Byggesag igen i skudlinjen: Nabo undrer sig over kovending

Ejendommen Holsedore 18 består af 2455 kvadratmeter og har cirka 25 parkeringspladser. Den har tidligere været anvendt til undervisning - senest af VUC. Den del af ejendommen med det flade tag ud mod Filosofgangen er der, ejeren af bygningen ønsker at opføre en ekstra etage. Svend Pedersen bor på tredje sal i etageejendommen til højre i billedet. Foto: Michael Bager

Byggesag igen i skudlinjen: Nabo undrer sig over kovending

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I maj sidste år afviste Odense Kommunes byggesagskontor en bygherres ønske om at opføre ekstra etager på en bevaringsværdig ejendom i centrum. Nu er en ombygning - med netop en ekstra etage - sendt i nabohøring. Kritisk nabo undrer sig.

Hvad der præcis er sket i byggesagskontoret hos Odense Kommune i perioden fra maj sidste år til september i år, forstår Svend Pedersen, der bor i en lejlighed på Filosofgangen, ikke.

Men han kan med undren konstatere, at Byggesag tilsyneladende har foretaget et 180 graders sving i spørgsmålet om, hvorvidt ejeren af ejendommen Holsedore 18, KC Byg, kan få lov til at opføre en ekstra etage på bygningen eller ej. For i maj 2016 var vurderingen klart nej, men i september i år blev et projekt med netop en ekstra etage sendt i nabohøring.

- Jeg tænker... ja, hvad tænker man om Byggesag i Odense i øjeblikket, siger han under henvisning til den seneste tids møgsager på byggesagskontoret, hvor en medarbejder tidligere på året blev bortvist og to afskediget, og hvor politiet undersøger muligt embedsmisbrug og måske bestikkelse.

- Hvorfor pokker skulle Byggesag pludselig gå stik imod det, man selv gav udtryk for i en intern mail fra maj 2016, lyder det fra den forundrede nabo.

Ejet af Barfoed Group
Den ejendom på Filosofgangen, Svend Pedersen bor i, og som er nabo til Holsedore 18, ejes af Barfoed Group.

Selskabets direktør Jørn Beier oplyser, at Barfoed Group har gjort indsigelse imod byggeplanerne på Holsedore 18.

Det skyldes dels, at selskabet vurderer, at dets ejendom vil miste udlejningsværdi, hvis byggeplanerne gennemføres.

Men det skyldes i lige så høj grad, siger Jørn Beier, en principiel forundring over, hvordan By- og Kulturforvaltningen i 2016 kunne vurdere, at der ikke må bygges ekstra etager på ejendommen, fordi den er bevaringsværdig, og så samtidig i september i år kan gennemføre en nabohøring om et byggeprojekt med netop det formål.

En etage er en etage, uanset hvordan den opføres, påpeger Jørn Beier.
Det er ovenpå det flade tag, ejeren af Holsedore-ejendommen ønsker at opføre en ekstra etage. Svend Pedersen, der her ses på sin altan, frygter indkigsgener og undrer sig over, at By- og Kulturforvaltningen i maj 2016 vurderede, der ikke måtte opføres ekstra etager, mens et projekt med netop en ekstra etage i september i år er blevet sendt i nabohøring. Foto: Michael Bager
Det er ovenpå det flade tag, ejeren af Holsedore-ejendommen ønsker at opføre en ekstra etage. Svend Pedersen, der her ses på sin altan, frygter indkigsgener og undrer sig over, at By- og Kulturforvaltningen i maj 2016 vurderede, der ikke måtte opføres ekstra etager, mens et projekt med netop en ekstra etage i september i år er blevet sendt i nabohøring. Foto: Michael Bager

To kontorer var enige om nej

Svend Pedersen, der selv bor til leje i en naboejendom til Holsedore 18, frygter at få indkigs- og skyggegener, hvis der tillades en ekstra etage, som KC Byg ønsker. Den ekstra etage skal opføres umiddelbart tæt ved Svend Pedersens og hans hustrus tredje sals lejlighed og altan.

Men han mener også, at sagen skaber mystik omkring, hvad der egentlig foregår på i Byggesag hos Odense Kommune. Svend Pedersen henviser til to interne mails udvekslet mellem to kontorer i By- og Kulturforvaltningen i maj 2016, som han har fundet frit tilgængelige på internettet. De antyder et pludseligt kursskifte.

- Efter jeg gjorde opmærksom på de to mails, er de blevet lagt bag lås, så de ikke længere kan ses, fortæller han.

Svend Pedersen har dog gemt dokumenterne, og avisen har set dem.

