Bupl-formand om spareplan: - Børnene bliver stegt, og trivslen kastes over bord

Allerede nu lægger inklusion et ufinansieret pres på lærere og pædagoger i Odenses skoler og dagtilbud, mener Bupl-formand, der derfor er stærkt kritisk over for forslaget om, at flere børn fra specialtilbud nu skal inkluderes. Foto: Steffen Ortmann/Scanpix

Bupl-formand om spareplan: - Børnene bliver stegt, og trivslen kastes over bord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er at spille hasard med børnenes liv og trivsel, når en spareplan vil sende flere børn fra specialtilbud ind i almene klasser og dagtilbud. Det mener Rikke Hunsdahl, der er formand for pædagogerne i Bupl Fyn og KOS Odense - de kommunale organisationers samarbejde i Odense Kommune.

- Alle alarmklokker ringer hos mig.

Sådan siger Rikke Hunsdahl, formand både for KOS Odense - de kommunale organisationers samarbejde i Odense Kommune - og for Bupl Fyn.

Hun reagerer på Børn- og Ungeforvaltningens forslag om, at der næste år skal hentes en besparelse på 6,8 millioner kroner ved, at flere børn, som i dag får specialtilbud, skal rummes i en almen folkeskoleklasse eller børnehave.

- Børnene bliver stegt, og man kaster deres trivsel over bord, mener Rikke Hunsdahl.

- Man diskuterer kroner og ører, men det her handler altså om mennesker, og man kan ikke bare sætte børn med for eksempel autisme ind i en almen klasse eller daginstitution og regne med, alt er fint. Det er at spille hasard med børnenes liv.

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) har understreget, at der følger voksne med de børn, der rykkes ud af specialtilbuddene.

- Vi tror på, at flere opgaver skal løses i almensystemet. Men det kræver også det antal voksne, der skal til, så der følger normering med. Så kan det blive en selvstændig diskussion, om det er nok, sagde rådmanden i fredagsavisen.

Det sker der nu
Tirsdag skal politikerne i Børn- og Ungeudvalget drøfte forvaltningens forslag til besparelser for 17,6 millioner kroner.Efter ønske fra borgmesteren bliver også Økonomiudvalget orienteret.

Inden Børn- og Ungeudvalget 21. maj ventes at tage endelig stilling til forslagene, vil de blive vendt og drøftet med medarbejderrepræsentanter.

Blandt forslagene er, at flygtninge- og indvandrerbørn ikke skal i modtageklasser, men direkte ind i et gennemsnitligt klasseværelse. Flere børn med autisme skal i en helt almindelig børnehave. Og læsecentret for ordblinde skal have færre pladser.

Samtidig skal forebyggende indsatser som gratis psykologtilbud til unge, et særligt skoletilbud til børn med angst og ekstra sundhedspleje-støtte til udfordrede familier være med til at sikre, at sociale eller psykiske problemer ikke vokser sig store og dyre.
- Det kunne være fantastisk, hvis stort set alle børn kunne være sammen og lære af hinanden. Men det er svært, når det her en spareøvelse, siger Rikke Hunsdahl, formand for pædagogerne i Bupl Fyn. Arkivfoto
- Det kunne være fantastisk, hvis stort set alle børn kunne være sammen og lære af hinanden. Men det er svært, når det her en spareøvelse, siger Rikke Hunsdahl, formand for pædagogerne i Bupl Fyn. Arkivfoto

Skræmmende spareøvelse

Det er imidlertid ikke en melding, der beroliger Rikke Hunsdahl. For der har aldrig været penge nok til at tage hånd om de børn, der allerede i dag er inkluderet i almene klasseværelser og børnehavestuer, mener hun.

- Der er ikke fulgt nok ressourcer med, og vi ved, der for eksempel skal kæmpes for både at have en pædagog og lærer i en klasse.

- Og så er jeg bange for, at de voksne, Crawley nu siger følger med, ikke følger med selve opgaven. Forvaltningen og politikerne vil ikke detailstyre de enkelte skoler og dagtilbud, og det er på mange måder godt nok. Men det er svært for daginstitutioner og skoler at løfte opgaven, når hverdagen er så presset, siger Rikke Hunsdahl.

- Derfor er det her skræmmende, og man skal tænke sig rigtig, rigtig godt om.

Ser du slet ingen fordele i, at flere børn bliver del af almenområdet og måske også i højere grad af deres lokalområde?

- Jeg kan se masser af fordele. Det kunne være fantastisk, hvis stort set alle børn kunne være sammen og lære af hinanden. Men det kræver, at man fjerner de barrierer, der er for, at eksempelvis autister og ordblinde kan få undervisning og trives i en almindelig klasse. Men det er svært, når det her en spareøvelse, konstaterer Hunsdahl.

Bedre løsninger

Spareøvelsen skyldes det af byrådet tidligere vedtagne projekt sammenhængende borgerforløb, der på tværs af kommunens forvaltninger skal sikre en mere koordineret og også billigere kommunal plan for de borgere, der har komplicerede sagsforløb, og som får hjælpende indsatser fra for eksempel både Børn- og Ungeforvaltningen samt Beskæftigelses- og Socialforvaltningen.

Byrådet besluttede, at alene Børn- og Ungeforvaltningen skulle spare op mod 18 millioner kroner, og efter mislykkede forsøg og borgmester-skæld-ud lægger forvaltningen nu konkrete forslag frem.

Ud over de 6,8 millioner kroner, der altså skal sikres ved at flytte børn fra special- til almenområdet, skal der spares fire millioner på mere effektive arbejdsgange med blandt andet videomøder, 1,15 millioner hentes ved bedre før-psykiatriske tilbud om behandling og udredning, ligesom 5,65 millioner spares ved tidlige og forebyggende indsatser som for eksempel større opmærksomhed på fravær i skolen og målrettet sproghjælp til de mindste.

I alt 29 indsatser skal give en besparelse i Børn- og Ungeforvaltningens 2020-budget på 17,6 millioner kroner.

Og især den forebyggende del af oplægget gør, at Susanne Crawley Larsen forventer at give sit ja til forslaget:

- Det startede som et spareprojekt, men jeg synes, det er lykkedes at gøre det til noget, der handler om bedre løsninger.

Rikke Hunsdahl er uenig. På vegne af KOS Odense har hun tidligere sendt bekymrede ord om sammenhængende borgerforløb til byrådet, og med Børn- og Ungeforvaltningens forslag er bekymringen ikke blevet mindre, understreger hun.

- Det var ikke det, vi tænkte, og det, vi på børnenes vegne, håbede med det projekt, siger hun.

Mellem 35 og 40 medarbejdere - primært med borgernær kontakt - ventes at blive skåret væk på grund af besparelserne.

Bupl-formand om spareplan: - Børnene bliver stegt, og trivslen kastes over bord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce