Budgettet stemt hjem med en rookie og en slugt skovsnegl

Skrotningen af de rådne og utætte pavilloner på blandt andet Paarup Skole var noget af det, flere partier onsdag fremhævede i budgetforliget, som blev endelig vedtaget af et samlet byrådet. Også hjælpen til at få flere ledige i job og indsatsen for at gøre byen mere grøn blev understreget. Arkivfoto

Budgettet stemt hjem med en rookie og en slugt skovsnegl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Næste års budget blev onsdag helt som ventet vedtaget af et enigt byråd. Men midt i glæden over at have alle partiers underskrifter på forliget, flød der knubbede ord mellem rød og blå.

Umiddelbart havde de ikke meget at diskutere, ikke meget at være uenige om.

For det er alle byrådets otte partier, der for nogle uger siden satte en underskrift på det budgetforlig, som næste år - uden nye, store spareknive - fordeler Odense Kommunes cirka 12 milliarder kroner.

Og derfor var der ikke nogen alternative forslag, byrådet onsdag kunne debattere under andenbehandlingen og den endelige vedtagelse af budgettet for 2019.

- Det er dejligt, vi kan klappe hinanden så meget på skuldrene, konstaterede Socialdemokraternes Anders W. Berthelsen, efter samtlige partier hver især havde rost og fremhævet forhandlingsviljen og ordentligheden og såvel egne som andres bidrag til budgettet.

Et budget, der i byrådssalen blev kaldt både et beskæftigelsesbudget, et velfærdsbudget, et sundhedsbudget, det måske grønneste budget nogensinde og et kludetæppe med retning.

Og som borgmester Peter Rahbæk Juel (S) gav følgende ord med på vejen:

- Med dette budget sætter vi rammerne for Odenses årti. Det er nu, vi for alvor vil vise, hvilken by vi vil være. En by, hvor der er plads til udvikling, og hvor ambitionerne flyver højt, men hvor vi også tager os af hinanden og vores miljø.

- Vi er på vej ind i en højkonjunktur, og det skal ikke gå op i fladskærm nummer tre og dyre vine. Vi skal have dem med særlige udfordringer som sygdom og misbrug med ind på arbejdsmarkedet og med ind i fællesskabet, understregede han og tilføjede så med et skævt smil, at OB ikke har tabt en kamp siden det brede budgetforlig.

- Man skal ikke undervurdere værdien af, når vi står sammen som hold, bemærkede han.

Skatten bliver i ro
Trods et ønske fra rød blok inklusiv Dansk Folkeparti om at hæve skatten, bliver den kommunale skatteprocent i Odense næste år i ro på 25,3 procent.Forligspartierne havde håbet, at de kunne nå i mål med den sidste rest af den såkaldte velfærdsprocent, som de seneste to år har hævet skatten med i alt 0,8 procentpoint, men det bliver altså ikke i 2019, at de sidste 0,2 procentpoint bliver føjet til.

Det skyldes, at økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening ikke som hidtil rummer en pulje til skattestigninger. Lader kommunerne alligevel skatten stige, bliver de økonomisk straffet, og det ønsker partierne i Odense ikke.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) håber og vil presse på for, at puljen til skattestigninger vender tilbage igen næste år.

- Husk loyaliteten

Men lidt sprækker viste der sig nu alligevel i det fælles budgethold, efterhånden som debatten onsdag skred frem.

For i sin tale gjorde Christoffer Lilleholt fra Venstre det klart, at han og partiet ikke er tilhængere af den ene million kroner, der er sat af til en tal-ordentligt-kampagne, som især Peter Rahbæk Juel er optaget af.

- Hvorfor skal det koste en million kroner, når en bandekampagne har kostet 40.000 kroner og en virksomhedskampagne 700.000, spurgte Lilleholt.

- De penge kunne være brugt bedre på noget andet.

Det fik borgmesteren til - under en andens tale - at rejse sig og alene henvendt til Lilleholt kalde ham en rookie (en nybegynder, red.), fordi han ikke var loyal over for forliget.

Så tog Lilleholt igen ordet.

- I Venstre siger vi det, vi mener. Og derfor tillader vi os at sætte spørgsmålstegn ved, om det nu er det rigtige beløb, der er sat af den til den kampagne.

Også Konservative støttede det synspunkt - "selvfølgelig er vi loyale, men der er altså en pligt til også at vise borgerne de forskelle, der er" - ligesom Venstre-rådmand Jane Jegind flere gange rejste sig:

- Det nytter ikke noget, kære borgmester, at komme med kvikke bemærkninger. Det er ikke ordenligt eller værdigt. Der skal være frihed og rum til at sige, hvad vi mener. Ellers holder debatten jo helt op.

Men Rahbæk Juel holdt fast.

- Jeg gør bare opmærksom på det, vi selv som byråd har skrevet ned på papir om vores kultur omkring forlig. Det afgørende punkt er, at man er loyal over for forliget, og det vil jeg insistere på, at vi ikke gradbøjer.

Også internt i rød blok lød der imidlertid kritiske ord til bidder af budgetforliget.

Det gjaldt især fra Enhedslistens Brian Skov Nielsen, der efterlyste en omfordeling fra rig til fattig og langede ude efter sænkningen af dækningsafgiften, der er en særskat på erhvervsejendomme.

- Vi skal alle en gang imellem sluge en skovsnegl. Det har vi så gjort omkring dækningsafgiften, og det er nok derfor, jeg går og hoster og er lidt utilpas, sagde han.

Men stemte altså ligesom Venstre og resten af byrådets otte partier alligevel for budgetforliget.

Det betyder forliget for dig
De odenseanske budgetforhandlinger var uden nye, store besparelser og med plads til politisk at fordele mellem 41 og 56 millioner kroner årligt til drift og 200 millioner kroner over fire år til anlæg.Få her et udpluk af de områder, politikerne har givet penge:

Velfærd: Flere sundhedsplejersker, klubaktiviteter i yderområder, ny pårørendepolitik, udvidelse af gratis psykologhjælp til unge, mere hjælp til ordblinde, pilotprojekt med mad på plejecentre fortsættes, udvidede åbningstider på væresteder for udsatte, sikre skoleveje, barakker ved skoler og børnehuse skal væk.

En grøn by: Større biodiversitet og flere grønne område og stier blandt andet ved Dalum Papir, flere skraldespande og opfordringer til at bruge dem.

Kultur: Større tilskud til HCA Festivals, støtte til Jam Days, HCA Marathon og en mølle i Den Fynske Landsby.

Job og vækst: Flere byggesagsbehandlere, mere hjælp til at få langtidsledige og aktivitetsparate i job.

Vollsmose: Nedrivning og byggemodning, større tilskud til almene boliger, hvor beboerne skal genhuses, kommunale arbejdspladser rykkes til Vollsmose.

Pengene kommer fra et råderum på 25 millioner kroner årligt til drift, et engangsbeløb på 200 millioner fordelt over fire år til anlæg og derudover mellem 12 og 19 årlige millioner, som findes ved at lægge lån om og trække udbytte ud af Lindø Port of Odense.

Budgettet stemt hjem med en rookie og en slugt skovsnegl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce