konkrete indsatser, som byrådet onsdag skal vedtage:

- Et stærkt fokus på forebyggelse, som skal sikre, at flere af byens børn og unge fravælger banderne til fordel for meningsfulde fællesskaber.

- Støtte til socialt udsatte borgere, som skal være med til at skærme byens udsatte borgere mod udnyttelse og misbrug fra bandemiljøet.

- Bedre hjælp til ofrene, som skal sikre, at ofre for og vidner til bandekriminalitet får den hjælp, støtte og vejledning, de har brug for.

Oven i bandepakke III

Ifølge borgmesteren har det især været de aktuelle sager med tatovørerne og den hjemløse, som har fået kommunen til at komme med de tre nye tiltag mod banderne.

De nye tiltag til samlet 10 millioner kroner over to år kommer som et supplement til den bandepakke III, som regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vedtog i 2017.

- Der er allerede en række ting i bandepakken, som er med til at gøre livet sværere for de kriminelle med blandt andet strafforhøjelse og zoneforbud. Vores tre nye tiltag er det, vi som kommune kan gøre ekstra af indsatser for de udsatte og vidner. At vi f.eks. giver adgang til akut psykologhjælp burde staten tage sig af, men det sker ikke, og så vælger vi at gøre det, siger Peter Rahbæk Juel.

Forebyggelse i skoler

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) er især optaget af den forebyggende del, der skal bryde fødekæden til banderne.

Over to år er der afsat fire millioner kroner til forebyggelse på skolerne i de fire lokalområder, hvor der siden 2014 er registreret flest børn på kommunens bande-bekymringsliste. Det gælder 6. klasserne i Vollsmose, Rosengård/Ejerslykke, Skt. Hans/Rising og Vestre/Åløkke/Provestegård.

Og rådmanden er ikke i tvivl om, at indsatsen vil hjælpe.

- Fordi det er gennemtænkt, hvilke skoler vi opererer på. Vi har tænkt over, hvilken alder vi skal gå ind i, og så bliver der sat penge af. Nogle børn har brug for mere, end vi gør i dag - for eksempel til at blive hjulpet ind i foreningslivet - og flere voksne koster flere penge, siger hun.

Byrådet banker til banderne: Forebyggelse og hjælp til ofre og udsatte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce