Arbejdet med at ombygge en del af Odense Banegård Center til et Borgernes Hus begyndte i januar, og nu kan man begynde at se hvad der venter.

Odense: Lugten af svejset metal trænger ind i næsen, og rundt omkring høres lyde af vægge der spartles og maskiner, der borer. Støvet flyver i luften, og nogle af lokalerne synes stadig bare, tomme og halvfærdige. Men lokalerne er trods alt ved tage form til det, der i oktober måned skal stå klar som Borgernes Hus. Et hus, der kommer til at rumme alt fra biblioteker, foreninger til caféer. Og Borgernes Hus skal være, ja, borgernes hus. Et sted, hvor der er hyggeligt at være, og hvor der kan samles viden og hentes hjælp.

Torsdag formiddag var avisen på en rundvisning i det huset, hvor lokalerne stadig er i fuld gang med at blive renoveret og ombygget.

Byggeprocessen begyndte i midten af januar, og siden har entreprenørerne haft travlt med at forme de mørke beton-lokaler til noget mere indbydende.

- Vi har blandt andet valgt at indbygge store vinduespartier for at kunne få mere lys herind, fortæller Martin Petersen, der er afdelingschef i By- og Kulturforvaltningen.

Lidt arbejdsplads

Hvad der er mest bemærkelsesværdigt er de store, guld-belagte trapper, der mest af alt ligner de zig-zig-stående trapper, der findes på skolen Hogwarts i den første film om den unge troldmand Harry Potter. Fra nederste etage kan man se, hvordan de på tværs af hinanden leder vejen til toppen af huset. Godt nok er guldet på trapperne i Borgernes Hus nul karat, men med indbygget led-lys lyser trappen op i det ellers mørke hus. Det har dog krævet et stort stykke arbejde at lave trapperne, der er placeret i midten af alle etagernes rum. Der skulle nemlig laves et hul på seks gange tolv meter.

- Vi har banket betonen ned, og lavet det her store hul, hvorefter vi har stabiliseret det med stringere, fortæller byggeleder Jan Bjørnskov.

- Og alt det beton, har jo skullet ud af huset, og vi er omringet af både letbanearbejdet og bustrafikken, så det har ikke været helt let at få det væk, siger Martin Petersen.

- På mange måder er det en lille byggeplads. Vi har ikke ret meget plads at arbejde på, i forhold til hvor meget arbejde der skal laves, supplerer Jan Bjørnskov.

Alle med forskellig hverdag

Rundt omkring står fyldte flyttekasser, og et gammelt skilt "caféområde" og nogle gule, blomstrede gardiner viser også, at der skal lægges et godt stykke arbejde endnu, inden det kan kaldes for et færdigt hus.

Udfordringen for byggeleder Jan Bjørnskov har først og fremmest været logistikken. Der har været mange hensyn at tage. Hovedbiblioteket og dets medarbejdere har arbejdet i lokaler ved siden af byggeriet, og har ind i mellem måtte sidde i byggestøjen bag tynde afskærmningvægge. Derudover har biografen, der også ligger i banegårdscenteret, kunnet høre, hvis Jan Bjørnskovs folk larmede for meget, så ind i mellem er der blevet arbejdet om natten i stedet for.

- Vi har skullet få en hverdag til at fungere for alle, siger Martin Petersen.

Desuden har det ikke været helt klart fra starten af, hvordan huset skulle se ud, inden arbejdet begyndte

- Hvordan huset helt præcis skal se ud, er kommet løbende. Vi gik i gang uden at kende det præcise slutresultat, og det har da været lidt af en udfordring, siger Jan Bjørnskov, som fortæller, at der nu er en fuld plan for huset.

Men med et 10.000 kvadratmeter og tre etagers hus plus kælder, bliver der plads til, at alle kan boltre sig. Med både hovedbibliotek, musikbibliotek, frivilligcenter, borgerservice, Center for Civilsamfund og café er Martin Petersen overbevist om, at Borgernes Hus bliver en succes.

- Med havnen på den ene side, byen på den anden og en letbane, der går lige til døren, bliver stedet lettilgængeligt og centralt, og dermed et sted, som folk kommer til at bruge.

Og med den nye facade, der bliver guldbelagt i samme stil som trappen, bliver der ingen tvivl om, hvor indgangen til Borgernes Hus ligger.

- Der kommer ingen direkte adgang fra banegården til borgerhuset, men der kommer til at være stor forskel på, hvad der er banegårdens indgang, og hvad der er borgerhusets, siger Martin Petersen.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Borgernes Hus på trapperne: Guldtrappen guider gæsterne i det store hus

Borgernes Hus på trapperne: Guldtrappen guider gæsterne i det store hus