Her fremgår det, hvordan ingeniørfirmaet OBH Gruppen på vegne af ejeren allerede i maj sidste år forespurgte til muligheden for at få lov til at bygge ovenpå med ekstra etager. Og fik at vide fra Byggesag, at "bygningskroppens hovedlinjer skal respekteres. Dvs. der må ikke forhøjes tage/ændres tagform eller forhøjes facader".

Forud var gået en mailkorrespondance om sagen mellem Byggesag og det kontor, der hedder Byplan, som blandt andet laver lokalplaner. Begge kontorer hører under By- og Kulturforvaltningen.

Her fremgår det, at der ikke må bygges ovenpå. "Bygningen er bevaringsværdig og dens ydre skal bevares. Tilbygninger ovenpå eksisterende bygninger kan dermed ikke godkendes", står der direkte i en mail fra Byplan til Byggesag.

Altså en klar afvisning af ønsket om at tilføje etager, og det har Svend Petersen meget svært ved at få til at harmonere med, at et ombygningsprojekt med netop en ny etage nu har været sendt i nabohøring.

- Hvad får Byggesag til at skifte mening, undrer han sig og tilføjer:

- Er der mon blevet ryddet helt op i kontoret efter de skandaler, der har været? Jeg ved det ikke, og jeg vil passe på, hvad jeg siger. Men jeg er ikke tryg ved sagsbehandlingen, for det er mærkelig, at man først mener det ene internt og så pludselig mener noget andet, så bygherrens ønske alligevel kan imødekommes, selv om man internt har vurderet, det ikke er muligt. Det undrer jeg mig over. Så meget kan jeg godt sige.

Holsedore 18 er ejet af KC Byg, mens naboejendommen (th.), Svend Pedersen bor i, er ejet af Barfoed Group. Foto: Michael Bager
Holsedore 18 er ejet af KC Byg, mens naboejendommen (th.), Svend Pedersen bor i, er ejet af Barfoed Group. Foto: Michael Bager

Byggesag må have spillet med

Der er ikke truffet nogen formel afgørelse omkring, hvorvidt OBH Gruppen skal have lov at bygge ekstra etager eller ej, og i sidste ende ligger beslutningen hos politikerne i By- og Kulturudvalget.

Men Svend Pedersen frygter, at det, at sagen nu er blevet sendt i høring, viser, hvor pilen peger hen.

- Jeg tror ikke, bygherren investerer i at udvikle et projekt, hvis han ikke på et eller andet niveau er stillet i udsigt, at der sandsynligvis kan gives en tilladelse.

- Byggesag må have spillet med, selv om man ellers sidste år vurderede internt, at det ikke kunne tillades, mener han.

Hos Byggesag forklarer kontorchef Brian Brandt Bundsgaard, at der i det nye projekt, der er sendt i høring, er sket væsentlige ændringer i forhold til det projekt, flere kontorer i By- og Kulturforvaltningen forholdt sig til i maj 2016. (Læs Brian Brandt Bundsgaards uddybende forklaring her).

Men som Svend Pedersen ser det, er der grundliggende tale om ret ens projekter, fordi planen stadig er bygge en ekstra etage på, hvilket præcis var det, der i 2016 blev vurderet som ikke muligt, fordi bygningen er bevaringsværdig, og bygningskroppen ikke må ændres.

- En etage er vel en etage, konstaterer han.

Kort: Mikkel Damsgaard
Kort: Mikkel Damsgaard

Solgt uden byggeret

Ejendommen på Holsedore 18, der tidligere har huset undervisning, blev solgt af Odense Kommune til KC Byg i februar 2016 for godt 17 millioner kroner.

Salget skete uden byggeret til at måtte opføre ekstra etager, fremgår det også af de interne mails fra By- og Kulturforvaltningen. Også af den grund, mener Svend Pedersen, er det særdeles problematisk, hvis der nu efterfølgende gives tilladelse til at bygge ekstra etager.

- Der er ikke rimeligt overfor de øvrige, der har måtte have haft interesse i at byde på ejendommen. De har jo ikke haft kendskab til den byggeret, der åbenbart er, hvis det tillades nu. Det kan jo være store beløb i ekstra indtjeningspotentiale, vi taler om, som de øvrige bydere ikke har kendt til, påpeger han.

Når sagen i sidste ende skal afgøres af politikerne i By- og Kulturudvalget, følger det af, at Byggesag efter en række sager, blandt andet Danske Bank-ombygningen på Albani Torv, hvor der blev rejst kritik, tidligere på året fik indskrænket sin ret til at træffe selvstændige beslutninger i byggesager i centrum uden først at spørge politikerne.

Efter planen lander sagen på By- og Kulturudvalgets bord den 6. februar.

Byggesag igen i skudlinjen: Nabo undrer sig over kovending

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce