Hos FOF i Odense kombinerede man traditionen med morgensang om onsdagen med brunsvigerens dag.

Det var ikke kun DR P4 Fyn, der hyldede den fynske kage-darling onsdag. Hos FOF i Odense duftede der af den søde kage overalt på gangene. Her havde de onsdag morgen kombineret den meget populære morgensang, hvor op mod 100 hver onsdag møder op, med fynboernes yndlingskage.

Glæden er ikke det værste man har, lød det ud i den lyse atrium.

Både morgensangen og de 150 stykker brunsviger skabte netop glæde hos de sangglade deltagere, og for skoleleder hos FOF i Odense Anders Kinch-Jensen faldt morgensang og brunsviger godt i tråd.

- Jeg synes, brunsvigerens dag er et rigtig godt initiativ. Vi plejer at sige, at morgensangen er en succes på syngende fynsk, og der er ikke noget, der er mere fynsk end brunsviger. Brunsvigeren er for alvor et symbol på fynboers hygge, og så er både fællessang og brunsviger med til at skabe fællesskab og en måde at samle folk på. Man er sammen med andre om det.

Og Anders Kinch-Jensen var ikke i tvivl om, hvad der gør en god brunsviger.

- En del af charmen ved en brunsviger er, at man næsten skal i bad bagefter, sagde han.

Fyns DNA

Mellem hver sang onsdag morgen blev der spist en bid brunsviger og tørret det klistrede, men elskede sukkerlag af fingrene. Ulla Klinggaard var en af dem, der var mødt frem, og ligesom mange andre er hun vild med den klistrede kage.

- Brunsviger er jo en del af Fyns DNA og en del af dét at være fynbo. Og det gode er, at man aldrig kan lave en forkert brunsviger. Det er ikke finere håndværk, og folk kan lide dem forskelligt, så en brunsviger falder altid i god jord. Alle kan være med, sagde Ulla Klinggaard.

Morgenen var ikke kun en fejring af brunsvigeren, men en fejring af det at være fynbo. Køkkenlæreren hos FOF, Ninna Villadsen, havde brugt tre af morgenens lyseste timer på at bage, så de fremmødte kunne få brunsviger til morgensangen. Og hun havde fif til, hvordan man laver en god brunsviger.

- Hvis man kommer lidt kartoffelmospulver i dejen, får man både en mere svampet dej og en kage, der holder længere. Det er ikke meget. Jeg bruger kun 25 gram til 1200 gram mel, som giver to bradepander. I remoncen kommer jeg en lille smule kartoffelmel i, så den ikke løber væk, afslørede hun.

  • fyens.dk