Byforening: Hvid beton bliver hurtigt grimt

Jarl Abrahamsen fra Odense Byforening har ikke noget imod hvid beton, men medgiver, at det er meget dominerende især på havnen. Arkivfoto: Victoria Mørk Madsen

Byforening: Hvid beton bliver hurtigt grimt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvide bygninger kan være flotte, men hvid beton ældes ikke på en smuk måde, siger to arkitekter fra Odense Byforenings bestyrelse.

Arkitekterne Jarl Abrahamsen og Paul J. Larsen, der er bestyrelsesmedlemmer i Odense Byforening, har også lagt mærke til, at der bliver bygget meget i hvid beton i Odense.

Ingen af de to har noget principielt imod hverken beton i almindelighed eller hvid beton i særdeleshed, men de er begge inde på, at betonen ældes på en uskøn måde.

- Man kan jo starte med at kaste et blik på OUH på Søndre Boulevard. Med tiden patinerer det ikke særligt smukt. Det bliver blakket, og nogle gange kommer der nogle mærker efter sorte alger, der gror på betonen. Men det gør der jo på de fleste flader, måske bortset fra mursten. I min optik bør man ikke lave højhuse i mursten. Men der er vist ved at ske noget omkring overfladebehandling, som måske kan være en løsning i fremtiden, siger Paul J. Larsen.

Jarl Abramansen peger på, at det hvide byggeri er meget tidstypisk og moderne.

- Det kan godt blive lidt monotont med alt det hvide især på havnen. Det er lidt ensformigt og uinspirerende, at alt bliver bygget på den måde i dag. Jeg ved ikke, hvorfor det hele er blevet så hvidt dernede. Det har jo lidt været stilen i en årrække i havnebyggerier, men det er spørgsmålet, om det bliver ved med at være hvidt på grund af alger og andre ting. Personligt kan jeg godt lide lidt mere variation, og man kan jo sagtens lave moderne arkitektur, som ikke er hvidt, siger han.

Begge arkitekter kan lidt lyse bygninger og har set masser af flot byggeri i hvid beton.

Paul J. Larsen påpeger, at lyse bygninger egner sig godt til et land som Danmark, hvor der er mange mørke måneder.

- Vi lever på nogle breddegrader, hvor den mørke tid er to tredjedel af året. Vi har ikke har meget lys, og på en overskyet dag kan det være deprimerende at gå på en gade med mørkerøde bygninger. Personligt er jeg slet slet ikke ked af, at bygningerne er lyse. Det grønne bliver også smukkere, når det står sammen med det hvide, siger han.

Ingen af de to arkitekter mener, at løsningen er, at det kommunale system laver lokalplaner med påbud om bestemte facadematerialer.

- Generelt er jeg ikke så vild med alt for snærende restriktioner i lokalplaner. For hvem har nu ret, og hvad er sandheden? Kommer der en som har en fantastisk idé med noget i hvid beton, så er det ærgerligt, at der pludselig er lavet en alt for stram lokalplan. Lokalplaner skal ikke være for begrænsende, men i stedet animere til at fantasien kan få frit løb, lyder det fra Jarl Abrahamsen.

Byforening: Hvid beton bliver hurtigt grimt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce